Britanijos parlamento nariai: reformuokite ES arba Britanija pasitrauks

Britanijos parlamento narys konservatorius Džordžas Osbornas (George Osborne) sausio 16 dieną savo Europos partneriams įteikė ultimatumą,...


Britanijos parlamento narys konservatorius Džordžas Osbornas (George Osborne) sausio 16 dieną savo Europos partneriams įteikė ultimatumą, kuriame teigia, jog Didžioji Britanija paliks Europos Sąjungą (ES), jei ši neįvykdys plačių ekonominių ir politinių reformų. Šį laišką pasirašė 95 Britanijos parlamento nariai.

Savo kalboje konferencijoje, kurią organizavo Atviros Europos ir Naujos pradžios Britanijos parlamento grupės, pasisakančios už ES reformas, Osbornas teigė: „Europai paprasčiausiai reikia pasirinkti: reformuotis arba ne. Mūsų nuostata aiški: pristatyti reformą, o po to leisti žmonėms nuspręsti“.

O konservatorius Bernardas Dženkinsas (Bernard Jenkins) su 100 Britanijos parlamento narių palaikymu Davidui Cameronui (David Cameron) įteikė laišką, kuriame kviečia Britanijos parlamentą vetuoti visus ES įstatymus.

Toks ėjimas reikštų Europos vieningos rinkos taisyklių išardymą, kurios buvo apibrėžtos dar lordo Cockfieldo, Margharetos Thatcher sąjungininko, kad sustabdyti Prancūziją nuo protekcionistinių priemonių.

Osbornas konferencijoje teigė, jog „didžiausi ekonomikos sunkumai, kuriuos patiria Europa, nevyksta dėl reformos ir atsinaujinimo šalininkų kaltės – ji vyksta dėl nesėkmių reformuoti ir atsinaujinti“.

„Būtent status quo pasmerkė Europos žmones dabartinei ekonomikos krizei“.

Osbornas taip pat teigė, kad ES ekonomika pastaruosius šešis metus yra įklimpusi, kai Indijos ekonomika išaugo trečdaliu, o Kinijos ekonomika – net 50 procentų.

„Nedarykite klaidos, mūsų žemynas atsilieka. Pažiūrėkite į inovacijas, Europos patentų skaičius pasaulinėje rinkoje per paskutinį dešimtmetį sumažėjo beveik per pus. Pažiūrėkite į nedarbą, ketvirtadalis jaunų ieškančių darbo žmonių negali jo rasti. Pažiūrėkite į socialinę rūpybą. Kaip pastebėjo Angela Merkel, Europoje yra tik 7 procentai pasaulio populiacijos, 25 procentai pasaulio ekonomikos ir net 50 procentų pasaulio socialinės rūpybos išlaidų. Ilgiau taip tęstis nebegali“.

Osbornas taip pat pabrėžia, jog Didžioji Britanija negali priimti ES, dominuojamos eurą kitų šalių demokratijos sąskaita įsivedusių šalių. Jei ES taps politiniu euro įtakos didinimu, Didžiajai Britanijai bus sunku joje likti.

Parengta pagal www.theguardian.com informaciją.

Susiję

Pasaulis 831233471344564660

Rašyti komentarą

item