Neatsisakoma siekio referendumu uždrausti informaciją apie homoseksualumą

Vy­riau­sio­ji rin­ki­mų ko­mi­si­ja (VRK) va­kar at­si­sa­kė įre­gis­truo­ti ini­cia­ty­vi­nę gru­pę, pa­si­šo­vu­sią su­rink­ti par­...


Vy­riau­sio­ji rin­ki­mų ko­mi­si­ja (VRK) va­kar at­si­sa­kė įre­gis­truo­ti ini­cia­ty­vi­nę gru­pę, pa­si­šo­vu­sią su­rink­ti par­ašus re­fe­ren­du­mui dėl in­for­ma­ci­jos apie ho­mo­sek­sua­lus sklai­dos ri­bo­ji­mo. Ta­čiau su­ma­ny­mo au­to­riai, pa­da­rę kai ku­rias ko­rek­ci­jas, vėl pa­si­ry­žę bels­tis į VRK du­ris.

Ini­cia­ty­vos su­reng­ti re­fe­ren­du­mą, ku­ria­me tau­tos bū­tų at­sik­laus­ta, ar ši su­tin­ka, kad vi­sa in­for­ma­ci­ja, su­si­ju­si su ho­mo­sek­sua­liz­mo pro­pa­ga­vi­mu, vi­suo­me­nės in­for­ma­vi­mo prie­mo­nė­se bū­tų skel­bia­ma tik nuo 22 va­lan­dos, ėmė­si gru­pė kau­nie­čių po­li­ti­kų. Ta­čiau jų iš­sa­ky­ti ar­gu­men­tai va­kar VRK na­rių ne­įti­ki­no, to­dėl šie ne­lei­do ženg­ti net pir­mo­jo žings­nio re­fe­ren­du­mo link. Už ini­cia­ty­vi­nės gru­pės re­gis­tra­vi­mą bal­sa­vo 4 ko­mi­si­jos na­riai, 5 bu­vo prieš, 2 - su­si­lai­kė. At­si­sa­ky­ti sa­vo su­ma­ny­mo kau­nie­čiai ti­ki­na ne­ke­ti­nan­tys.

Pa­žeis­tų Konstituciją

Siū­lo­mą re­fe­ren­du­mo for­mu­luo­tę ypač kri­ti­ka­vo Sei­mo kan­ce­lia­ri­jos Tei­sės de­par­ta­men­tas, nu­ro­dy­da­mas, kad nuo­sta­ta dėl in­for­ma­ci­jos, su­si­ju­sios su ho­mo­sek­sua­lu­mu, ri­bo­ji­mo bū­tų dis­kri­mi­na­ci­nė, prieš­ta­rau­tų pa­grin­di­niams ša­lies įsta­ty­mui bei tarp­tau­ti­nėms kon­ven­ci­joms. Kons­ti­tu­ci­ja nu­ma­to, kad „žmo­gaus tei­sių ne­ga­li­ma var­žy­ti ir teik­ti jam pri­vi­le­gi­jų dėl jo ly­ties, ra­sės, tau­ty­bės, kal­bos, kil­mės, so­cia­li­nės pa­dė­ties, ti­kė­ji­mo, įsi­ti­ki­ni­mų ar pa­žiū­rų pa­grin­du“. Skep­tiš­kai re­fe­ren­du­mo ini­cia­ty­vą įver­ti­nę VRK na­riai kar­tu at­krei­pė dė­me­sį, kad eg­zis­tuo­jan­tis Ne­pil­na­me­čių ap­sau­gos nuo ne­igia­mo vie­šo­sios in­for­ma­ci­jos po­vei­kio įsta­ty­mas nu­ro­do ki­to­kį tam ti­kros in­for­ma­ci­jos pa­tei­ki­mo lai­ką. Pa­gal jį in­dek­su N-14 pa­žy­mė­tą in­for­ma­ci­ją ga­li­ma trans­liuo­ti nuo 21 val., o in­dek­su S – nuo 23 va­lan­dos.

Su­ma­ny­mo neatsisako

Ini­cia­ty­vi­nės gru­pės ly­de­ris Kau­no mies­to sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos na­rys Gin­tau­tas La­ba­naus­kas dėl lai­ko ne­si­gin­či­jo ir su­ti­ko, kad drau­di­mą ga­li­ma bū­tų pa­vė­lin­ti. Ta­čiau ki­tos tei­si­nin­kų pa­sta­bos jam pa­si­ro­dė su­bjek­ty­vios. VRK spren­di­mą kri­ti­ka­vo ki­tas ini­cia­ty­vi­nės gru­pės at­sto­vas Kau­no ta­ry­bos na­rys Ar­tū­ras Or­laus­kas. “VRK pri­ėmė po­li­ti­nį spren­di­mą – draus­ti pa­klaus­ti pi­lie­čių nuo­mo­nės. Ma­no gal­va – tai ho­mo­sek­sua­liz­mo dik­ta­tū­ra ir smū­gis he­te­ro­sek­sua­lams”, - LŽ sa­kė po­li­ti­kas. Jo tei­gi­mu, ini­cia­to­riai, at­siž­velg­da­mi į re­dak­ci­nes pa­sta­bas, dar kar­tą kreip­sis į VRK. “Mes no­ri­me tik pa­klaus­ti žmo­nių nuo­mo­nės, ar rei­kia ri­bo­ti su ho­mo­sek­sua­lu­mu su­si­ju­sią in­for­ma­ci­ją. Ta­čiau tai mė­gi­na­ma pa­teik­ti kaip rei­ka­la­vi­mą ri­bo­ti. Kai ku­rie itin su­in­te­re­suo­ti VRK na­riai klau­si­mą tie­siog ap­ver­tė ir įvė­lė ko­mi­si­ją į ne­rei­ka­lin­gą dis­ku­si­ją”, - pik­ti­no­si A.Or­laus­kas. Po­li­ti­kas ti­ki­no, kad ini­cia­to­rių ne­gąs­di­na griež­tas įsta­ty­mo rei­ka­la­vi­mas su­rink­ti 300 tūkst. re­fe­ren­du­mui su­reng­ti bū­ti­nų par­ašų. Pa­sak jo, ini­cia­ty­vą re­mia per 300 ak­ty­vis­tų, to­dėl kiek­vie­nam su­rink­ti po 1000 prob­le­mų ti­krai ne­bū­sią.

Įpras­tas dalykas

Pa­sak VRK pir­mi­nin­ko Ze­no­no Vai­gaus­ko, at­si­sa­ky­mas re­gis­truo­ti ini­cia­ty­vi­nę gru­pę nė­ra joks iš­im­ti­nis da­ly­kas. “Ir anks­čiau pa­si­tai­ky­da­vo, kai dėl įvai­rių re­dak­ci­nių kliu­vi­nių taip nu­tik­da­vo”, - LŽ sa­kė jis. Z.Vai­gaus­kas at­krei­pė dė­me­sį, kad pa­pras­tai re­fe­ren­du­mų ini­cia­ty­vos ky­la ar­tė­jant ku­riems nors rin­ki­mams. Prieš Sei­mo rin­ki­mus bu­vo įre­gis­truo­tos ke­tu­rios gru­pės, ku­rios ke­ti­no iš­siaiš­kin­ti rin­kė­jų nuo­mo­nę vie­nu ar ki­tu klau­si­mu. At­ei­nan­čių me­tų ge­gu­žę vyks Eu­ro­pos Par­la­men­to rin­ki­mai, to­dėl prog­no­zuo­ja­ma, kad va­ka­rykš­tė ini­cia­ty­va – tik pir­mo­ji kregž­dė.

Kiek­vie­nas ini­cia­ty­vi­nės gru­pės re­gis­tra­vi­mas su­si­jęs su tam ti­kro­mis iš­lai­do­mis. Anot Z.Vai­gaus­ko, par­ašų rin­ki­mo la­pų spaus­di­ni­mas VRK pa­pras­tai at­siei­na ke­lis tūks­tan­čius li­tų. Kur kas pla­čiau ki­še­nę ten­ka at­ver­ti, kai rei­kia pa­ti­krin­ti su­rink­tų par­ašų tei­sė­tu­mą. Šis dar­bas kai­nuo­ja apie 30 tūkst. li­tų, o pri­rei­kus eks­per­tų pa­gal­bos - ir vi­sus 60 tūkst. li­tų. Su­reng­ti re­fe­ren­du­mą – dar bran­ges­nis ma­lo­nu­mas, mo­kes­čių mo­kė­to­jams at­siei­nan­tis apie 15 mln. li­tų.

Pa­vyk­da­vo retai

Iki šiol per tris mė­ne­sius su­rink­ti 300 tūkst. par­ašų, kad re­fe­ren­du­mas vyk­tų, pa­vyk­da­vo itin re­tai. Per 18 me­tų VRK bu­vo įre­gis­tra­vu­si 20 ini­cia­ty­vi­nių gru­pių, pa­si­šo­vu­sių or­ga­ni­zuo­ti apk­lau­sas pa­čiais įvai­riau­siais klau­si­mais. Pa­vyz­džiui, 1996 me­tais tau­tos ke­tin­ta at­sik­laus­ti, ar rei­kia pri­va­ti­zuo­ti “Ma­žei­kių naf­tą”, “Lie­tu­vos te­le­ko­mą” bei ki­tas stra­te­gi­nes įmo­nes. 1999 me­tais bu­vo ki­lu­si in­cia­ty­va pa­si­do­mė­ti, ką gy­ven­to­jai ma­no apie ga­li­my­bę vi­sus Sei­mo na­rius rink­ti tik vien­man­da­tė­se apy­gar­do­se, at­si­sa­kant par­ti­jų są­ra­šų, taip pat ma­žin­ti jų skai­čių. Bū­ta mė­gi­ni­mų iš­siaiš­kin­ti po­žiū­rį į tie­sio­gi­nius me­rų rin­ki­mus, pen­si­jų dy­dį ir t. t. Pa­sta­ro­ji, prieš me­tus ki­lu­si ini­cia­ty­va su­ma­žin­ti re­fe­ren­du­mui rei­ka­lin­gų par­ašų skai­čių, vi­siš­kai su­žlu­go. Per tris mė­ne­sius idė­jos su­ma­ny­to­jams pa­vy­ko su­rink­ti vos 1300 par­ašų.

Per 22 me­tus Lie­tu­vo­je bu­vo pa­skelb­ta 11 re­fe­ren­du­mų, 8 jų lai­ko­mi įvy­ku­siais.

Parengė Raimonda Ramelienė

Šaltinis: www.lzinios.lt


Susiję

Politika 7922932307176843671

Rašyti komentarą

2 komentarai

Anonymous rašė...

Reikalinga įvesti dar vieną indeksą-P,kuris leistų transliuoti informaciją nuo 20:00 iki 5:00.O dar geriau,kad homoseksualų informacija butų skleidžiama tik gėjų klubuose. Nes pseudoinformacija išvis neturėtų būti skleidžiama visuomeniniuose tinkluose ar viešose erdvėse. Kokio velnio suteikti privilegiją pagal lytinę orientaciją?

Vytautas Ka rašė...

Kokia čia orientacija? Tai nukrypimas nuo Gamtos normų. Išimtys, kurios kartais pasitaiko Gamtoje, negali būt priimtinos ir populiarinamos kaip NORMA.

item