JAV studentai pasirašė peticiją už abortų po gimimo legalizavimą

Viešumoje pasirodė vaizdo įrašas, kuriame rodomi „George Mason“ universiteto studentai, pasirašantys peticiją, kurioje reikalaujama legal...

Viešumoje pasirodė vaizdo įrašas, kuriame rodomi „George Mason“ universiteto studentai, pasirašantys peticiją, kurioje reikalaujama legalizuoti abortus ir po kūdikio gimimo. Peticija, pasirašyta trečiadienį, reikalauja įstatymų leidėjų legalizuoti ketvirtojo trimestro abortą. Kitaip sakant, iš tikrųjų norima legalizuoti naujagimių žudymą. 

Pasak „Campus Reform“, peticija, kuriai GMU studentų miestelyje Fairfakse parašus rinko konservatyvaus „Media Research“ centro reporteris Dan Joseph, kelia tikslą perduoti įstatymų leidėjams žinutę, kad moteris turi teisę pasirinkti, ką daryti su savo kūnu ir kūdikiu, net pasibaigus nėštumui. "Media Research" centras šia provokatyvia akcija kartu patvirtino, kaip neatsakingai ir neįsigilinę savo pritarimą pateiktiems siūlymams reiškia jauni žmonės.

„Jei nežinote, kas yra ketvirtasis trimestras, galiu pasakyti. Tai etapas, kai kūdikis yra jau gimęs. Šiuo metu ketvirtojo trimestro abortai yra nelegalūs 50 valstybių“ - sakė Joseph studentams. 

Dauguma studentų atsiliepimų dėl peticijos turėtų išgąsdinti bet kurį sąmoningą žmogų, nes jie atsakė tiesiog „gerai“ ar „šaunu“. Vienas susirūpinęs studentas paklausė, ar procedūra pakenks vaikui. „Na, to vaiko tiesiog nebebus, tai abortas“, atsakė Joseph. Tuomet tas studentas patenkintas pasirašė peticiją. 

Joseph sakė, kad po valandos surinko 14 parašų ir mano, kad tai pakankamai nemažai, nes vasarą miestelyje lieka nedaug studentų. 

Nors ir nereprezentatyvi, ši akcija kelia rimtų klausimų apie augančios amerikiečių kartos ir jos išsilavinusios dalies mąstymą ir vertybines nuostatas.

Pernai akademiniame žurnale „Journal of Medical Ethics“ pasirodė Alberto Giubilini ir Francesco Minervos straipsnis "Abortas po gimimo: kodėl kūdikiai turėtų gyventi?", teigiantis, kad kūdikiai dar nėra asmenybės ir „neturi moralinės teisės gyventi“. Akademikai teigia, jog tėvams turėtų būti leidžiama nužudyti savo vaiką, jei, pavyzdžiui, gimus paaiškėja, kad jis neįgalus.

Straipsnio autoriai argumentavo, jog „Moralinis kūdikio statusas lygiai toks, kaip vaisiaus – abu neturi savybių, kurios pateisina individo teisę gyventi. [...] Tiek vaisius, tiek naujagimis be abejonės yra potencialios asmenybės, tačiau nė vienas nėra asmenybe, kalbant apie moralinę teisę gyventi. Mūsų supratimu, asmenybė yra individas, pajėgus suteikti savo egzistencijai (bent jau) esminę vertę, kurios atėmimas iš šios egzistencijos reikštų jai netektį. [...] Neįmanoma padaryti žalos naujagimiui, neleidžiant asmenybei išvystyti galimybės tapti asmenybe, kalbant iš sveiko proto ir moralės pozicijų“.

Straipsnio autoriai teigė, kad tai, „ką vadiname abortu po gimdymo (naujagimio žudymu) turėtų būti leistina visais atvejais, kai leidžiamas abortas, įskaitant ir tuos atvejus, kai kūdikis nėra neįgalus“. Jų teigimu, tėvams turėtų būti leidžiama nužudyti kūdikį, jei paaiškėja, kad jis neįgalus, o iki gimimo jie to nežinojo. Pateikiamas pavyzdys, kad tik 64 proc. Dauno sindromo atvejų Europoje diagnozuojami nėštumo metu. Nes pagal dabartinį reguliavimą, kai toks vaikas gimsta, tėvams „nelieka kitos išeities, tik jį auginti“. „Tokio vaiko auginimas šeimai ir visai visuomenei gali tapti nepakeliama našta, kai valstybė ekonomiškai rūpinasi tokių vaikų priežiūra“. Straipsnio autoriai priduria, kad kai kurių kūdikių žudymas gali būti labiau pateisintinas nei kitų. Nužudymas po gimimo pagal autorių logiką moraliai niekuo nesiskiria nuo abortų, kurie jau atliekami, todėl jie pirmenybę teikė frazei „abortas po gimdymo“, o ne „vaikžudystė“, pabrėždami, "jog moralinis nužudyto individo statusas lygintinas su vaisiaus“.

Teorinės idėjos, tiesa, egzistavusios ir iki aprašomojo straipsnio pasirodymo, netrunka pradėti sklisti praktikoje ir ilgalaikėje perspektyvoje keisti visuomenių mąstymą.

Žemiau galite peržiūrėti akcijos vaizdo įrašą anglų kalba.


Vertė Kotryna Reimerytė



Susiję

Pažangos ideologija 6682978357376379724
item