"Pro Patria" Laisvės premijai iškėlė Sigito Tamkevičiaus kandidatūrą

Laisvės premijų komisijai iškėlėme rezistento, "Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronikos" leidėjo ir Tikinčiųjų teisėms ginti katalikų...

Laisvės premijų komisijai iškėlėme rezistento, "Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronikos" leidėjo ir Tikinčiųjų teisėms ginti katalikų komiteto nario Sigito Tamkevičiaus kandidatūrą. Kviečiame skaitytojus susipažinti su komisijai siųstu laišku ir jame apibendrintais arkivyskupo nuopelnais tautinės sąmonės ir laisvės idealo išlikimui okupacinio režimo sąlygomis. 

Jaunimo sambūris „Pro Patria“, vienijantis krikščioniškos ir tautinės savimonės jaunus Lietuvos piliečius, kreipiasi į Laisvės premijų komisiją ir siūlo šią premiją skirti Lietuvos Katalikų Bažnyčios dvasininkui, Kauno arkivyskupui metropolitui, disidentui ir aktyviam visuomenės veikėjui Sigitui Tamkevičiui.

Arkivyskupas S. Tamkevičius sovietiniais metais be jokių kompromisų kovojo prieš totalitarinio režimo užmačias varžyti žmonių teises ir laisvę išpažinti tikėjimą. Leisdamas pogrindinius leidinius „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronika“ ir „Aušra“, S. Tamkevičius ženkliai prisidėjo prie sovietų pavergtos lietuvių tautos politinio ir religinio sąmoningumo gaivinimo, tuo stiprindamas dvasines tautos galias, prasiveržusias Nepriklausomybės atkūrimu. Rizikuodamas savo laisve, sveikata ir gyvybe, S. Tamkevičius rūpinosi minėtų pogrindinių leidinių patekimu į Vakarų valstybes. Tokiu būdu S. Tamkevičius lietuvių tautos išeiviams ir likusiems laisvų Vakarų valstybių piliečiams leido sužinoti apie nežmoniškus sovietinio režimo nusikaltimus, grubius žmogaus teisių ir laisvių pažeidimus bei tikrąją situaciją okupuotoje Lietuvoje.

Svarstant S. Tamkevičiaus kandidatūrą Laisvės premijai gauti siūlome atsižvelgti į šiuos reikšmingiausius kandidato biografijos faktus:

Dirbdamas Simne, 1972 m. kovo 19 d. pradėjo leisti „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kroniką“, kurią redagavo 11 metų. Pogrindyje kartu su kitais dvasininkais vertė įvairias knygas, kurios būdavo išleidžiamos Vakarų valstybėse. Pradėjus leisti „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kroniką“ S. Tamkevičiui ir jo bendradarbiams kilo mintis leisti pogrindinį leidinį kultūros, politikos ir visuomenės gyvenimo klausimais „Aušra“.

1978 m. lapkričio 13 d. S. Tamkevičius drauge su kitais keturiais kunigais įsteigė Tikinčiųjų teisėms ginti katalikų komitetą. Buvo persekiojamas sovietų valdžios institucijų bei specialiųjų tarnybų. 1983 m. kunigo Alfonso Svarinsko teismo metu suimtas, apkaltinus antitarybine propaganda ir agitacija, šešis mėnesius tardytas Vilniaus KGB kalėjime. 1983–1988 m. kalėjo sovietiniuose Permės ir Mordovijos lageriuose. 1988 m. ištremtas į Sibirą. Po pusmečio išleistas į laisvę.

Nepriklausomoje Lietuvoje S. Tamkevičius liko tvirtas moralinis autoritetas, atvirai ir drąsiai ginantis žmogaus orumo ir tautos solidarumo principus atkurtos valstybės gyvenime.



Susiję

Politika 6796497287326695005

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonymous rašė...

Puiku!

item