Šveicarijoje - referendumas dėl prieglobsčio suteikimo tvarkos sugriežtinimo

Švei­ca­ri­jos gy­ven­to­jai sek­ma­die­nį bal­suo­ja re­fe­ren­du­me, spręs­da­mi, ar at­mes­ti vy­riau­sy­bės pa­stan­gas su­griež­tin­ti ...

Švei­ca­ri­jos gy­ven­to­jai sek­ma­die­nį bal­suo­ja re­fe­ren­du­me, spręs­da­mi, ar at­mes­ti vy­riau­sy­bės pa­stan­gas su­griež­tin­ti įsta­ty­mą dėl prie­globs­čio su­tei­ki­mo, pa­di­dė­jus pa­bė­gė­lių srau­tui šio­je tur­tin­go­je Al­pių ša­ly­je.

Bal­sa­vi­mo apy­lin­kės skir­tin­guo­se Švei­ca­ri­jos re­gio­nuo­se at­si­da­rė skir­tin­gu lai­ku. Šiais me­tais ke­tu­ri sek­ma­die­niai bus skir­ti re­fe­ren­du­mams dėl na­cio­na­li­nių, re­gio­ni­nių ir vie­tos klau­si­mų ša­ly­je, gar­sė­jan­čio­je sa­vo tie­sio­gi­nės de­mo­kra­ti­jos sis­te­ma.

Ta­čiau dau­gu­ma žmo­nių bal­sa­vo iš anks­to - pa­štu ar­ba elek­tro­ni­nio bal­sa­vi­mo sis­te­ma kai ku­riuo­se kan­to­nuo­se. Kai ku­rios bal­sa­vi­mo apy­lin­kės at­si­da­rė šeš­ta­die­nį, sie­kiant pa­ska­tin­ti pi­lie­čių ak­ty­vu­mą ša­ly­je, ku­rio­je pa­pras­tai sa­vo va­lią par­eiš­kia tik ma­žiau nei pu­sė iš 5,2 mln. rin­kė­jų.

Šį sek­ma­die­nį vyks­tan­čio bal­sa­vi­mo pa­grin­di­niu ak­cen­tu lai­ko­mas klau­si­mas, ar tu­ri bū­ti su­griež­tin­tas įsta­ty­mas dėl prie­globs­čio su­tei­ki­mo Švei­ca­ri­jo­je.

Ber­nas per­nai pri­ėmė prieš­ta­rin­gai ver­ti­na­mų pa­tai­sų prie­globs­čio su­tei­ki­mą reg­la­men­tuo­jan­čia­me įsta­ty­me, kai pa­bė­gė­lių pa­teik­tų pra­šy­mų skai­čius pa­sie­kė aukš­čiau­sią ly­gį per il­ges­nį nei de­šimt­me­čio lai­ko­tar­pį. Be ki­ta ko, pa­gal nau­ją­jį įsta­ty­mą de­zer­ty­ra­vi­mas iš ka­ri­nės tar­ny­bos ne­be­bus lai­ko­mas pa­kan­ka­ma prie­žas­ti­mi su­teik­ti prie­globs­tį Švei­ca­ri­jo­je.

Tų pa­tai­sų kri­ti­kai su­rin­ko dau­giau nei 60 tūkst. par­ašų, rei­ka­lin­gų su­reng­ti re­fe­ren­du­mui, ta­čiau apk­lau­sos ro­do, kad pa­stan­gos at­mes­ti nau­ją­ją tvar­ką vei­kiau­siai žlugs. Ge­gu­žės pa­bai­go­je pa­skelb­ti nau­jau­sios apk­lau­sos re­zul­ta­tai by­lo­ja, kad 57 proc. švei­ca­rų pa­lai­ko griež­tes­nę tvar­ką.

Švei­ca­ri­jos ins­ti­tu­ci­jos šiuo me­tu nag­ri­nė­ja apie 48 tūkst. žmo­nių pa­teik­tus pra­šy­mus su­teik­ti prie­globs­tį. Iš jų 28 631 į ša­lį at­vy­ko pra­ei­tais me­tais.

Šis pa­bė­gė­lių antp­lū­dis, iš da­lies sie­ja­mas su Ara­bų pa­va­sa­rio su­ki­li­mais, yra di­džiau­sias nuo 1999 me­tų, kai vyks­tant ka­rams Bal­ka­nuo­se prie­globs­čio Švei­ca­ri­jo­je pra­šė­si 48 tūkst. žmo­nių.

Sek­ma­die­nį švei­ca­rai taip pat bal­suo­ja, ar vy­riau­sy­bės na­rius tu­rė­tų tie­sio­giai rink­ti pi­lie­čiai, o ne par­la­men­tas, kaip bu­vo da­ro­ma pa­sta­ruo­sius 165 me­tus.

Ši ini­cia­ty­va ir­gi vei­kiau­siai yra pa­smerk­ta žlug­ti, ro­do apk­lau­sų re­zul­ta­tai.

Šaltinis: www.lzinios.lt

Susiję

Pasaulis 5958790580063766383

Rašyti komentarą

item