Minime 22-ąsias kario savanorio A.Sakalausko žūties metines

Artūro Sakalausko - paskutinės sovietų okupacijos aukos - žūties metinės trečiadienį paminėtos kario žūties vietoje prie Seimo. Iškilmingoje...

Artūro Sakalausko - paskutinės sovietų okupacijos aukos - žūties metinės trečiadienį paminėtos kario žūties vietoje prie Seimo.

Iškilmingoje pagerbimo ceremonijoje dalyvavo Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, Lietuvos kariuomenės vado funkcijas vykdantis Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Almantas Leika, kario savanorio Artūro Sakalausko tėvai Genovaitė ir Pranas Sakalauskai, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai, Seimo nariai.

Kreipdamasis į susirinkusiuosius, Seimo Pirmininkas V. Gedvilas priminė, kad to meto savanoriai Tėvynei buvo prisiekę ne tik žodžiais, bet ir širdimi: "Po Sausio 13-osios Artūras tapo aktyviu Alytaus savanorių rinktinės nariu. Vienas iš ryškiausių biografijos elementų, kurį privalome atminti ir įdiegti jaunajai mūsų kartai - Artūro atsakymas į draugo klausimą, kodėl stoja į savanorius. "Todėl, kad taip liepia Širdis". Ne dėl naudos. Ne dėl išskaičiavimo. Ne tikintis antpečių, medalių ar privilegijų. Dėl to, kad "taip liepia širdis". Dėl to, kad kitaip negali", - kalbėjo Seimo Pirmininkas.

Krašto apsaugos ministras J. Olekas dėkojo A. Sakalausko tėvams ir džiaugėsi, kad "nors dalelė Artūro yra ir dabartinių karių širdyse".

Lietuvos kariuomenės vado funkcijas vykdantis Sausumos pajėgų vadas gen. mjr. A. Leika pabrėžė, kad Artūras Sakalauskas suvokė savo kaip tautos sūnaus pareigą ir įrodė tai savo veiksmais. "Simboliška, kad A. Sakalauskas amžinojo poilsio atgulė šalia 1919 metais žuvusio Antano Juozapavičiaus, pirmojo Lietuvos kariuomenės karininko žuvusio už Lietuvos nepriklausomybę".

A. Sakalausko mama G. Sakalauskienė, priminusi, kad jos sūnus buvo paskutinė okupacijos auka, linkėjo, kad ta auka ir liktų paskutinė: "Meldžiuosi, kad nė vienai motinai netektų širdy nešioti tokio skausmo".

A. Sakalausko atminimas pagerbtas tylos minute ir trimis salvėmis, kurias Lietuvos kario savanorio A. Sakalausko ir visų žuvusiųjų už Laisvę atminimui atliko Krašto apsaugos savanorių pajėgų kariai. Dainą kariui skyrė iš jo tėviškės - Alytaus atvykęs etnografinis ansamblis "Dzūkų pulkucis".

Po iškilmingos ceremonijos jos dalyviai rinkosi Seimo II rūmų parodų galerijoje, kur buvo pristatyta paroda, skirta A. Sakalausko atminimui, rodomi trumpametražiai filmai. Pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos valstybės vadovas Vytautas Landsbergis priminė, koks svarbus ir koks reikalingas Lietuvai tąkart buvo A. Sakalausko apsisprendimas. V. Landsbergis susirinkusiuosius ragino kaip A. Sakalausko testamentą priimti žodžius: "Būkite čia. Būkite reikalingi".

1991 m. rugpjūčio 21 d., žlungant pučui, sovietų armijos provokacijos metu Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo rūmų prieigose įvyko Lietuvos savanorių susirėmimas su sovietų arm3os specialiosios paskirties dalinio kariais, kurie automobiliu įsiveržė į karių savanorių saugomą teritoriją prie pirmojo posto A. Goštauto gatvėje. Pasipriešinimo metu Alytaus rinktinės savanoris Artūras Sakalauskas žuvo, dar du Alytaus rinktinės savanoriai buvo sužeisti.

Parengta pagal www.respublika.lt

Susiję

Įvykiai ir renginiai 3974738818946516363

Rašyti komentarą

item