Juvenalinės justicijos įvedimo parengiamieji darbai seniai atlikti

Lygiai prieš metus, 2012 metų birželio 7 d., Lietuvos Respublikos vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga, bendradarbiaudama su Liet...

Lygiai prieš metus, 2012 metų birželio 7 d., Lietuvos Respublikos vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga, bendradarbiaudama su Lietuvos Respublikos odontologų rūmais, Lietuvos Respublikos Seimo Žmogaus teisių komitetu, Norvegijos Karalystės ir Švedijos Karalystės ambasadomis, suorganizavo konferenciją „Odontologo vaidmuo vaiko teisių apsaugoje: geroji praktika“. Tada Lietuvos Respublikos vaiko teisių apsaugos kontroliere dirbo Edita Žiobienė. Renginys buvo organizuotas, siekiant atkreipti dėmesį į odontologo vaidmenį, vietą ir atsakomybę vaiko teisių apsaugoje, sustiprinti Lietuvos odontologų kompetenciją šioje srityje bei paskatinti odontologų ir kompetentingų valstybės ir savivaldybių institucijų (savivaldybių vaiko teisių apsaugos skyrių, policijos, prokuratūros!) bendradarbiavimą, sprendžiant vaiko teisių apsaugos klausimus.

Šioje konferencijoje pranešimus skaitė svečiai iš užsienio, o Lietuvai atstovavo vienintelė pranešėja – vaikų odontologė Rasa Račienė. Ši biomedicinos mokslų daktarė yra viena aktyviausių kovotojų prieš gimdymą namuose ir už sveikus vaikų dantis, ji labai aktyviai gilina žinias vaikų psichologijoje.

Visi odontologų pranešimai buvo susiję su vaikų teisių apsauga. Norvegės Anės Rioneberg pranešime kalbėta apie tai, kad odontologų pareiga yra pamatyti fizinio smurto žymes ant vaikų kūno, vaikų dantų nepriežiūrą ir apie tai informuoti vaiko teisių apsaugos tarnybą. Norvegės pranešime, kaip ir Rasos Račienės pranešime, buvo cituojami įvairūs teisiniai dokumentai, susiję žmogaus bei vaikų teisėmis.

Rasa Račienė teigė, kad „atsakingas požiūris į vaiko teisę į sveikatą, pabrėžiant teisę į dantų sveikatą, sudarė skandinavams palankias sąlygas stebėti, kaip vaikas prižiūrimas apskritai. Dėl tos priežasties, kad pas odontologą būtina lankytis reguliariai, Skandinavijos šalių dantų gydytojai tapo pirmaisiais, galinčiais pastebėti fizinio, psichologinio ar seksualinio smurto požymius. Dažnai tėvai nė nemano, kad vesdami vaiką pas odontologą, jie gali būti demaskuoti dėl netinkamo elgesio su vaikais. Juk apžiūrėdamas vaiką gydytojas gali pastebėti visas sritis aplink burną, galvą, kaklą, rankas, aptikti cigarečių nudeginimo vietas, mėlynes netipinėse vietose, įkandimus ar kitokius pažeidimus.“

Labai svarbu, kad keli pranešimai, o ir R. Račienės, vardijo, kas yra netinkamas elgesys su vaiku ir koks yra smurto prieš vaikus apibrėžimas. Taigi „vaiko nepriežiūra – tai netinkamos sąlygos, dėl kurių kyla pavojus vaiko sveikatai ar gerovei, tėvams (globėjams) nesiimant priemonių pašalinti šį pavojų, nors prižiūrintis vaiką asmuo tai gali padaryti ir žino arba gali žinoti apie pavojų.

Tai tėvų nesugebėjimas vykdyti savo pareigų, tokių kaip vaiko būklės stebėjimas, maitinimas ir jo apsauga.“ Toliau patikslinama: „Fizinis apleistumas – biologinių vaiko poreikių netenkinimas – nesirūpinimas vaiko maitinimu (vaikas pastoviai yra alkanas), rengimu (vaikai neturi batų, ar šiltų rūbų žiemą), fiziniu saugumu, sveikata (vaikas negauna tinkamos medicininės priežiūros, vejamas iš namų, paliekamas darželyje ir pan.) Emocinis apleistumas – psichologinių vaiko poreikių netenkinimas, skatinimas ar leidimas vartoti alkoholį ar rūkalus. Socialinis apleistumas – nesirūpinimas vaiko socializacija, išsilavinimu, neleidimas į mokyklą, netenkinimas vaiko specialiųjų poreikių, gabumų ignoravimas."

Kaip derėtų suprasti iš konferencijos medžiagos, odontologai yra tie asmenys, kurie gali greitai identifikuotas bet kurio apleistumo rūšį ir apie tai informuoti vaiko teisių apsaugos tarnybas arba policiją. Kadangi pas odontologus vaikai privalo lankytis reguliariai, šie gydytojai ir yra kvalifikuočiausi vaiko teisių apsaugos skyrių, policijos, prokuratūros bendradarbiai, kaip kad pasakyta konferencijos organizavimo tiksluose.

Gydytoja Rasa Račienė kelia klausimą – ar ankstyvos dantų ligos yra smurtas prieš vaiką? Ir atsako teisine kalba „Smurtas prieš vaikus apima fizinę prievartą ir aplaidumą, seksualinę prievartą, emocinę prievartą, apleidimą ir netinkamą priežiūrą arba išnaudojimą.“ O remdamasi šiuo apibrėžimu teigia: „Ieškojome galimybių atkreipti visuomenės dėmesį į tai, kad ankstyvų dantų ligų galima išvengti jeigu vaikas nuo mažens bus stebimas specialistų, jei tėvai atsakingai žiūrės į vaiko burnos higieną ir mitybos režimą. Remdamiesi užsienio kolegų patirtimi (pvz. Skandinavijos šalyse įstatymai reglamentuoja vaiko teises, o ankstyvos dantų ligos (ypač jų negydymas) traktuojama kaip vaiko nepriežiūra) kreipėmės į Vaiko teisių kontrolieriaus įstaigą“.

2013 metų birželio 6 d. spaudos konferencijoje naująsias Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas aršiai gins vaikų psichiatras, Žmogaus teisių stebėjimo instituto valdybos pirmininkas Dainius Pūras, „Paramos vaikams centro“ vadovė Aušra Kurienė, SOS „Vaikų kaimai“ vaiko interesų atstovavimo patarėja Virginija Pleckevičienė, „Gelbėkit vaikus“ vykdomoji direktorė Rasa Didžpetrienė.

Spaudos konferenciją kuruoja Žmogaus teisių stebėjimo instituto atstovė Mėta Adutavičiūtė, kuri, oponuodama (Balsas.lt konferencijoje) žurnalistei Liudvikai Pociūnienei dėl skandalingų lyčių lygybę „ginančių“ metodinių knygelių, skirtų vaikų darželiams („Gender Loops“ projektas bei liūdnai pagarsėjusi „dviejų princų meilės istorija“), yra teigusi: „Minėta konvencija yra pažangus, progresyvus ir inovatyvus dokumentas, kuris skirtas kovai su smurtu prieš moteris, kovai su smurtu šeimoje. Biologinei lyčiai būdingos tam tikros universalios fiziologinės savybės, bet kaip visuomenė įprasmina tuos skirtumus, kokią reikšmę jiems suteikia ir kokių tikisi vaidmenų iš lyčių tai apibrėžia „socialinė lytis“. Tai nėra pirmoji tarptautinė sutartis, kurioje „socialinės lyties“ arba „gender“ terminas yra įtvirtintas“.

Taip pat renginio kuratorė yra pasisakiusi ir apie Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas Kauno dienai: „Siūlomomis pataisomis siekiama veiksmingiau apsaugoti vaikus nuo smurto. Tai labai demokratiška iniciatyva, nes laisvoje, demokratinėje visuomenėje visi žmonės, ir suaugę, ir vaikai turi teisę būti laisvi nuo bet kokio smurto. Žmonės tikrai gali reikšti visokias nuomones, bet nežinau, ar visas nuomones apskritai reikėtų kažkaip vertinti, ypač tokias radikalias, kraštutines ir iracionalias. Negerai, kai visuomenėje bandoma sėti paniką bet kokiomis priemonėmis ir bet kokia kaina, nesusimąstant apie pasekmes, šiuo atveju net demonizuojant vaikus, paverčiant juos kažkokiais nesuvaldomais monstrais“.

Būtent dėl smurto prieš vaiką ir galima bus imtis naujai siūlomų priemonių, kurias Seimui pateikė deputatė O. Valiukevičiūtė. Naujosios priemonės Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisose yra vaikų atėmimas iš tėvų ir už vaiko nepriežiūrą. Jei sugedo dantys – galite netekti vaikų, nes tai yra smurtas prieš vaikus.


Šaltinis: www.ekspertai.eu

Susiję

Šeimos politika 6018029661610462911

Rašyti komentarą

4 komentarai

Anonymous rašė...

Su kokiom jėgom susidūrė Garliavos judėjimas galima spręsti iš to, kad
šiandien patyliukais greičiausiai bus pasirašma Lietuvai ir Europai ypač pavojinga, bet gudriai surašyta Konvencija neva dėl prievartos šeimoje. Ją pasirašė dar tik keturios šalys, iš kurių dvi nepriklauso Europos Sąjungai. O Įsogalios ji jei ją pasirašys dešimt. Lietuvos URMinistras Linkevičius greičiausiai šiuo klausimo paspartinimui ir buvo iškvietstas "ant kilimėli" Izraelin. Nes tik jo parašo ten tereikia.

Tik dar vakar didysis Naujos pasaulio tvarkos "ekspertas" ir propagandistas D.Pūras Delfyje parašė str. Pavadinimu: Pasaulis jau laiko vaiką žmogumi, o Lietuva - dar ne. " O jau šiandien seimas ar tik visiems besilankstanti Linkevičiaus Užsienio reikalų ministerija, jau priiminėja ypač pavojingą Lietuvai ir Europai konvenciją, kurios tikslas - sugriati tautas, sunaikinant tautos lastelę - šeimą. Šią konvenciją kol kas tėra pasirašiusios 4 šalys ir ji įsigalios nuo tada kai bus pasirašę 10 šalių. O iš tų keturių dvi nepriklauso Europos sąjungai. ...................

Ar tik D.Puras pats nesumaišė pelus su grūdais? ....................
Štai pradėjo savo kalbą jis nuo Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvencijos ir po to gudriai visa tai praskiedė jau dabar siūloma "The Council of Europa" konvencija neva prieš prievartą šeimoje.

Tačiau tai du visiškai skirtingi dalykai. Todėl galima laikyti šią rašliavą tyčia klaidinančia propaganda.

JT Vaiko teisių konvenciją Lietuva jau senai yra pasirašiusi ir ji įsigaliojo nuo 1992 m. (žr. urm.lt/index.php?3152480304) Ir to turėtų visiškai pakakti vaikų teisėms ir apsaugai. Vienintelis mano priekaištas šiai konvencijai, kad "kompetetingi organai" savinasi teisę žinoti geriau vaiko interesus, nei pats vaikas ar jo tėvai, kartu tarsi teigiant, kad vaikas yra kažkieno kito nuosavybė. Jei taip ir būtų, jie turėtų būti nepaprastai aukšto dorovinio lygmens. Kuom negalėtų pasigirti nei mūsų didysis "ekspertas" D.Pūras, išsiskyręs su žmona, nei jo statytinės žiobienės, palikusios apleistas savo anytas ar prieš Kedžių mergaitę prievartinę strategiją sumąstęs abejotinos dorovės Pūro statytinis, vaikų psichiatras L.Slušnys. Mergaitės prievartinis paėmimas iš jos globėjų ir atidavimas motinai, kuri galimai leido ją seksualiai išnaudoti, pažeidė JT konvencijos 32 straipsnį. Prievartinis paėmimas pažeidė kitą straipsnį. Slušnio pašalinimo iš Vaiko raidos centro istorija irgi yra gana plačiai paplitusi. Ar jis vis dar vadovauja Žurnalistų etikos komisijai? O žurnalistų sąjungos pirmininkas vis dar hpmo teisių "ekspertų" komandoje? Pagrindiniai ideologiniai postai užimti. Visai kaip Trockio laikais:)

Anonymous rašė...

Dabar apie Cauncil of Europa. Skamba identiškai kaip ir European Council - Europos Taryba, kurioje Lietuva ruošiasi pirmininkauti. Bet tai ne ta pati institucija. Gal ir Europos Šiaurės šalys buvo šitaip suklaidintos, manydamos, kad šis Strasburo think-tankas yra Europos Sąjungos institucija? Juk net vėliavą ir kitą atribuciją savinasi. Pasidomėjau šios gudrios institucijos istorija. Pasirodo, ją įkurti 1949 inicijavo tas pats prokuroras, kuris vadovavo Niurnbergo procesui. Procesui, kur II-pasaulinio karo nugalėtojai teisė tik pralaimėjusios pusės karo nusikaltėlius. Stalino enkevedistų nusikaltimai nebuvo pasmerkti. Vadinais tai nugalėtojai "internaciai" ėmė diktuoti ir toliau savo sąlygas Europai ir per ją pasauliui? "Vienodinti įstatymus" savo nuožiūra, pagal savo pagedimo lygį ir juos primetinėti visoms tautoms. Pradžioje - Eurazijos. Vienintelė Baltarusija su Kazakstanu kuriamoj Eurazijoj išvengė jų siūlomų konvencijų. Todėl šios šalys dabar "blogietės" kaltinamos " žmogaus teisių pažeidimais ir nors Baltarusija yra įnešusi daugiausiai į savišalpos kasą, vadinamą TVF, jai pinigai "neskolinami". Net jos pačios pinigai. O "homo teisės" tapo puikiu pretekstu skelbti demokratiškai liberaliam, atsiprašant, karui prieš visus tuos, kurie nesutiks "liberalizuoti" savo valstybių, pradedant nuo tautos lastelės - šeimos sunaikinimo? Nes po homoteisėmis jau slepiasi ir pedofilai, kurie taip myli vaikus, jog siekia iškovoti jų "teisę į seksualumą". Belieka tik įteisinti įsivaikinimą, atimant iš "laisvos rinkos" nuskurdintų, neviltin patekusių tėvų vaikus ir perleidžiant juos gėjais apsimetusiems pedofilams:)
AR TIK NE TODĖL HOMOTEISIŲ GYNĖJAI ŠITAIP PASIPIKTINO GARLIAVOS JUDĖJIMU? Nekvailinkit mūsų, ponas Dainiau Pūrai.

Anonymous rašė...

beje, visą šį spaudos ir vaiko teisių agentūrų užvaldymą, ką Puras ir daro, rekomenduoja ir pati konvencija.

HELENA Nesvarbu rašė...

Kol kas nesimato nieko gero šios pakraipos politikoj.. Yra ir niekam tikusių pusių, kur kerštingi kaimynai ir trenkti giminaičiai gali sužlugdyti šeimą. Tai žinoma, reikėtų atmesti tuos variantus, kur asocialių šeimų vaikai daužomi kumščiais ir t.t Toks smurtas tikrai neleistinas. Kad priimti įstatymus tokiais klausimais, pirmiausia pačiai teisinei sistemai reikia bristi iš džiunglių; kol kas tai gali būti pražūtinga normaliai šeimai.

item