Sambūris "Patirtis": Neleiskime užsienio kapitalui kėsintis į mūsų žemę

Vi­suo­me­ni­nės or­ga­ni­za­ci­jos sam­bū­ris "Pa­tir­tis" na­riai krei­pė­si į pre­zi­den­tę Da­lią Gry­baus­kai­tę, Sei­mo pir­...

Vi­suo­me­ni­nės or­ga­ni­za­ci­jos sam­bū­ris "Pa­tir­tis" na­riai krei­pė­si į pre­zi­den­tę Da­lią Gry­baus­kai­tę, Sei­mo pir­mi­nin­kę Lo­re­tą Grau­ži­nie­nę ir mi­nis­trą pir­mi­ni­ką Al­gir­dą But­ke­vi­čių pers­pė­da­mi, kad už­sie­nio ka­pi­ta­lo sta­ty­ti­niai Lie­tu­vo­je su­pir­ki­nė­ja pa­žan­giau­sias že­mės ūkio bend­ro­ves ir įmo­nes.

Sam­bū­rio „Pa­tir­tis“ na­riai, pa­ki­liai ver­tin­da­mi Lie­tu­vos vals­ty­bės ir jos va­do­vų pir­mi­nin­ka­vi­mo Eu­ro­pos Są­jun­gos Ta­ry­bai is­to­ri­nės mi­si­jos reikš­mę, ša­lies sie­kius stip­rin­ti tarp­tau­ti­nį eko­no­mi­nį ir kul­tū­ri­nį bend­ra­dar­bia­vi­mą, ne­ga­li taiks­ty­tis su tuo, kad įvai­riau­si sta­ty­ti­niai, nau­do­da­mie­si Lie­tu­vos įsta­ty­mų spra­go­mis, val­džios at­sto­vų užim­tu­mu, koa­li­ci­nės Vy­riau­sy­bės na­rių po­li­ti­niu ne­įž­val­gu­mu bei nuo­mo­nių ir gal­būt in­te­re­sų skir­tin­gu­mu bei abe­jin­gu­mu, pa­de­da už­sie­nio kom­pa­ni­joms su­pir­ki­nė­ti pa­žan­giau­sias bei pel­nin­giau­sias že­mės ūkio bend­ro­ves, ag­ra­ri­nio vers­lo ir kul­tū­ros sklai­dos įmo­nes – nuo­sek­liai sie­kiant už­val­dy­ti pa­ma­ti­nę lie­tu­vių tau­tos ver­ty­bę bei tur­tą – ŽE­MĘ.

Ryš­kiau­sias pa­sta­ro­jo me­to pa­vyz­dys, kai vie­na di­džiau­sių Lie­tu­vo­je že­mės ūkio in­ves­ti­ci­nių bend­ro­vių „Li­nas Ag­ro Group“, kaip skel­bė ži­niask­lai­da, krei­pė­si į Lie­tu­vos Kon­ku­ren­ci­jos ta­ry­bą dėl lei­di­mo įsi­gy­ti iki 100 proc. įmo­nės že­mės ūkio in­ves­ti­ci­jos ak­ci­jų, ku­ri kon­tro­liuo­ja Pa­ne­vė­žio ra­jo­no Ži­bar­to­nių že­mės ūkio bend­ro­vę. Kon­ku­ren­ci­jos ta­ry­ba pra­šy­mą maž­daug 18,5 mln. li­tų ver­tės san­do­riui ga­vo lie­pos 22-ąją. Kaip skel­bė „Li­nas Ag­ro Group“, ga­vus Kon­ku­ren­ci­jos ta­ry­bos lei­di­mą, su­si­ta­ri­mas dėl bend­ro­vės ak­ci­jų įsi­gi­ji­mo įsi­ga­lios rug­sė­jo 30 d.”

Bu­vo at­skleis­tas ir „Li­nas Ag­ro Group” tarp­tau­ti­nės pri­klau­so­my­bės dos­je: „Ko­vo pa­bai­go­je „Li­nas Ag­ro Group” ak­ci­jų 55,16 proc. val­dė Da­ni­jos bend­ro­vė „A­ko­la”, 9,30 proc. Šve­di­jos SEB, 5,84 proc. Es­ti­jos „Swed­bank” klien­tai, 10,43 proc. tū­las Da­rius Zu­bas, 18,97 proc. - ki­ti ak­ci­nin­kai”.

Tai­gi, per 70 proc., o gal ir dau­giau, lie­tu­viš­kos že­mės ūkio in­ves­ti­ci­jų bend­ro­vės „Li­nas Ag­ro Group” ak­ci­jų pri­klau­sė Skan­di­na­vi­jos bend­ro­vių ir ban­kų ka­pi­ta­lui. Tad kas, jei ne už­sie­nio ša­lių ka­pi­ta­las, ta­ria­mai mū­siš­kės – lie­tu­viš­kos įmo­nės sta­ty­ti­niams tar­pi­nin­kau­jant, už­si­mo­jo už­val­dy­ti pa­ma­ti­nę lie­tu­vių tau­tos ver­ty­bę – ŽE­MĘ, nors tai Lie­tu­vos įsta­ty­mai iki šiol drau­džia ? !

Kuo Ži­bar­to­nys, kaip ir dau­ge­lis ki­tų į ją pa­na­šių bend­ro­vių, vi­lio­ja že­mės ūkio in­ves­ti­ci­jų bend­ro­vę „Li­nas Ag­ro Group“, ži­niask­lai­da at­sklei­džia bend­ro­vės gi­gan­tės ge­ne­ra­li­nio di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jas And­rius Pra­ncke­vi­čius, „... ji pa­trauk­li, nes tu­ri mo­der­nų pie­no ūkį ir kar­tu ne­ap­si­ri­bo­ja vien pie­ni­nin­kys­te. Ži­bar­to­nių že­mės ūkio bend­ro­vė dir­ba 3,2 tukst. ha že­mės, jo­je yra 105 dar­buo­to­jai. Bend­ro­vė ver­čia­si pie­no ga­my­ba, lai­ko be­veik 2 500 gal­vi­jų, iš jų dau­giau kaip 870 mel­žia­mų kar­vių, taip pat ver­čia­si au­ga­li­nin­kys­te – au­gi­na kvie­čius, mie­žius, ku­ku­rū­zus, rap­sus bei cu­kri­nius run­ke­lius. Per fi­nan­si­nį de­vy­nių mė­ne­sių lai­ko­tar­pį - 2012-ųjų lie­pą - 2013 me­tų ko­vą – įmo­nės pa­ja­mos sie­kė 16,9 mln. li­tų, gry­na­sis pel­nas 2,7 mln. li­tų”.

Tarp­tau­ti­nis gi­gan­tas „Li­nas Ag­ro Group” įsit­vir­ti­nan­tis ir Lat­vi­jo­je kaip ir jo kon­ku­ren­tas ar bend­ra­žy­gis „Ag­ro Will”, tar­si stra­te­gi­niai de­san­tai glem­žia­si geog­ra­fiš­kai iš­sklai­dy­tas pa­čias mo­der­niau­sias ir pel­nin­giau­sias, der­lin­giau­sių­jų Lie­tu­vos dir­vo­že­mių že­mės ūkio bend­ro­ves bei ki­tas ag­ra­ri­nio vers­lo įmo­nes – Kė­dai­nių ra­jo­no La­bū­na­vos ir Mont­vi­liš­kių, Rad­vi­liš­kio ra­jo­no Skė­mių, Ša­kių ra­jo­no Luk­šių, bei dau­ge­lį ki­tų, taip pat „Ku­piš­kio grū­dai” ir tarp­tau­ti­nės ag­ro­kul­tū­ros sklai­dos įmo­nę, nuo­la­ti­nę „Ag­ro Balt” par­odų pri­zi­nin­kę, „Dot­nu­vos pro­jek­tai“- tarp vals­ty­bių pre­kiau­jan­čią veis­li­nė­mis sėk­lo­mis, pa­žan­giau­sia že­mės ūkio tech­ni­ka, pes­ti­ci­dais. (Yra duo­me­nų, kad su­per­ka­mi ir šių bend­ro­vių dar­buo­to­jų pa­jai).

Žvel­giant į vi­są at­kur­tos Ne­prik­lau­so­mos Lie­tu­vos kai­mo rai­dą, de­rė­tų iš­skir­ti du vi­siš­kai prieš­in­gos veik­los ir sėk­mės de­šimt­me­čius: pir­mą­jį – džiaugs­min­go de­ko­lek­ty­vi­za­ci­jos įkvė­pio lai­ko­tar­pį, ku­pi­ną itin vil­tin­gos ūki­nin­kų šei­mos ūkių at­gai­vos ir an­trą­jį – Lie­tu­vos val­džių stra­te­gi­nio ne­įž­val­gu­mo bei ak­lo pa­klu­si­mo ES kon­ku­ren­ci­nėms re­ko­men­da­ci­joms dėl že­mės ūkio ga­my­bos siau­ri­ni­mo, eli­mi­nuo­jant smul­kius ir vi­du­ti­nius šei­mos ūkius iš pre­ki­nės ga­my­bos ga­li­my­bių, kai­me pa­nai­ki­nus pie­no su­pir­ki­mo punk­tus, bei ki­tos pro­duk­ci­jos par­da­vi­mo są­ly­gas, tuo pa­lie­kant šei­mas sa­va­me ūky­je be dar­bo pa­ja­mų ir ES že­mės ūkio par­amos.Tai reiš­kia at­vi­rą, įtar­ti­nai užp­rog­ra­muo­tą kai­mo so­džių nu­ali­ni­mą, so­cia­li­nę kai­mo žmo­nių deg­ra­da­ci­ją. Ly­gia gre­ta itin stam­bių la­ti­fun­di­nių ūkių kū­ri­mo de­šimt­me­tį, kai 1-2 proc. stam­bių ūkių sa­vi­nin­kų abe­jo­ti­nais pa­grin­dais už­val­dė iki 40 proc. ša­lies že­mės ūkio naud­me­nų ir kas­met su­si­že­ria iki 80 proc. ES par­amos lė­šų, skir­tų vi­sai Lie­tu­vos že­mės ūkio plė­tros prog­ra­mai. Na­cio­na­li­nė mo­kė­ji­mo agen­tū­ra prie Že­mės ūkio mi­nis­te­ri­jos, tar­si veng­da­ma vie­šu­mo, par­amos lė­šas pla­nuo­ja ir su­ves­ti­nes skel­bia tik pa­gal tech­ni­nės pa­žan­gos prie­mo­nes, vi­siš­kai ne­mi­nint par­amos ga­vė­jų – su­bjek­tų. Vi­sa tai ir pra­si­dė­ju­si kai­mo mo­kyk­lų bei bib­lio­te­kų už­da­ry­mo kam­pa­ni­ja, taip lik­vi­duo­jant kul­tū­ros ži­di­nius kai­mo vie­to­vė­se, iš­šau­kė srau­ti­nę jau­ni­mo emig­ra­ci­ją.

Tie­sog skau­du ir tra­giš­ka, kad per vi­są at­kur­tos Ne­prik­lau­so­my­bės lai­ką ne­ma­žą da­lį po­li­ti­kų, įta­kin­gų val­di­nin­kų ir vers­li­nin­kų, pa­gal Sei­mo ir sa­vi­val­dos val­džių rin­ki­mų cik­lą be­si­kei­čian­čių tar­ny­bo­mis ir vaid­me­ni­mis, tar­tum ne­nu­trūks­ta­ma gi­ja aki­vaiz­džiai vie­ni­jo itin ydin­gas, bei vi­suo­me­niš­kai ža­lin­gas tau­tos pa­ma­ti­nės ver­ty­bės– že­mės ir bend­ru dar­bu su­kur­to tur­to glem­ži­mo­si go­du­lys, pra­de­dant nuo lik­vi­duo­ja­mų ko­lū­kių ir ta­ry­bi­nių ūkių tech­ni­kos ir ki­to tur­to iš­tam­py­mo, pa­vel­dė­tų, o daž­niau­siai pi­giai pri­si­pirk­tų že­mių at­okiuo­se ra­jo­nuo­se „įs­ta­ty­miš­ko” per­si­kė­li­mo į gra­žiau­sias gam­ti­nės ap­lin­kos vie­to­ves: pa­eže­res ir pa­upius, daž­nai už­sit­ve­riant jas tvo­ro­mis, ar­ba sa­vų la­ti­fun­di­nių ūkių kū­ri­mui iki šian­die­nos ma­siš­ko že­mių su­pir­ki­mo ir iš­par­da­vi­mo už­sie­nie­čiams už­mo­jų, pa­gal gru­pės po­li­ti­kų ab­sur­diš­kų par­eiš­ki­mų lo­gi­ką „... te­gul per­ka kas tik no­ri, ... že­mės sve­tur nie­kas ne­iš­si­veš“!!! Taip ma­nan­tiems pa­tar­tu­me - „par­duo­ki­te sa­vo bu­tus ir na­mus, juk jų nie­kur ne­iš­si­veš“.

Kil­nu tik tai, kad to­kiais po­li­ti­nio už­te­mi­mo laik­me­čiais vi­sa di­dy­be iš­ky­la lie­tu­vių tau­tos is­to­ri­jos fe­no­me­nas, kai ne­pa­ly­gi­na­mai pa­trio­tiš­kiau nei dau­ge­lis šian­die­nos po­li­ti­kų, mąs­tė ir el­gė­si net to­li­mi mū­sų pro­tė­vių pro­tė­viai: „...Žy­gi­man­to Se­no­jo, o ypač Žy­gi­man­to Au­gus­to ir Mi­ka­lo­jaus Rad­vi­los Juo­do­jo lai­kais Lie­tu­vos hu­ma­nis­tai žvel­gė į Tė­vy­nę kaip į ne­prik­lau­so­mą ša­lį, o LDK vals­ty­bi­nę są­mo­nę grin­dė tau­ti­nio sa­vi­tu­mo idė­ja. LDK kanc­le­rio A.Goš­tau­to ir jo glo­bo­tų in­te­li­gen­tų pa­stan­go­mis 1529 m. bu­vo pri­im­tas I Lie­tu­vos Sta­tu­tas, ku­ris drau­dė sve­tim­ša­liams Lie­tu­vo­je įsi­gy­ti tur­tų ir užim­ti vals­ty­bi­nius pos­tus.“ (iš kny­gos „Lie­tu­va 1009-2009").

Mū­sų pro­tė­viai ge­rai su­pra­to že­mės sau­go­ji­mo svar­bą. 1588 me­tų Lie­tu­vos Sta­tu­te (III sky­rius, 12 straips­nis) Lie­tu­vos di­dy­sis ku­ni­gaikš­tis pri­siek­da­mas pa­si­ža­dė­jo: „Pat­vir­ti­na­me ir nu­ro­do­me, kad to­je Lie­tu­vos Di­džio­sios Ku­ni­gaikš­tys­tės vals­ty­bė­je ir vi­so­se že­mė­se, jai pri­klau­san­čio­se, jo­kių dva­si­nin­kų ir pa­sau­lie­čių par­ei­gy­bių, mies­tų, dva­rų, nau­do­ja­mos že­mės, se­niū­ni­jų, val­dų, že­mės ir rū­mų par­ei­gų, po­se­si­jų ar­ba lai­ky­ti ir nau­do­ti, am­ži­nai val­dy­ti sve­tim­tau­čiams ir už­sie­nie­čiams, nei šios vals­ty­bės kai­my­nams ne­tu­rim duo­ti, bet vi­sa tai mes ir mū­sų pa­li­kuo­nys Lie­tu­vos di­die­ji ku­ni­gaikš­čiai pri­va­lom duo­ti tik lie­tu­viams (Lie­tu­vai), ru­sė­nams (Ru­siai), že­mai­čiams (Že­mai­ti­jai), se­niai gy­ve­nan­tiems gen­tai­niams ir ki­lu­siems iš Lie­tu­vos Di­džio­sios Ku­ni­gaikš­tys­tės ir ki­tų že­mių, tai Di­džia­jai Ku­ni­gaikš­tys­tei pri­klau­san­čių“.

Sam­bū­rio „Pa­tir­tis“ na­riai, siek­da­mi vi­sa­pu­siš­ko na­cio­na­li­nio Lie­tu­vos kai­mo gy­vy­bin­gu­mo, so­cia­li­nės ir kul­tū­ri­nės ge­ro­vės, drįs­ta teig­ti ir siū­ly­ti:

1.Bū­da­mi įsi­ti­ki­nę, kad Lie­tu­vos kon­ku­ren­ci­jos ta­ry­ba gal­būt vir­ši­jo vals­ty­bės jai su­teik­tus įga­lio­ji­mus iš­duo­dant lei­di­mus tarp­tau­ti­nio ka­pi­ta­lo kom­pa­ni­joms „Li­nas Ag­ro Group“ ir ki­toms įsi­gy­ti Lie­tu­vos že­mės ūkio bend­ro­ves val­dan­čias pa­ma­ti­nę tau­tos ver­ty­bę – ŽE­MĘ, siū­lo­me Vy­riau­sy­bės tei­sės ak­tais ar teis­mų nu­tar­ti­mis ne­del­siant pa­nai­kin­ti vi­sus ne­tei­sė­tus pa­sta­ro­jo me­to tarp­tau­ti­nio ka­pi­ta­lo san­do­rius su­sie­tus su Lie­tu­vos že­mės ūkio bend­ro­vių ak­ci­jų, bei pa­ma­ti­nės lie­tu­vių tau­tos ver­ty­bės – ŽE­MĖS - įsi­gi­ji­mu.

2.Pa­spar­tin­ti Na­cio­na­li­nių sau­gik­lių dėl Lie­tu­vos že­mių na­cio­na­li­nio vien­ti­su­mo iš­sau­go­ji­mo par­en­gi­mą ir pa­tvir­ti­ni­mą, apie ką jums ra­šė­me 2013-ųjų ko­vo 16 die­nos par­eiš­ki­me „Iš­sau­go­ki­me Lie­tu­vos že­mių vien­ti­su­mą, stip­rin­ki­me lie­tu­viš­ką­jį šei­mos ūkių kai­mą“. Bet koks tei­si­nis Lie­tu­vos že­mių na­cio­na­li­nio vien­ti­su­mo iš­sau­go­ji­mo ga­li­my­bių ne­apib­rėž­tu­mas ar­do kai­mo žmo­nių ir lie­tu­vių tau­tos so­cia­li­nį sta­bi­lu­mą, men­ki­na vi­suo­me­nės pa­si­ti­kė­ji­mą Vy­riau­sy­bės, kaip ir ki­tų val­džių ne­prik­lau­so­mos po­li­ti­kos nuo­sta­tų ir sie­kių tvir­tu­mu, val­džių vie­nin­gu­mu ir at­vi­ru­mu.

3.Dar kar­tą siū­lo­me telk­ti Vy­riau­sy­bės, Že­mės ūkio mi­nis­te­ri­jos, že­mės ūkio moks­lų ins­ti­tu­ci­jų, že­mės ūkio rū­mų ir ra­jo­nų sa­vi­val­dy­bių pa­stan­gas pri­ori­te­ti­nei šei­mos ūki­nin­kų ūkių plė­trai ir stip­ri­ni­mui, bei kai­mo bend­ruo­me­nių so­cia­li­nei – kul­tū­ri­nei dar­nai už­ti­krin­ti.

Esa­me įsi­ti­ki­nę, kad šei­mos ūki­nin­kų ūkiai - tai iš es­mės ne­ri­bo­ta ir ne­iš­sen­kan­ti pro­fe­si­nės kū­ry­bos dar­bo vie­tų ir jau­ni­mo ree­mig­ra­ci­jos, eko­lo­giš­kų pro­duk­tų au­gi­ni­mo, gam­ti­nės ap­lin­kos tau­so­ji­mo, Lie­tu­vos jau­ni­mo pa­trio­tiš­ko ug­dy­mo ir et­ni­nės kul­tū­ros puo­se­lė­ji­mo erd­vė.

Juk kai­mas - lie­tu­vy­bės iš­ta­kos, čia nuo am­žių ir am­žiams lie­tu­vių Tau­tos na­mai! Bran­gin­ki­me bei puo­se­lė­ki­me, ir jo­kio­mis ap­lin­ky­bė­mis ar dings­ti­mis ne­iš­par­duo­ki­me sa­vų­jų na­mų. Ne­leis­ki­me ir ki­tiems to da­ry­ti.

Sam­bū­rio „Pa­tir­tis“ pir­mi­nin­kas, Lie­tu­vos nacionalinės UNES­CO ko­mi­si­jos pir­mi­nin­kas, gam­ti­nin­kas dr. Ro­mas Pakalnis, a. m. dr. doc. Zig­mas Ta­das Urbonas, Pe­tras Plumpa, me­no­ty­ri­nin­kas Ro­mual­das Budrys, a. m. dr. Ma­ri­ja Sereikienė, med. m. dr. doc. Jo­nas Stankus, prof. ha­bil. dr. An­ta­nas Svirskis, inž. Vla­das Palubinskas, inž. Al­bi­nas Jasiūnas, inž. Al­gir­das Stumbras, prof. ha­bil. dr. Ire­na Re­gi­na Merkienė, LR MA na­rys, prof. ha­bil. dr. Zig­mas Zinkevičius, Tarp­tau­ti­nės tea­tro aka­de­mi­jos aka­de­mi­kas, ak­to­rius Do­na­tas Banionis, kun. Ed­mun­das Paulionis, LR MA na­rys eks­per­tas, prof. ha­bil. dr. An­ta­nas Tyla, prof. ha­bil. dr. Li­ber­tas Klimka, Lie­tu­vos ra­šy­to­jų są­jun­gos na­rys, gam­ti­nin­kas Se­le­mo­nas Paltanavičius


Susiję

Politika 6650655867936980064

Rašyti komentarą

2 komentarai

aura rašė...

Nemaniau, kad gaunama net iki 80% parama kaimui iš Europos Sąjungos. Manau, kad turėtų būti suteiktos geresnės sąlygos kaimo žmonėms, ūkininkų šeimoms plėsti ūkinę veiklą, bei gauti ES paramą. Nes jei to nebus, kaimuose tik didės so­cia­li­nė kai­mo žmo­nių deg­ra­da­ci­ja.

aura rašė...

Nemaniau, kad gaunama net iki 80% parama kaimui iš Europos Sąjungos. Manau, kad turėtų būti suteiktos geresnės sąlygos kaimo žmonėms, ūkininkų šeimoms plėsti ūkinę veiklą, bei gauti ES paramą. Nes jei to nebus, kaimuose tik didės so­cia­li­nė kai­mo žmo­nių deg­ra­da­ci­ja.

item