Europos komisarė V.Reding: ES gali "reaguoti"

Eu­ro­pos Są­jun­ga ne­liks nuo­ša­ly, jei ku­ri nors iš Bend­ri­jai pri­klau­san­čių ša­lių ne­pai­sys ES įsta­ty­mų ir su­tar­čių, gi­nan­...

Eu­ro­pos Są­jun­ga ne­liks nuo­ša­ly, jei ku­ri nors iš Bend­ri­jai pri­klau­san­čių ša­lių ne­pai­sys ES įsta­ty­mų ir su­tar­čių, gi­nan­čių as­mens lais­vę puo­se­lė­ti to­kį gy­ve­ni­mo bū­dą, ko­kį no­ri, tei­gia eu­ro­ko­mi­sa­rė Vi­via­ne Re­ding.
To­kią nuo­mo­nę Vil­niu­je vie­šin­ti V.Re­ding, ku­ri Eu­ro­pos Ko­mi­si­jo­je yra at­sa­kin­ga už tei­sin­gu­mą ir pa­grin­di­nes tei­ses, iš­sa­kė, pa­pra­šy­ta įver­tin­ti kai ku­rių Lie­tu­vos po­li­ti­kų ini­cia­ty­vas užd­raus­ti abor­tus ir ho­mo­sek­sua­liz­mo pro­pa­gan­dą.

"Jūs tei­sin­gai sa­ko­te, kad tai kai ku­rių Lie­tu­vos po­li­ti­kų ban­dy­mai. Mes tu­ri­me ma­ty­ti, ką da­ro vi­sa ša­lis", - tei­gė V.Re­ding, ku­ri penk­ta­die­nį da­ly­va­vo Eu­ro­pos na­mų ati­da­ry­me Vil­niu­je.

Ji pa­brė­žė, kad dis­kri­mi­na­vi­mas yra "la­bai ne­igia­mas" da­ly­kas ne tik žmo­giš­ką­ja, bet ir tei­si­ne pra­sme.

"Tu­rė­tu­mė­te ži­no­ti, kad eu­ro­pi­nės su­tar­tys šiuo klau­si­mu yra la­bai aiš­kios. Jo­se sa­ko­ma, kad žmo­gus Eu­ro­po­je tu­ri tei­sę rink­tis to­kį gy­ve­ni­mą, ko­kį no­ri gy­ven­ti, o ne­dis­kri­mi­na­vi­mas yra vie­nas iš pa­grin­di­nių ES pri­nci­pų. Šis ne­dis­kri­mi­na­vi­mas taip pat įra­šy­tas į eu­ro­pi­nius tei­sės ak­tus, to­dėl Eu­ro­pos Są­jun­ga ga­li rea­guo­ti, jei šių tei­sės ak­tų vals­ty­bė­se na­rė­se ne­si­lai­ko­ma. Ga­liu pa­sa­ky­ti, kad ES rea­guos, jei vyks kas nors prieš­ta­rau­jan­čio su­tar­tims ir eu­ro­pi­niams tei­sės ak­tams", - kal­bė­jo eu­ro­ko­mi­sa­rė.

Ati­da­ry­mo ce­re­mo­ni­jo­je da­ly­va­vęs Eu­ro­pos Par­la­men­to pir­mi­nin­kas Mar­ti­nas Schul­zas sa­vo ruo­žtu tvir­ti­no, kad Lie­tu­vo­je ir vi­so­je Eu­ro­po­je ne­tu­rė­tų bū­ti leis­ta at­gim­ti "at­pir­ki­mo ožių" po­li­ti­kai, kai įvai­rioms ma­žu­moms ver­čia­ma kal­tė dėl eg­zis­tuo­jan­čių so­cia­li­nių ar eko­no­mi­nių prob­le­mų.

"Tai, su kuo mes šiuo me­tu su­si­du­ria­me, la­bai ke­lia ne­ri­mą ir tuo pat me­tu yra la­bai įdo­mu, ka­dan­gi ky­la ri­zi­ka, kad pa­si­kar­tos tai, kas įvy­ko XX am­žiu­je, kai vi­suo­me­nės ne­vie­no­du­mas, eko­no­mi­nis nuo­smu­kis, ne­dar­bo prob­le­mos, at­skir­ties nuo vi­suo­me­nės ir ge­ro­vės jaus­mas pri­ve­da prie po­žiū­rio į ma­žu­mas ra­di­ka­lė­ji­mo", - tei­gė M.Schul­zas.

"Tu­ri­me bū­ti iš­min­tin­gi, kad ne­leis­tu­me blo­goms ten­den­ci­joms, "at­pir­ki­mo ožių" po­li­ti­kai pa­si­kar­to­ti", - sa­kė Eu­ro­pos Par­la­men­to va­do­vas.

Šaltinis: www.lzinios.lt

Susiję

Pasaulis 8637817195184115092
item