Premjeras A.Butkevičius radijo stočiai „Znad Wilii“ pasiaiškino, kodėl neatliko namų darbų (video)

Sausio 9 d. duodamas interviu radijo stočiai „Znad Wilii“ Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius lyg mokinukas drebančiu balsu aiškinosi...


Sausio 9 d. duodamas interviu radijo stočiai „Znad Wilii“ Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius lyg mokinukas drebančiu balsu aiškinosi, kodėl iki šiol  nevykdo duotų įsipareigojimų Lietuvos lenkų rinkimų akcijai.

Į žurnalistės klausimą, kodėl jis nieko nepadarė per metus, kad būtų įvykdyti jo Lenkijoje prieš metus duoti pažadai išspręsti lenkų tautinės mažumos problemas, A.Butkevičius atsakė, kad grįžęs iš Lenkijos iš karto sudarė darbo grupę ir pavedė kultūros ministrui organizuoti ir paruošti teisės aktus. Jis teisinosi, kad Tautinių mažumų įstatymas Vyriausybėje yra  įstrigęs tarp tam tikrų derinimo procedūrų.

„Ir tas manęs neramina…. ir aš šiuo metu laukiu Konstitucinio teismo (KT) kuo greičiau tam tikrų išaiškinimų. Kiek mane informavo kai kurie KT teisėjai, kad jau artimiausiu metu, gal būt net šitą mėnesį, turi būti duoti atsakymai. …Ir reikia pripažinti, kad tai yra gėda iš dalies, kad taip ilgai tęsiasi tokio klausimo sprendimo priėmimas. Bet esu gana principingai nusiteikęs… Ir aiškiai turi būti pasakyta, kas galima daryti, kaip turi būti daroma ir… ir aš manau, kad čia yra per daug politikavimo, kuris tikrai neduoda dviejų šalių santykių gerinimui arba… Aš nesakau, kad jie yra blogi, bet… galėtų būti geresni“, – teisinosi premjeras.

– Bet yra politinė valia išspręsti šitas problemas?

„Yra politinė valia, bet reikalinga abiems pusėms susitart ir šiltai susėdus išdiskutuoti be jokių įtampų, be jokių kaltinimų…“

– Gerai, bet Jūs kaip premjeras galėjot ankščiau padaryti kažkokių konkrečių  žingsnių. Ar nemanot, kad buvot pernelyg vangus ir abejingas šitam per visus metus?

„Aš tikrai nebuvau abejingas“.

– Neturite sau priekaištų?

„Mano priekaištas sau yra tik toks, kad aš norėjau, kad greičiau toks sprendimas būtų priimtas“.

– Kažką padarėt, kad būtų greičiau ar ne?

„Labai padariau, galiu pasakyt, aš neturiu tokios teisės nurodinėti, bet prašiau KT, kad būtų duotas kuo greičiau išaiškinimas…Po to prašiau teisingumo ministro, kad jisai su Valstybine lietuvių kalbos komisija greičiau irgi susiderintų ir pateiktų vienokią arbą kitokią išvadą, nes teisingumo ministrui yra nurodytas ir duotas pavedimas netgi  raštiškas paruošt teisės aktą, kuriame atsispindėtų kaip turi būti rašomi vardai ir pavardės ir jisai tą pavedimą turi. Ir, manau, kad tikrai…. aibės yra klausimų, kuriuos turės išspręst“.

– Bet kada, premjere?

„Aš manau, kad pavasario sesijoje bus pateikti įstatymo projektai… Kovo 10 dieną“.

-Mes  dar nežinome, kokį išaiškinimą duos KT. Jeigu bus nepalankus, ką tada?

„Aš nemanau, kad bus nepalankus. Aš manau, kad teisėjai turi vadovautis tarptautiniais teisės aktais“.

KT 1999 metais išaiškino, kad asmens vardas ir pavardė Lietuvos piliečio pase turi būti rašomi valstybine kalba, nes priešingu atveju būtų paneigtas konstitucinis valstybinės kalbos statusas. Šiuos aiškinimus KT patvirtino ir antrą kartą 2009 metais. Tačiau Lietuvos lenkų rinkimų akcija ir ją palaikanti Lenkijos Respublikos vadovybė siekia, kad Lietuvos piliečių pasuose lenkakalbių Lietuvos piliečių pavardės nebūtų rašomos lietuviškais rašmenimis.

Paklaustas apie Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriui Boleslavui Daškevičiui, piktavališkai nevykdančiam teismo sprendimų dėl neteisėtų gatvių pavadinimų nevalstybine kalba nukabinimo, Vilniaus apygardos teismo skirtas baudas, A.Butkevičius teigė buvęs šokiruotas, kai sužinojo, kad valdininkui skirta daugiau kaip 40 tūkst. litų bauda.

„Galiu pasakyti, buvau šokiruotas… Ir šokiruotas buvau dėl to, kad, manau, yra perlenkta lazda, aš, aišku, negaliu įtakoti teismų ir negražu man einant tokias pareigas kritikuoti teismų, bet kai palygini kai kuriais kitais klausimais priimtus sprendimus ir matai, kokios yra sumos tų baudų numatomų, …tai aš manau, kad čia yra didžiulis lazdos perlenkimas ir tam tikros įtampos sukūrimas santykiuose tarp tautinių mažumų žmonių. Ir aš manau, reikėtų vadovautis sveika žmogiška logika. Mes turim tam tikrus – aš nenoriu čia viešai kalbėti – tam tikrus pasiūlymus“, – piktinosi A.Butkevičius.
2013 m. gruodžio 23 d. priimta nutartimi Vilniaus apygardos teismas Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriui Boleslavui Daškevičiui skyrė baudą už ankstesnio teismo sprendimo pakeisti dvikalbes gatvių pavadinimų lenteles nevykdymą – po 100 už kiekvieną uždelstą dieną. Kadangi teismo sprendimas priimtas dar 2008 m. rugsėjo 25 d. ir turėjo būti įvykdytas per mėnesį, tačiau B. Daškevičius nė nemanė to daryti, iš viso jis turės sumokėti 43 400 litų.

A.Butkevičius aiškinasi dėl įsipareigojimų Lenkijai (pokalbio vaizdo įrašo ištrauka):




Šaltinis: www.alkas.lt

Susiję

Politika 835322922857503537

Rašyti komentarą

2 komentarai

Anonimiškas rašė...

Iš šito interviu aišku, kad parduos jis Lietuvą parduos. Net nėra abejonių. Gimęs šliaužioti, juk niekad neskraidys. ;)

Anonimiškas rašė...

tai čia Lenkijos premjeras? O kur Lietuvos?

item