Latvijai gresia demografinė katastrofa

De­mog­ra­fi­nių ty­ri­mų eks­per­tai tei­gia, kad Lat­vi­jai per ar­ti­miau­sius de­šimt me­tų ga­li grės­ti de­mog­ra­fi­nė ka­tas­tro­fa,...

De­mog­ra­fi­nių ty­ri­mų eks­per­tai tei­gia, kad Lat­vi­jai per ar­ti­miau­sius de­šimt me­tų ga­li grės­ti de­mog­ra­fi­nė ka­tas­tro­fa, jei vy­riau­sy­bė kuo sku­biau ne­siims rei­kia­mų prie­mo­nių gims­ta­mu­mui di­din­ti. Pa­sta­ruo­sius 20 me­tų Lie­tu­vos kai­my­nės gims­ta­mu­mo ir mir­tin­gu­mo san­ty­kis pra­sčiau­sias Eu­ro­pos Są­jun­go­je.

Per­nai Lat­vi­jo­je gi­mė ma­žiau nei 20 tūks­tan­čių vai­kų. Tai per­pus ma­žiau, nei gims­ta­mu­mo bu­mo me­tais de­vin­ta­ja­me de­šimt­me­ty­je, o pa­ly­gi­nus su už­per­nai, gims­ta­mu­mas su­ma­žė­jo še­šiais pro­cen­tais. Ša­ly­je kas­met mirš­ta 10 tūks­tan­čių dau­giau, nei gims­ta.

Moks­li­nin­kai lat­vių tau­tai pie­šia ga­na tam­sią at­ei­tį, jei ne­pa­vyks iš­ly­gin­ti gims­tan­čių ir mirš­tan­čių ba­lan­so. Tai pa­vy­ko pa­da­ry­ti Lat­vi­jos kai­my­nei Es­ti­jai.

„Re­mian­tis gims­ta­mu­mo ir mir­tin­gu­mo di­na­mi­ka, po dvie­jų kar­tų lat­vių su­ma­žės maž­daug dviem treč­da­liais. O po šim­to me­tų – juk vi­si ti­ki­me, kad lat­vių kal­ba ir kul­tū­ra tu­rė­tų iš­si­lai­ky­ti dar šim­tą me­tų – bū­si­me tik 10-ies ar 20-ies pro­cen­tų ma­žu­ma sa­vo pa­čių ša­ly­je, tad dai­nų ir šo­kių šven­tė tu­rės bū­ti or­ga­ni­zuo­ja­ma kur nors Dai­nų slė­nio dau­bo­je, kad ne­truk­dy­tu­me ki­tiems Ry­gos gy­ven­to­jams“, – sa­ko de­mog­ra­fas Il­mar­sas Mez­sas.

Tam, kad lat­vių tau­ta bent jau ne­be­ma­žė­tų, lat­vėms rei­kė­tų gim­dy­ti dvi­gu­bai dau­giau nei da­bar – vi­du­ti­niš­kai po 2,2 vai­ko kiek­vie­nai mo­te­riai. Ir apk­lau­sų duo­me­ni­mis, dau­ge­lis šei­mų no­rė­tų tu­rė­ti an­trą, tre­čią ar net ket­vir­tą vai­ką, ta­čiau bi­jo skur­do. Už vai­ką iki pu­san­trų me­tų vals­ty­bė nuo šie­met mo­ka apie 114 eu­rų per mė­ne­sį. Tad no­rint di­din­ti gims­ta­mu­mą, de­mog­ra­fų tei­gi­mu, Lat­vi­jai ver­kiant rei­kia di­din­ti BVP pro­cen­tą, ski­ria­mą jau­nų šei­mų par­amai.

Lat­vi­jo­je tam ski­ria­ma vie­nas pro­cen­tas BVP, kai­my­ni­nė­je Skan­di­na­vi­jo­je – be­veik 3. Ta­čiau ir ten gims­ta­mu­mas – ne pats ge­riau­sias.

Šaltinis: www.lzinios.lt

Susiję

Pasaulis 1907708690186826917

Rašyti komentarą

item