Į propagandos frontą valdžia meta jaunimą

Martino Žaltausko siūlymo pakalbinti LiJOT‘o vadovus įgyvendinti nepavyko – LiJOT‘o prezidentė Loreta Senkutė komentuoti pilietiniam port...

Martino Žaltausko siūlymo pakalbinti LiJOT‘o vadovus įgyvendinti nepavyko – LiJOT‘o prezidentė Loreta Senkutė komentuoti pilietiniam portalui Tiesos.lt „prezidentės parengto“ Nevyriausybinių organizacijų (NVO) įstatymo projektą atsisakė. Tačiau ši, M. Žaltausko teigimu, valdžios priežiūra užsiimanti skėtinė organizacija entuzidemokraastingai dalyvauja valdžios propagandinėse viešųjų ryšių akcijose privataus verslo portaluose. Su viena tokia publikacija supažindiname ir Tiesos.lt skaitytojus.

* * *

NVO džiaugiasi: esame pakeliui į teisinį apibrėžtumą

DELFI.lt | 2013 m. balandžio 26 d.

Balandžio 23 d. Seimui buvo pateiktas Nevyriausybinių organizacijų (NVO) įstatymo projektas, kuriuo siekiama apibrėžti nevyriausybines organizacijas, jų santykį su valstybės institucijomis ir galimybes dalyvauti priimant sprendimus bei teikiant viešąsias paslaugas.

Kaip rašoma Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) pranešime spaudai, poreikis tokiam įstatymui yra juntamas daugelį metų, tačiau iki šiol nei viename Lietuvos Respublikos teisės akte nebuvo apibrėžta netgi „nevyriausybinės organizacijos“ sąvoka.

Pripažįstama, jog yra atsiradęs šio sektoriaus teisinio reglamentavimo vakuumas, kas sukelia sunkumus su NVO bendradarbiaujančioms įstaigoms/institucijoms ir pačioms NVO, norinčioms efektyvinti ir plėsti savo veiklą.

Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos Prezidentė Loreta Senkutė džiaugiasi progresu, teigdama: „Pagaliau po įvairiais lygmenimis vykusių ilgamečių diskusijų NVO įstatymo projektas yra pateiktas svarstyti Seimui. Šis įstatymo projekto pateikimas yra faktas, kad yra žengtas žingsnis į priekį NVO teisinėje bazėje“.

Seimui pateiktą įstatymą palaiko ir sveikina vienos didžiausių Lietuvoje veikiančių jaunimo organizacijų. Lietuvos moksleivių sąjungos prezidentas Antanas Mikalauskas pritaria šiai iniciatyvai pagaliau apibrėžti ir suteikti teisinį formalumą nevyriausybinėms jaunimo organizacijoms, viliantis, kad „šio įstatymo projekto priėmimas nebus nutęstas, o į jo svarstymus darbo grupėse ar komisijose bus kviečiamos visos jaunimą atstovaujančios ir vienijančios pusės, kaip galinčios suteikti ekspertinę nuomonę šiuo klausimu“.

Jaunimo organizacijos „Darbas“ pirmininkas Benas Cechanavičius džiaugiasi, kad žengtas didelis žingsnis, kuriuo siekiama apibrėžti NVO veiklą: „Nors apie tai kalbama seniai, tačiau tikiu, kad šis Prezidentės tikslas bus įgyvendintas greitu metu. Tokiu atveju Lietuvoje taip pat kaip ir daugelyje ES valstybių bus aiškiai reglamentuota NVO veikla ir užtikrinta spartesnė jų plėtra. Įstatymui atsidūrus Seimo darbotvarkėje, mano manymu, reikėtų kartu – Seimo nariams ir organizacijoms – sėsti prie bendro stalo ir drauge parengti dar tinkamesnį dokumentą NVO“.

Lietuvos skautijos vyriausioji skautininkė Ieva Žilinskienė taip pat pritaria šiai Prezidentės iniciatyvai, kuri, jos manymu, padės NVO sektoriui dar labiau sustiprėti ir pašalins bereikalingus neaiškumus, kylančius iš teisinio neapibrėžtumo.

„Taigi nors NVO teikiama nauda visuomenei yra akivaizdi, Lietuvoje įstatymiškai tokia veikla jau dvidešimtmetį vis dar nėra apibrėžta. Todėl valstybėje, kurioje veikia per 10 tūkst. nevyriausybinių organizacijų, be abejonės yra reikalingas Nevyriausybinių organizacijų įstatymas, padėsiantis tvirtus pamatus tolesnei šio sektoriaus plėtrai ir sėkmingam veikimui. Jaunimas tikisi, kad įstatymo svarstymas nebus atidėliojamas, o visos suinteresuotos NVO įsijungs į aktyvias diskusijas ir tai bus pradžia dar vienam nevyriausybinio ir valstybinio sektoriaus konstruktyviam dialogui“, – rašoma LiJOT pranešime.


* * *

Daugiau apie naująjį NVO įstatymą klausykite LRT laidą „Tarp Rytų ir Vakarų“ (laidos vedėjas – Rimgaudas Geleževičius; klausykite čia) – joje dalyvavę prezidentės patarėja Gaja Bartusevičiūtė, LiJOT prezidentė Loreta Senkutė bei NVO paramos centro direktorius Martinas Žaltauskas tryško entuziazmu, į laidą skambinę klausytojai, ne nomenklatūrinių NVO atstovai, buvo nepalyginamai santūresni.

* * *

Daugiau apie naująjį Nevyriausybinių organizacijų įstatymą skaitykite ankstesnėse Tiesos.lt publikacijose:






Šaltinis: www.tiesos.lt

Susiję

Politika 7806946311425599369

Rašyti komentarą

item