Alvydas Medalinskas. Ar jau turime skambinti pavojaus varpais?

Re­gis, pa­sau­lis ap­si­ver­tė aukš­tyn ko­jo­mis. Pa­aiš­kė­jo, kad Lie­tu­vo­je be­veik sa­vai­tę tru­ku­sius gė­jų ren­gi­nius, įskai­ta...

Re­gis, pa­sau­lis ap­si­ver­tė aukš­tyn ko­jo­mis. Pa­aiš­kė­jo, kad Lie­tu­vo­je be­veik sa­vai­tę tru­ku­sius gė­jų ren­gi­nius, įskai­tant ir tarp­tau­ti­nę kon­fe­ren­ci­ją bei ei­ty­nes, taip pat jų rek­la­mi­nę, pro­pa­gan­di­nę kam­pa­ni­ją fi­nan­sa­vo ar ki­taip par­ėmė įvai­rios Va­ka­rų vals­ty­bės. 

Par­ama ma­žy­tei or­ga­ni­za­ci­jai, ku­rią sa­vo ne­tra­di­ci­nės orien­ta­ci­jos ne­sle­pian­tis Sei­mo na­rys Ro­kas Ži­lins­kas pa­va­di­no tie­siog UAB Lie­tu­vos gė­jų ly­ga, sa­vo dy­džiu ga­lė­jo pra­nok­ti fi­nan­sa­vi­mą iš vals­ty­bės biu­dže­to, ski­ria­mą mū­sų po­li­ti­nėms par­ti­jos ir vi­suo­me­ni­nėms or­ga­ni­za­ci­joms. Apie jos ti­krą mas­tą, ti­kiu, iš­rei­ka­lau­si­me at­sa­ky­mo. Kol kas tai yra sle­pia­ma nuo vi­suo­me­nės. Bet ma­si­nė, pro­pa­gan­di­nė kam­pa­ni­ja vie­šo­jo­je mū­sų ša­lies erd­vė­je liu­di­ja, kad tu­rė­jo bū­ti iš­leis­ta la­bai daug lė­šų.

To­kios par­amos iš vals­ty­bės ir Va­ka­rų ne­gau­na jo­kia ki­ta Lie­tu­vos vi­suo­me­ni­nė or­ga­ni­za­ci­ja, ku­ri ne­tra­di­ci­nės sek­sua­li­nės orien­ta­ci­jos ne­pro­pa­guo­ja. Ko­dėl?

Ar šie vi­suo­me­ni­nin­kai jau tu­rė­tų skam­bin­ti pa­vo­jaus var­pais dėl dis­kri­mi­na­ci­jos? Kol kas to da­ry­ti ne­siū­ly­čiau. Iš pra­džių gal­būt rei­kė­tų tie­siog pa­si­do­mė­ti, ar tos pa­čios vals­ty­bės, tos pa­čios ins­ti­tu­ci­jos su­tik­tų par­em­ti ir vi­suo­me­ni­nin­kus, ku­rie pa­si­sa­ko už tra­di­ci­nę šei­mą, vy­ro ir mo­ters san­ty­kius, ar mū­sų vals­ty­bės vie­šo­jo­je erd­vė­je bū­tų ga­li­mas ir jų ren­gi­nių pro­pa­ga­vi­mas. O gal tai tik UAB, ku­riai va­do­vau­ja Lie­tu­vos gė­jų ly­gos va­do­vas Vla­di­mi­ras Si­mon­ka, ir ki­tų pa­na­šios orien­ta­ci­jos or­ga­ni­za­ci­jų pri­vi­le­gi­ja?

Ki­lus pa­grįs­tam triukš­mui vi­suo­me­nė­je, jog Lie­tu­vos už­sie­nio rei­ka­lų mi­nis­te­ri­ja (URM) pri­si­dė­jo prie gė­jų ini­cia­ty­vų rė­mi­mo su­teik­da­ma jiems ofi­cia­laus Lie­tu­vos pir­mi­nin­ka­vi­mo Eu­ro­pos Są­jun­gos (ES) Ta­ry­bai ren­gi­nio sta­tu­są, mū­sų vals­ty­bės ins­ti­tu­ci­jų at­sto­vai par­eiš­kė, kad no­ri­ma par­em­ti įvai­rių vi­suo­me­ni­nių or­ga­ni­za­ci­jų ini­cia­ty­vas ir pa­vers­ti jas Lie­tu­vos pir­mi­nin­ka­vi­mo ES Ta­ry­bai prog­ra­mos da­li­mi. Pa­žiū­rė­ki­me, ar tai tie­sa.

Kaip tai bū­tų ga­li­ma pa­da­ry­ti? Tie­siog vi­suo­me­ni­nin­kams rei­kė­tų su­si­telk­ti. Šį kar­tą tiems, ku­riems svar­bios tra­di­ci­nės ver­ty­bės. Ir no­rin­tie­siems ma­ty­ti šias ver­ty­bes stip­rė­jan­čias Eu­ro­po­je. To­kių žmo­nių yra įvai­rio­se Lie­tu­vos vi­suo­me­ni­nė­se or­ga­ni­za­ci­jo­se. Jie ga­lė­tų su­for­muo­ti koor­di­na­ci­nį vi­suo­me­ni­nį jun­gi­nį šioms idė­joms puo­se­lė­ti.

O ta­da, at­li­kus tei­si­nes pro­ce­dū­ras, bū­tų ga­li­ma kreip­tis par­amos, pri­siim­ti vi­są at­sa­ko­my­bę už jos pa­nau­do­ji­mo skaid­ru­mą, pri­kal­bin­ti ži­no­mus Lie­tu­vo­je as­me­nis bū­ti šios idė­jos vei­du, kreip­tis į Lie­tu­vos Vy­riau­sy­bę ir Va­ka­rų vals­ty­bių am­ba­sa­das, esan­čias Lie­tu­vo­je, ir pra­šy­ti ana­lo­giš­kai par­em­ti ren­gi­nius už tra­di­ci­nę šei­mą ir vy­ro bei mo­ters san­ty­kius. Taip pat kreip­tis į URM, kad ji, kaip ža­dė­jo, pa­skelb­tų šiuos ren­gi­nius Lie­tu­vos pir­mi­nin­ka­vi­mo ES Ta­ry­bai ren­gi­niais ir pri­si­dė­tų, kad į Lie­tu­vą at­vyk­tų įvai­rių Eu­ro­pos ša­lių po­li­ti­kai, in­te­lek­tua­lai, ku­riems šie klau­si­mai rū­pi. Tik rei­kė­tų iš­veng­ti po­pu­lis­ti­nių kal­bų apie esą su­pu­vu­sius Va­ka­rus ar iš­kry­pė­lius.

Pa­skui bū­tų ga­li­ma kreip­tis į Lie­tu­vos ži­niask­lai­dą ir pra­šy­ti, kad ji skir­tų tiek dė­me­sio tra­di­ci­nėms ver­ty­bėms, kiek ro­dė gė­jų ren­gi­niams. Ne­pri­si­me­nu ki­to vi­suo­me­ni­nio ren­gi­nio, ku­rį įta­kin­giau­si Lie­tu­vos in­ter­ne­to por­ta­lai bū­tų trans­lia­vę tie­sio­giai, kaip tai at­si­ti­ko pra­ėju­sį sa­vait­ga­lį vyks­tant gė­jų ei­ty­nėms.

Kai kas iš at­vy­ku­sių įta­kin­gų sve­čių jau par­eiš­kė, jog gė­jų ei­ty­nės žy­mi Lie­tu­vos pir­mi­nin­ka­vi­mo ES Ta­ry­bai pra­džią. Esą ji bu­vo ne iš­kil­min­ga ce­re­mo­ni­ja Val­do­vų rū­muo­se, kaip mes ma­no­me. Ši­tų žo­džių iš vie­šo­sios erd­vės, ne tik Lie­tu­vo­je, de­ja, ne­beiš­trin­si...

Jei tra­di­ci­nėms ver­ty­bėms skir­ti ren­gi­niai bū­tų ren­gia­mi ne pa­vie­nių en­tu­zias­tų pa­stan­go­mis, o in­for­ma­ci­ja apie juos bū­tų ži­no­ma kiek­vie­nam Lie­tu­vos žmo­gui, jie ti­krai bū­tų di­des­ni ir reikš­min­ges­ni Lie­tu­vai nei tie, ku­riuos pra­ėju­sią sa­vai­tę su­ren­gė Lie­tu­vos gė­jų ly­ga. Ka­dan­gi bū­tų pra­šo­ma ren­gi­nius, pa­si­sa­kan­čius už tra­di­ci­nes ver­ty­bes, tra­di­ci­nę šei­mą, vy­ro ir mo­ters san­ty­kius, įtrauk­ti į Lie­tu­vos pir­mi­nin­ka­vi­mo ES Ta­ry­bai prog­ra­mą, pa­da­ry­tu­me ge­rą dar­bą ir Eu­ro­pai. Nes ti­krai ma­to­me vis dau­giau ženk­lų, kaip tas ver­ty­bes Eu­ro­po­je no­ri­ma pa­kirs­ti.

Šaltinis: www.lzinios.lt


Susiję

Įžvalgos 2811145059524878864

Rašyti komentarą

2 komentarai

Anonymous rašė...

Labai gerai Alvydas Meadalinskas rašo. Reikėtų papašyti tarptautinių organizacijų paramos kitų metų renginiams ir eitynėms (Gedimino prospektu), skirtoms Motinos dienai arba Tarptautinei šeimos dienai, kuri yra gegužės 15-ąją. Ar būtų sulaukta paramos, ar ne, nėra taip svarbu, bet tokios eitynės būtų sveikintinas žingsnis.

Linas Stankevičius rašė...

Sunku ar nesunku gauti paramą? (Interviu iš 2013-07-28 LRT "Savaitės")
Žurnalistės klausimas:
- Ar tai tiesa, kad jūs gaunate pakankamai nemažą paramą?
V. Simonko atsakymas:
- Aš didžiuojuosi, kad aš ją gaunu, kadangi mes turim profesionalią komandą, kuri sugeba užpildyti paraiškas Europos komisijai ir gauti.

Štai taip, tereikia tik tiek:) Ir atkreipkit dėmesį: "Aš gaunu":)

item