Konvencija pasėjo nerimą

Mi­nis­trų ka­bi­ne­tas va­kar pri­ta­rė ais­tras vi­suo­me­nė­je ke­lian­čiai tarp­tau­ti­nei Kon­ven­ci­jai dėl smur­to prieš mo­te­ris...

Mi­nis­trų ka­bi­ne­tas va­kar pri­ta­rė ais­tras vi­suo­me­nė­je ke­lian­čiai tarp­tau­ti­nei Kon­ven­ci­jai dėl smur­to prieš mo­te­ris ir smur­to ar­ti­mo­je ap­lin­ko­je pre­ven­ci­jos ir ša­li­ni­mo.

Prieš dve­jus me­tus Stam­bu­le Eu­ro­pos Ta­ry­bos pri­im­tą Kon­ven­ci­ją dėl smur­to prieš mo­te­ris ir smur­to ar­ti­mo­je ap­lin­ko­je pre­ven­ci­jos ir ša­li­ni­mo jau ku­rį lai­ką kri­ti­kuo­ja Baž­ny­čios hie­rar­chai ir tra­di­ci­nės šei­mos puo­se­lė­to­jai. Jie pik­ti­na­si, kad kon­ven­ci­jai pri­tar­ta pa­sku­bo­mis, ne­at­siž­velg­ta į vi­suo­me­nės nuo­mo­nę. Kon­ven­ci­jos ra­ti­fi­ka­vi­mo ini­cia­to­riai aiš­ki­na, ne­va pa­si­pik­ti­ni­mo reak­ci­jos ky­la iš ne­ži­no­ji­mo.

Tik interpretacijos

Sei­mo na­rė so­cial­de­mo­kra­tė Ma­ri­ja Auš­ri­nė Pa­vi­lio­nie­nė va­kar džiau­gė­si Vy­riau­sy­bės pri­im­tu spren­di­mu. „Bū­si­me tarp pir­mų­jų, gi­nan­čių mo­te­ris nuo smur­to šei­mo­je ir prieš tas tra­di­ci­jas, ku­rios lei­džia ža­lo­ti mo­te­rų ly­ti­nius or­ga­nus, vers­ti mer­gai­tes te­kė­ti ir gim­dy­ti be sai­ko, - LŽ tvir­ti­no ji.

A.M.Pa­vi­lio­nie­nės tei­gi­mu, kad kon­ven­ci­ja bū­tų ra­ti­fi­kuo­ta ir Sei­me, dar rei­kės „pa­dir­bė­ti su abe­jo­jan­čiais“, ko­le­goms iš­aiš­kin­ti kai ku­rias kon­ven­ci­jos są­vo­kas, dėl ku­rių klai­din­gų in­terp­re­ta­ci­jų vi­suo­me­nė­je iš­ki­lo ne­su­sip­ra­ti­mas. „Y­ra tik vie­na „ly­ti­nio ta­pa­tu­mo“ są­vo­ka, kad ne­ga­li­ma žmo­gaus dis­kri­mi­nuo­ti dėl to, kaip jis su­vo­kia sa­vo ly­ti­nį ta­pa­tu­mą. Ta­čiau tai bu­vo iš­pūs­ta, ir kaip vys­ku­pų raš­te pa­sa­ky­ta, jei­gu bus pri­tar­ta kon­ven­ci­jai, bus pri­pa­žin­ti ir ki­tos orien­ta­ci­jos žmo­nės, ar­do­mos šei­mos. Tai ne­są­mo­nė“, - tvir­ti­no par­la­men­ta­rė.

Mi­nis­trų ka­bi­ne­tas pri­ta­rė, kad Lie­tu­va kon­ven­ci­ją pa­si­ra­šy­tų su iš­ly­ga, jei jos nuo­sta­tos bus tai­ko­mos pa­gal ša­lies Kons­ti­tu­ci­jo­je įtvir­tin­tus pri­nci­pus ir nor­mas. „Tarp­tau­ti­nė tei­sė su­tei­kia to­kią ga­li­my­bę vie­na­ša­liu par­eiš­ki­mu pa­tiks­lin­ti vie­nos ar ki­tos kon­ven­ci­jos nuo­sta­tos tu­ri­nį“, - aiš­ki­no už­sie­nio rei­ka­lų mi­nis­tras Li­nas Lin­ke­vi­čius. Jo tei­gi­mu, gerb­ti­na vi­sų abe­jo­jan­čių­jų – ir Vys­ku­pų kon­fe­ren­ci­jos, ir ne­vy­riau­sy­bi­nių or­ga­ni­za­ci­jų nuo­mo­nė. „Ma­tyt, rei­kia dau­giau pa­aiš­kin­ti ir bū­tent šiuo par­eiš­ki­mu mes kaip tik ir aiš­ki­na­me, kad nie­kas ne­keis Kons­ti­tu­ci­jos ir nu­sis­to­vė­ju­sios nor­mos. Tar­ki­me, šei­mos są­vo­kos apib­rė­ži­mas, o tai ke­lia ne­ri­mą dau­ge­liui, liks koks ir bu­vo“, - tei­gė mi­nis­tras. Jis vy­lė­si, kad kol kon­ven­ci­ja bus ra­ti­fi­kuo­ta Sei­me, vi­suo­me­nei bus at­sa­ky­ta į vi­sus ky­lan­čius klau­si­mus.

Trans­sek­sua­lu­mo įtei­si­ni­mas?

Ta­čiau Kon­ven­ci­jos įsi­ga­lio­ji­mui Lie­tu­vo­je ne­pri­ta­ria Baž­ny­čios at­sto­vai. Jie sa­vo su­si­rū­pi­ni­mą jau anks­čiau iš­sa­kė krei­pi­me­si į ša­lies va­do­vus ir par­agi­no juos ne­sku­bė­ti pa­si­ra­šy­ti šio do­ku­men­to. „Ga­liu tik ap­gai­les­tau­ti, kad Vy­riau­sy­bė to­kiu pa­grei­tin­tu tem­pu stai­ga tai pri­ėmė. Ka­dai­se bu­vo sku­ba­ma, kai Krem­lius įsa­ki­nė­jo, o da­bar spar­čiai sku­ba­ma dėl Briu­se­lio“, - LŽ tei­gė Lie­tu­vos Vys­ku­pų Kon­fe­ren­ci­jos pir­mi­nin­kas Si­gi­tas Tam­ke­vi­čius. Pa­sak S.Tam­ke­vi­čiaus, Baž­ny­čia pa­lai­ko ko­vą su smur­tu prieš mo­te­ris, ta­čiau ne­ri­mą ke­lia tai, kad kon­ven­ci­ja „re­mia­si ideo­lo­gi­zuo­tu po­žiū­riu į ly­tį kaip į so­cia­li­nį kons­truk­tą, ne­su­tam­pan­tį su žmo­gaus bio­lo­gi­ne pri­gim­ti­mi“. „Tai yra svar­būs da­ly­kai, ku­riuos rei­kia su žmo­nė­mis ap­tar­ti“, - tvir­ti­no S.Tam­ke­vi­čius.

Na­cio­na­li­nės šei­mų ir tė­vų aso­cia­ci­jos na­rė Gied­rė Šir­vins­kie­nė nuo­gąs­tau­ja dėl kai ku­rių kon­ven­ci­jos nuo­sta­tų. Ter­mi­no „so­cia­li­nė ly­tis“ įve­di­mas, pa­sak jos, leis žmo­gui tu­rė­ti dvi ly­tis – so­cia­li­nę ir bio­lo­gi­nę. „Tai pra­ktiš­kai reiš­kia trans­sek­sua­lu­mo įtei­si­ni­mą. Da­bar tai lai­ko­ma psi­chi­kos su­tri­ki­mu“, - LŽ tvir­ti­no ji.

G.Šir­vins­kie­nės įsi­ti­ki­ni­mu, kon­ven­ci­jo­je dek­la­ruo­ja­mas sie­kis iš­nai­kin­ti ste­reo­ti­pus, tai – ko­va prieš tra­di­ci­nę šei­mą, ku­rią su­da­ro vy­ras ir mo­te­ris. „Kai dar kon­ven­ci­ja net ne­pa­si­ra­šy­ta, Vil­niaus sa­vi­val­dy­bė­je tė­vai re­gis­truo­da­mi vai­ką į dar­že­lį ran­da už­ra­šus „I Tė­vas“ ir „II Tė­vas“. Tu­ri­me ži­nių, kad elek­tro­ni­nio die­ny­no sis­te­mo­je Ta­mo.lt ma­mos ran­da už­ra­šą „Tė­vas“. Tai ar da­bar mes, ma­mos, bū­si­me va­di­na­mos tė­vais? Ar taip sie­kia­ma ly­čių ly­gy­bės?“ - pik­ti­no­si mo­te­ris.

Po­li­ti­kai pri­im­da­mi spren­di­mą pri­tar­ti kon­ven­ci­jai, pa­sak jos, vi­siš­kai ne­si­ta­rė su vi­suo­me­ne. „E­sa­me la­bai nu­si­vy­lę to­kiu Vy­riau­sy­bės nu­ta­ri­mu, nes ne­bu­vo at­siž­velg­ta į or­ga­ni­za­ci­jų iš­sa­ky­tas abe­jo­nes ir nuo­mo­nes“, - tvir­ti­no ji. G.Šir­vins­kie­nei ne­sup­ran­ta­mas So­cia­li­nės ap­sau­gos ir dar­bo mi­nis­te­ri­jos kvie­ti­mas ki­tą sa­vai­tę at­vyk­ti į pa­si­ta­ri­mą dėl šios kon­ven­ci­jos. „Ne­ži­no­me, kaip tai rei­kė­tų ver­tin­ti: gal pa­si­ta­ri­mo im­ita­ci­ja? Kam or­ga­ni­zuo­ja­mas pa­si­ta­ri­mas, jei kon­ven­ci­jai jau pri­tar­ta?“ - ste­bė­jo­si ji.

Šaltinis: www.lzinios.lt

Susiję

Šeimos politika 6695097504137108227

Rašyti komentarą

1 komentaras

ale, rašė...

Kaip besistengtum nesistengti, vis vien, tai bus stengimasis, kad ir - nesistengti. Taip ir su kovojimu prieš paškustvas. Vis vien tai paškustvų reklama.

item