Austrų mokslininkai prognozuoja, jog avarijos Astravo AE atveju tektų evakuoti daugumą Lietuvos gyventojų

Baltarusijoje pastatytoje atominėje elektrinėje (AE) įvykus avarijai, dalis ar visa Lietuvos teritorija, priklausomai nuo oro sąlygų, būtų u...

Baltarusijoje pastatytoje atominėje elektrinėje (AE) įvykus avarijai, dalis ar visa Lietuvos teritorija, priklausomai nuo oro sąlygų, būtų užteršta radioaktyviuoju ceziu-137, todėl prireiktų evakuoti net toliau esančius didmiesčius. Tokias prognozes pateikia Austrijos mokslininkai, parengę modelius pagal 88 galimas oro sąlygų situacijas.

Prieš jėgainės Astrave, vos 50 km nuo Vilniaus, statybas protestuojantys Baltarusijos žalieji penktadienį Vilniuje dėl to rengia piketą. Tokiu būdu jie tikisi atkreipti sostinėje vykstančio Rytų partnerystės viršūnių susitikimo dalyvių dėmesį į šį projektą.

Piketą jie vylėsi surengti prie parodų ir konferencijų centro „Litexpo“, kur rinksis susitikimo dalyviai, tačiau dėl sustiprinto saugumo šioje vietoje žalieji vidurdienį rinksis Vinco Kudirkos aikštėje prie Vyriausybės. Jie teigia norintys „atkreipti visų ES valstybių vadovų dėmesį į šalia Vilniaus neteisėtai statomą Černobylio tipo branduolinę elektrinę“.

Anot žaliųjų, AE statybomis Baltarusija pamina demokratines vertybes ir geros kaimynystės principus, ignoruodama savo piliečių ir kaimynų nuomonę, persekiodama AE oponentus, šiais ir kitais veiksmais pažeisdama ekologines Jungtinių Tautų Europos ekonominės komisijos konvencijas – Orhuso ir Espo, mesdama iššūkį kaimynei Lietuvai.

„Baltarusija nepanoro atsižvelgti į Espo konvencijos komiteto rekomendacijas tęsti konsultacijas dėl savojo AE projekto su jo kliudoma Lietuva ir lapkričio 2 dieną pradėjo eilinį jo statybų etapą“, – teigiama susivienijimo žali.lt išplatintame pranešime.

Pasak žaliųjų, Astravo AE kelia grėsmę Vakarų ir Rytų Europos šalių saugumui. Poveikio vertinimo aplinkai ataskaitoje Baltarusija tvirtina, esą didelė reaktoriaus avarija nesukeltų pavojingo poveikio anapus statybų aikštelės ribų, todėl nebus būtinybės evakuoti gyventojų.

Tai, žaliųjų tvirtinimu, prieštarauja austrų tyrimo flexRISK (Natūralų išteklių ir taikomųjų gamtos mokslų universitetas (BOKU-Met), Austrijos ekologijos institutas) rezultatams. Jie rodo, esą didelės avarijos viename iš Astravo AE reaktorių atveju dėl pavojingo užteršimo ceziu-137 gali tekti evakuoti gyventojus net 300 km spinduliu nuo reaktoriaus. Į galimą evakuacijos zoną patektų tokie miestai, kaip Vilnius, Kaunas, Šiauliai. Tas pats tyrimas rodo, kad avarijos poveikį pajustų Vakarų Europos šalys – Lenkija, Švedija, Suomija, Norvegija, Čekija, Vokietija.

Mokslininkai numatė užteršimo scenarijus pagal 88 galimas oro sąlygų situacijas, modeliuotas pagal 1995 metų meteorologinius duomenis.

Baltarusija stato AE prie Astravo pagal projektą AES-2006 – iki šiol niekur neįgyvendintą. 2010 metais austrų specialistai sukritikavo šio projekto Poveikio aplinkai vertinimą, nurodydami jo garantijų dėl projekto saugumo ir suderinamumo nepagrįstumą.

AE reaktoriaus pastato pamatai buvo pradėti kloti pernai pavasarį, likus beveik metams iki paties architektūrinio jėgainės projekto, jo ekspertizės ir statybos licencijos gavimo (šių metų rugsėjo 13-ąją).

„Labai pavojingas atominis objektas neturi būti statomas nesąžiningos informacijos pagrindu, prieštaraujant gyventojų ir kaimyninių valstybių norams, pažeidžiant technines normas ir įstatymus, – teigiama žali.lt pranešime. – Antraip su tokios AE veikimu susijusios rizikos išauga daugybę kartų. Deja, Europos Parlamento pozicija Baltarusijos AE klausimu yra silpna ir apsiriboja rekomendacijomis laikytis tarptautinių konvencijų.“

Žalieji ragina išnaudoti visas įtakos priemones, įskaitant ekonomines, kad Baltarusija būtų įtikinta stabdyti AE statybas, peržiūrėti konvencijas pažeidžiančius sprendimus, įvykdyti konvencijų komitetų rekomendacijas ir prisiimtus tarptautinius įsipareigojimus, ištaisant iki šiol įvykdytas klaidas ir atsižvelgiant į gyventojų ir kaimyninių šalių nuomonę sprendimuose, susijusiuose su AE statybomis.

Šaltinis: www.15min.lt


Susiję

Pasaulis 2636126088307259984

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonymous rašė...

Na Baltarusija didesnė, sprogus Visagino elektrinei nereiktų daugumos baltarusių evakuoti, o lietuviams palaidoti dar valstybinės žemės užtektų kapinėms.

item