Patackas prašo naikinti jo teisinę neliečiamybę

Parlamentaras ketvirtadienį paskelbė viešą pareiškimą su tokiu prašymu, po to, kai Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė pareiškė k...

Parlamentaras ketvirtadienį paskelbė viešą pareiškimą su tokiu prašymu, po to, kai Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė pareiškė klausimo neteiksianti Seimui.

„Dėkoju Seimo pirmininkei ir kitiems, dėjusiems pastangas man padėti, tačiau prašau Seimo panaikinti mano neliečiamybę – tegul viskas įvyksta iki galo, iki ad absurdum", – rašoma parlamentaro paskelbtame pareiškime.

Seimo pirmininkė L.Graužinienė trečiadienį paskelbė neteiksianti Seimui generalinio prokuroro Dariaus Valio prašymo panaikinti A.Patacko teisinės neliečiamybės, motyvuodama jo sunkia liga.

„Aš informavau prokurorą, kad tikrai Seimui neteiksiu jo prašymo artimiausiu metu, įvertinusi Seimo nario sveikatos būklę, tas aplinkybes, kuriomis jis atliko galbūt ne visiškai tinkamą veiksmą. Aš turiu moralinę teisę įvertinti, ar jis tą savaitės neliečiamybės panaikinimo procesą Seime išgyvens. Neturiu moralinės teisės kaip Seimo pirmininkė teikti procesą Seime, visą savaitės maratoną, nes vertė yra 10 litų 28 centai", – trečiadienį po susitikimo su D.Valiu žurnalistams sakė L.Graužinienė.

Generalinis prokuroras D.Valys į Seimą su prašymu panaikinti A.Patacko teisinę neliečiamybę kreipėsi antradienį, Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato prašymu, dėl administracinio teisės pažeidimo bylos.

Bylos medžiagoje nurodyta, kad šių metų rugsėjo 2 dieną Seimo narys, žinomas sovietmečio disidentas A.Patackas, praėjo pro prekybos centro kasas, nesusimokėjęs už vieną elektros lemputę ir vieną saulėgrąžų pakelį, kurių bendra vertė – 10,28 litų, t.y. galimai padarė administracinį teisės pažeidimą, pranešė Generalinė prokuratūra.

Administracinių teisės pažeidimų kodekse nustatyta, kad už tokį smulkųjį svetimo turto pagrobimą teismas pažeidėją gali nubausti bauda arba administraciniu areštu. Kai pažeidimą galimai padaręs asmuo yra Seimo narys, dar iki bylos nagrinėjimo teisme būtina gauti išankstinį Seimo sutikimą suvaržyti šio asmens laisvę.  

Pagal Lietuvos Konstituciją, Seimo narys negali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, suimtas ir kitaip suvaržyta jo laisvė be Seimo sutikimo. Seimas turi panaikinti teisinį imunitetą ir tais atvejais, kai teisme sprendžiama byla dėl administracinio pažeidimo, už kurį kaip viršutinė baudos riba numatytas areštas.

Pats A.Patackos prašo kolegų balsuoti už jo imuniteto panaikinimą. „Primygtinai prašau Seimo, taip pat – ir frakcijos narių bei kitų bendraminčių balsuoti už mano neliečiamybės atėmimą. Tuo pačiu atsiprašau Seimo ir jo narių, kuriems tenka dalytis pažeminimu", – rašoma parlamentaro pareiškime.

Taip pat pareiškime jis patvirtina pareigūnams pripažinęs, jog parduotuvėje paėmė minėtus daiktus, tačiau sako tai padaręs, nes suprato, kad tiesos neįrodys.

„Esu ne kartą pripažinęs raštu ir žodžiu, kad juridine prasme nusižengiau. Kaip viskas vyko iš tikrųjų, žinau aš vienas, tačiau įrodyti negaliu ir todėl aiškinti aplinkybių nėra prasmės. Suvokęs, kad mano aiškinimai apsaugai ir teisėsaugai nerūpi, tiesą sakant, įsiutau ir nutariau – tebūnie, tegul viskas vyksta iki galo, pagal įstatymo raidę, juo labiau kad apklausos procedūra užsitęsė iki vidurnakčio, o fizinė savijauta artėjo prie ribos. Pagaliau gyvenimo gale gal verta patirti vieną didžiausių išbandymų – išbandymą pažeminimu. Jei atlaikysiu šitai, akistata su amžinybe nebus baisi", – rašo Seimo narys.

Šaltinis: www.15min.lt


Susiję

Politika 6534158778095023205

Rašyti komentarą

item