„Tėvas I“ ir „Tėvas II“ vėl skinasi kelią į Lietuvos mokyklas

Šalies bendrojo lavinimo mokyklose vėl bandoma griauti supratimą apie šeimą. Elektroniniame TAMO dienyne vietoj grafų „Mama“ ir „Tėtis“ atsi...

Šalies bendrojo lavinimo mokyklose vėl bandoma griauti supratimą apie šeimą. Elektroniniame TAMO dienyne vietoj grafų „Mama“ ir „Tėtis“ atsirado naujadarai „Tėvas I“ ir „Tėvas II“. Mamos nebegali vadintis mamomis. Tokią naujovę pastebėjo Lietuvos moksleivių tėvų asociacija „Lietuvos tėvų forumas“.

Klasių auklėtojai moksleivių tėvus nuo šiol turi vadinti ne mama ir tėčiu, o numeruoti - elektroniniame dienyne juos priskirti į grafas „Tėvas I“ arba „Tėvas II“. Tokią naujovę sugalvojo elektroninį dienyną TAMO administruojanti įmonė UAB „Tavo mokykla“, kuri teisinasi, jog „Tėvas I“ ir „Tėvas II“ sistemoje atsirado per klaidą, dėl programavimo paprastumo.

Tačiau mokinių tėveliams tokie naujadarai neatrodo sugalvoti atsitiktinai. „Lietuvos tėvų forumo“ asociacijos nariai, kurie ir pastebėjo elektroninio dienyno pasikeitimus, sunerimę, jog žingsnis po žingsnio stengiamasi pakeisti požiūrį į šeimą.

Praktika, kai abu tėvai yra vadinami ne tėvu ir mama, o, pavyzdžiui, „partneris I“ ar „parneris II“, „gimdytojas I“ ar „gimdytojas II“ jau taikoma kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Danijoje, Didžiojoje Britanijoje, Ispanijoje ir kt. Tikroji šeima, susidedanti iš vyro ir moters, oficialiai neigiama, stengiantis nediskriminuoti vienalyčių porų.

Kalbėdamas su „Respublika“ Lietuvos tėvų forumo narys Renaldas Jančiauskas priminė, kad ir Lietuvoje jau būta bandymų tėvus pervadinti į belytes asmenybes. Dar vasarą Vilniaus miesto savivaldybė, registruodama vaikus į mokyklas ir darželius, buvo paprašiusi rašyti savo vardus į pavardes ne į įprastas grafas „tėvas, motina“, o į „tėvas I, tėvas II“.

„Tada Vilniaus miesto savivaldybė irgi įvertino kaip techninę klaidą, bet pats įdomumas tai, kad kai žiniasklaida pradėjo domėtis, jie ties grafa „Tėvas I“ skliausteliuose prirašė „tėtis“, o prie „Tėvas II“ - „mama“. Antra kartą buvo padaryta „techninė klaida“, - prisiminė R.Jančiauskas, - Tokios labai įdomios klaidos. Ir su dienynais... Keista, kad niekada gyvenime tokių klaidų nebūdavo, o dabar jos pradėjo rastis kaip grybai po lietaus. Kitose šalyse tos „techninės klaidos“ jau prigijo, o pas mus dar vadinamos techninėmis klaidomis“.

Šaltinis: www.respublika.lt

Susiję

Politika 2019345547519777523

Rašyti komentarą

1 komentaras

Pikc rašė...

"Tokią naujovę sugalvojo elektroninį dienyną TAMO administruojanti
įmonė UAB „Tavo mokykla“, kuri teisinasi, jog „Tėvas I“ ir
„Tėvas II“ sistemoje atsirado per klaidą, dėl programavimo
paprastumo." - apie tą "klaidą" aš jiems dar lapkričio pirmoje pusėje
rašiau, ir štai kokį atsakymą gavau: "Sistemoje kol kas rolės
pavadinimas yra vienas „tėvas“. Esame į darbus įtraukę pervadinimą
„tėvai“. Tačiau šiai dienai rolės pavadinimas yra vienas. Su
pagarba, Henrika Vindbergaitė". Taigi, apie "klaidą" jie paprasčiausiai
meluoja.

item