Kairiųjų "homofobijos įstatymas" - cenzūra Italijai

Gėjų paradai, manifestacijos, nevaržomas seksualinės orientacijos rodymas? Tai viso labo viešieji renginiai. Daugiau ar mažiau triukšmingas ...

Gėjų paradai, manifestacijos, nevaržomas seksualinės orientacijos rodymas? Tai viso labo viešieji renginiai. Daugiau ar mažiau triukšmingas pasirodymas visuomenei. Netgi jeigu viskas vyksta tvarkingai, kitaip tariant, nieko baisaus nevyksta ir net polemika nekaista, tai dar nereiškia, kad visuomenei viskas gerai. Galbūt kažkas už kampo riktelės: „Nekenčiu gėjų!“ Gal net nerėks, o tik garsiai pasakys. Kažkas tą pasakymą išgirs. Apskųs policijai. Ir policija turės imtis priemonių.

Homofobijos įstatymas įstrigo

Jeigu Italijoje bus įteisintas Homofobijos įstatymas, kažkas panašaus, matyt, tikrai vyks. Bus ginamos netradicinės seksualinės orientacijos asmenų teisės, o gėjų, lesbiečių, transeksualų skriaudikai bus teisiami ir sodinami už grotų. Arba perauklėjami specialių tarnybų.

Vadinamasis „gėjų įstatymas“ turėjo būti pateiktas balsuoti iki parlamento vasaros atostogų. Italijos kairieji norėjo naujos teisinės normos skubiai ir nieko nelaukiant. Bet parlamento žemiesiems rūmams antihomofobinio straipsnio skubos tvarka patvirtinti  taip ir nepavyko.

„Iki gero įstatymo mus skiria vienas žingsnis, – kalbėjo Italijos demokratų partijos sekretorius Guglielmo Epifani, – tebūnie padaryta tai, kas mūsų valstybei suteiktų galimybę vadintis šiuolaikiška šalimi.“ Bet Italija nori būti ne tik šiuolaikiška. Italija yra katalikiškiausia Europos valstybė, kurioje įsikūręs Vatikanas ir popiežius. Todėl skubos tvarka ginti gėjų ir lesbiečių teises Romoje – sudėtingas reikalas. Ir rizikingas. Būtent todėl, kad Vatikanas ir popiežius pasilieka teisę laiminti tradicines šeimas ir heteroseksualius santykius.

Homoseksualai žudomi

Šiaip ar taip, su gėjų teisėmis Italijoje nėra gerai. Šioje šalyje 2012 metais įvykdytos septynios žmogžudystės, pranešama apie daugybę fizinių susidorojimų. Šių nusikaltimų aukos – homoseksualūs asmenys.

Nors gėjų paradai Romoje vyksta kasmet, centrinėje Imperijos forumų gatvėje, o sostinės meras ne tik nesvajoja uždrausti tokio pobūdžio renginius, bet ir mandagiai atsiprašo gėjų organizacijos „Arcigay“, kad negali juose dalyvauti dėl techninių priežasčių, vis dėlto viešos neapykantos apraiškų pasitaiko.

Todėl Italijos demokratai sako, kad įteisinus homofobijos nusikaltimo sudėtį, būtų žengtas drąsus ir didelis 
žingsnis į priekį lygių teisių srityje. „Homofobija, kaip ir rasizmas arba antisemitizmas, nebūtinai turi pasireikšti fizine prievarta. Turėtų būti teisiškai persekiojama ir žodžiais, gestais, rašytiniais pareiškimas internete platinama neapykanta gėjams, lesbietėms, transeksualams“ – aiškinama itališkame antihomofobijos įstatymo projekte.

Niekas buvusiems komunistams neprieštarauja. Nė viena partija nesako, kad homofobija yra gėris. Karštos ir piktos diskusijos prasideda tada, kai Italijos parlamento deputatai imasi svarstyti, kur prasideda ir kur baigiasi homofobija.

Iki šiol Italijoje griežtos bausmės laukė tų, kurie varo rasistinę propagandą arba skatina neapykantą vienai ar kitai religijai. Išpuoliai prieš homoseksualius asmenis baudžiami, tačiau bendra tvarka, kaip smulkus chuliganizmas.

Teisininkų nuomone, tokia juridinė spraga sukuria kone tiesioginį precedentą iš valstybės pusės: juodaodžių nelieskite, prieš musulmonus rankos nekelkite, bet jeigu žūtbūt norite išlieti neapykantą prieš „kitokius“, ką gi, galimybė yra: pulkite gėjus ir lesbietes. Gausite baudą ir tiek.

Bausmės – per švelnios?

Daug kas Italijoje sako, jog įstatymo projekte numatytos bausmės už homofobiją yra pernelyg švelnios. Esą privalomi perauklėjimo kursai homofobų neperauklės. Kiti – priešingai, teigia, jog teisinės normos, apibrėžiančios homofobijos nusikaltimo sudėtį yra pernelyg antidemokratiškos.

Ką reiškia antihomofobinės nuostatos? Kad negalima mušti ir tyčiotis iš gėjų? Be abejo. Tačiau tuo pat metu negalima viešai reikšti abejones dėl homoseksualių asmenų požiūrio į šeimą ir heteroseksualius santykius. Italų žurnalistė Benedetta Frigerio teigia, jog teisiškai įtvirtintas draudimas kritikuoti ar abejoti tos pačios lyties asmenų santuoka užtrauktų vadinamąjį nuomonės nusikaltimą.

Visiškai paprastas ir nekaltas teiginys apie tradicinės vyro ir moters santuokos idealą galėtų tapti dingstimi teisinėms sankcijoms. Toks teiginys galėtų būti netiesioginė gėjų arba lesbiečių santuokos kritika.

Italijos teisininkai ir apžvalgininkai primena, jog pačiu svarbiausiu nuomonės nusikaltėliu galimai taptų Romos popiežius. „Tikėjimas nušviečia šeimą. Pirmiausia aš galvoju apie tvirtą vyro ir moters ryšį – santuoką.“ Šio teiginio autorius – popiežius Pranciškus. Savo enciklikoje „Lumen Fidei“ jis aiškiai pasisako už tradicinės santuokos vertybes.

Jeigu Italijoje būtų patvirtintos gana radikalios kairiųjų siūlomos antihomofobinio įstatymo normos, Katalikų bažnyčios vadovą galima būtų apkaltinti nusikalstama ideologine propaganda. Popiežiui italų sugalvotos bausmės gal ir negrėstų, bet daugybė eilinių kunigų atsidurtų nepavydėtinoje situacijoje.

Paulius Jurkevičius

Šaltinis: www.15min.lt


Susiję

Pasaulis 6540965617833057200

Rašyti komentarą

item