Iniciatyva „Vienas iš mūsų“ – pasirašyk ir tu!

Pilietinė iniciatyva „Vienas iš mūsų“ artėja prie pabaigos. Jos tikslas – surinkti bent vieną milijoną ES piliečių parašų iš bent 7 šalių be...

Pilietinė iniciatyva „Vienas iš mūsų“ artėja prie pabaigos. Jos tikslas – surinkti bent vieną milijoną ES piliečių parašų iš bent 7 šalių bei pasiūlyti įstatymų keitimus, kurie apima žmogaus orumo apsaugos, teisės į gyvybę ir žmogaus gyvybės vientisumą nuo pat apvaisinimo, klausimus. Kitaip tariant – kad iš ES biudžeto nebūtų finansuojami moksliniai tyrimai, kurių metu sunaikinamas žmogaus embrionas.

„Remiantis Europos Teisingumo Teismo sprendimu byloje Brüstle prieš Greenpeace, kur pripažįstama, kad žmogaus kiaušialąstė po apvaisinimo turi būti laikoma žmogaus embrionu, jeigu nuo tokio apvaisinimo prasideda žmogaus vystymosi procesas, siekiama, kad ES sukurtų reikalingus instrumentus, kuriais būtų kontroliuojamas viešųjų finansų panaudojimas, vykdant sveikatos apsaugos, intelektinės nuosavybės, mokslinių tyrimų veiklas“, – sakė vienas inicaityvos koordinatorių Lietuvoje politologas Laurynas Kasčiūnas.

Pasak L. Kasčiūno, šiandienė Europa yra kultūrinių karų sūkuryje, agresyvus sekuliarizmas nusitaikė nukirsti europietiškos civilizacijos šaknis ir išstumti krikščionišką tradiciją iš Europos politinio ir kultūrinio gyvenimo.

„Tad turime stoti ginti žmogaus teisę į gyvybę ir orumą, t.y. principus, kurie ir sudaro krikščioniškosios tradicijos šerdį. Pripažindami Europą kaip krikščionišką civilizacinį lopšį ir turėdami siekiamybę ją kurti būtent šiais pamatais, privalome atiduoti savo duoklę čia ir dabar“, – teigė jis.

Nors reikalingas parašų skaičius ES mastu jau surinktas, tačiau dalis jų gali būti paskelbti negaliojančiais, todėl rugsėjo 22 d. organizuojama parašų rinkimo Europos diena „Pasirašyk ir tu!“  

Pasak Lauryno Kasčiūno, šios dienos tikslas – visos Europos mastu solidariai įvairiose vietose susiburti savanoriams ir vieną dieną skirti iniciatyvos „Vienas iš mūsų“ vykdymui. „Todėl siekiame Lietuvoje 2013 m. rugsėjo 22 d., sekmadienį, suburti kuo daugiau savanorių kurie įvairiose jos vietose rinktų parašus“, – kalbėjo jis.

Kaip teigė L. Kasčiūnas, Lietuvoje būtinas parašų kiekis jau surinktas – kiek per 10 000 – tačiau dėl tikrumo reikėtų, kad pasirašytų dar bent trys tūkstančiai mūsų šalies piliečių.

Rugsėjo 13 d. duomenimis, iš 28 ES šalių reikalingą parašų skaičių surinko ir netgi viršijo 11 valstybių. Tarp pirmaujančiųjų – Italija, parašų surinkusi šešiskart daugiau nei būtina, Lenkija – keturiskart daugiau, Vengrija ir Rumunija – beveik trigubai. Po jų rikiuojasi Slovakija, Prancūzija, Ispanija, Austrija, Nyderlandai, Vokietija ir Lietuva.

„Vienas iš mūsų“ buvo inicijuota kelių Europos narių, tarp jų ir Lietuvos atstovo Algirdo Saudargo. Europos piliečių iniciatyva – tai naujas teisėkūros instrumentas Europos Sąjungoje, kuriuo siekiama ES institucijas priartinti prie jos piliečių bei taip sumažinti demokratijos deficitą ES – piliečiai turi teisę visos ES mastu surinkti 1 mln. parašų ir teikti svarstyti įstatymo projektus.

„Lengvesnis ir pigesnis kamieninių ląstelių išgavimas iš embriono prieštarauja visuotinai priimtoms etikos normoms, nes tokiu būdu norint paimti kamienines ląsteles yra sunaikinami žmogaus embrionai, kurių kiekvienas, kaip ir iš jo išsivystęs žmogus, yra unikalus, turintis tik jam būdingą genetinį kodą. Toks morališkai neatsakingas požiūris rodo nepagarbą žmogaus orumui, neliečiamumui ir teisei į gyvybę“, – sakė A. Saudargas.

Pasak jo, minėtos etinės problemos gali būti išspręstos Europai renkantis atsakingo mokslo kelią. 2013 m. Europos Komisija paviešino ekspertų grupės parengtą ataskaitą apie pasirinkimus, stiprinant atsakingus mokslinius tyrimus ir inovacijas. Atsakingumas šiuo atveju suprantamas kaip visapusiškas požiūris į mokslinius tyrimus ir inovacijas, įvertinantis ne tik ekonominį, bet ir moralinį mokslo pasiekimų aspektą – pagarbą žmogaus orumui.

„Konkrečiai kalbant apie atsakingus kamieninių ląstelių tyrimus, tai susiję su kamieninių ląstelių, gaunamų iš susiformavusių žmogaus organizmo audinių, naudojimu. Tai yra sudėtingesnis ir brangesnis būdas nei embrioninių kamieninių ląstelių išgavimas, tačiau priimtinas etiniu ir moraliniu požiūriu, - kalbėjo iniciatyvos „Vienas iš mūsų“ ambasadorius Lietuvoje.

Neabejingi žmogau gyvybės ir orumo klausimams kviečiami pasirašyti iki š.m. lapkričio 1 d. Tai padaryti galima dviem būdais:

Pasirašyti LR VRK nustatytuose popieriniuose parašų rinkimo lapuose.

Pasirašyti LR VRK sprendimu pripažintoje interneto svetainėje: https://ec.europa.eu/citizens-initiative/ECI-2012-000005/public/index.do?initiativeLang=lt

PASIRAŠYMO INTERNETU EIGA:

1. Paspauskite „Pritarti“
2. Pasirinkite šalį 
3. Įveskite savo asmens kodą (duomenys yra užšifruojami ir apsaugomi)
4. Įveskite savo vardą, pavardę, pasirinkite pilietybę
5. Pažymėkite patvirtinimo laukelius
6. Įveskite slaptumo kodą, nurodytą paveikslėlyje
7. Paspauskite „Siųsti“. Parašas bus įskaičiuotas ir pasibaigus terminui perduotas VRK skaičiuoti, todėl būtina nurodyti teisingus duomenis.

Norintys ir galintys prisijungti renkant parašus popieriniuose parašų rinkimo lapuose dėl šių lapų gali susisiekti su iniciatyvos koordinatoriais:

Laurynas Kasčiūnas, [email protected], +370 659 00088

Vytautas Keršanskas, [email protected], +370 684 16842

Taip pat ypač kviečiame burtis grupelėms bei realizuojant solidarumo parašų rinkimų akciją visoje Europoje įgyvendinimą Lietuvoje. Asmenys, galintys prisidėti prie šios idėjos įgyvendinimo (informacijos sklaidos, parašų rinkimo savo mieste ar rajone koordinavimo, parašų rinkimo grupelių surinkimo), turėtų kreiptis nurodytais kontaktais.

Susiję

Įvykiai ir renginiai 4555072504137891778

Rašyti komentarą

item