Šeimą ardantis įstatymas vėl stumiamas

Visuomenininkai ir žmogaus teisių gynėjai reiškia susirūpinimą dėl Seimui vėl siūlomų vaiko teisių apsaugos įstatymų, nes jų nuostatos yra n...

Visuomenininkai ir žmogaus teisių gynėjai reiškia susirūpinimą dėl Seimui vėl siūlomų vaiko teisių apsaugos įstatymų, nes jų nuostatos yra neapibrėžtos bei atveriančios galimybę institucijoms kištis į šeimos gyvenimą.

Nepasitenkinimo bangą sukėlė parlamentarių Onos Valiukevičiūtės ir Rimantės Šalaševičiūtės pateiktas įstatymų paketas, kuriuo siūloma keisti Vaiko teisių pagrindų įstatymo, Civilinio kodekso ir kitų įstatymų nuostatas.

Lietuvos žmogaus teisių asociacijos pirmininkas Vytautas Budnikas siūlymus, kurie yra paremti nauja „smurto prieš vaiką“ sąvoka, įvertino kaip silpninančius šeimą, pažeidžiančius žmogaus teises ir laisves.

Asociacijos pirmininkui nuostabą kelia tai, kad tokie patys siūlymai, kurie jau buvo atmesti Vyriausybės, Seimo Žmogaus teisių komiteto, vėl atsirado svarstomame įstatymo projekte.

V.Budniko kritikos sulaukė siūlymas smurto prieš vaiką sąvoką apibrėžti taip: „kai vaikas patiria kito asmens neatsitiktinį veikimą ar neveikimą, darantį jam emocinį poveikį, arba nepriežiūrą, sukeliančią ar galinčią sukelti žalą vaiko raidai ir orumui“.

Lietuvos žmogaus teisių asociacijos vadovo kritikos sulaukė ir siūlymas apibrėžti emocinį smurtą:

„Tuo smurtu, sakyčiau, kiekviena šeima yra smurtaujanti, nes vaiko individualumo nepripažinimas dažnai pasireiškia kaip savotiška auklėjimo priemonė, drausminimas“, - kalbėjo V.Budnikas.

Šaltinis: www.respublika.lt

Susiję

Politika 4236796220144094777

Rašyti komentarą

item