ŠMM siūlo grįžti prie fiksuoto mokesčio už studijas

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) puoselėja planus grįžti prie anksčiau galiojusio fiksuoto mokesčio už studijas. Tačiau opozicijoje esan...

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) puoselėja planus grįžti prie anksčiau galiojusio fiksuoto mokesčio už studijas. Tačiau opozicijoje esantys politikai perspėja, kad dėl dar vienos aukštojo mokslo pertvarkos kils sumaištis, tai esą pareikalaus ir milijoninių išlaidų, rašo Lietuvos žinios“.

Atsisakyti studentų skirstymo į mokančius už aukštąjį mokslą ir už jį nemokančius numatyta šios Vyriausybės programoje. Fiksuoto studijų mokesčio kratosi studentai, baimindamiesi prarasti visiškai valstybės finansuojamas studijų vietas.

Švietimo ir mokslo viceministro Rimanto Vaitkaus teigimu, grįžti prie fiksuotos studijų įmokos skatina tai, kad šiuo metu beveik pusė šalies studentų už aukštąjį mokslą priversti mokėti visą studijų kainą. „Norėtume, kad studijų mokestis sumažėtų ir būtų mokama ne visa, bet fiksuota studijų įmoka, likusią jos dalį dengiant valstybės lėšomis“, - LŽ sakė R. Vaitkus. 

Vyriausybės programoje numatyta, kad metinė studijų įmoka turėtų būti „ne didesnė nei vieno vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydis“. Išeitų, kad semestras studentams kainuotų per 1 tūkst. litų. Planuojama, kad nuo šios įmokos bus atleisti tik gerai besimokantys studentai Visuotinę metinę studijų įmoką, kuri būtų vienoda visų studijų programų studentams, ŠMM planuoja įvesti nuo 2015 metų.

Šaltinis: www.alfa.lt


Susiję

Politika 7614563953445867602

Rašyti komentarą

item