Europa ritasi žemyn, be vilties pakilti

Statistika rodo, kad recesija euro zonoje tęsiasi šeštą ketvirtį iš eilės. Regiono ekonomika nuo sausio iki kovo mėnesio susitraukė 0,2 proc...


Statistika rodo, kad recesija euro zonoje tęsiasi šeštą ketvirtį iš eilės. Regiono ekonomika nuo sausio iki kovo mėnesio susitraukė 0,2 proc., o nuo 2012 metų pirmojo ketvirčio iš viso smuko 1 proc., praneša BBC. Analitikai tikėjosi, kad ūkis susitrauks vos 0,1 proc., todėl teigiama, kad ši recesija yra ilgiausia nuo 1999 metų.

Atskirais valstybių narių duomenimis, devynios šalys patyrė recesiją.

Vokietijos ekonomika pakilo vos 0,1 proc., nors ekonomistai prognozavo 0,3 proc. augimą.

Daugelyje šalių silpna ekonomikos būklė pakėlė nedarbo lygį. Iš 340 mln. euro zonoje gyvenančių žmonių šiuo metu nedirba 19 mln., o Graikijoje ir Ispanijoje nedarbas siekia net 27 proc. ekonomiškai aktyvios visuomenės dalies.

Europos valstybės ekonomikai gaivinti naudojo taupymo priemones, tačiau situacijai ir toliau nesikeičiant pradėta svarstyti, ar tokia strategija buvo teisinga.

Recesija bus gilesnė

Recesija Europoje bus ilgesnė ir gilesnė, nei manyta anksčiau, teigia tarptautinės reitingų agentūros "Moody's" ataskaitos autoriai.

Agentūros ekonomistų prognozėmis, Didžiojo dvidešimtuko (G20) šalių bendrasis vidaus produktas (BVP) 2013 metais vidutiniškai išaugs 1,2 proc. - daug mažiau, nei prognozuota.

"Tuo tarpu daug gilesnė, nei prognozuota anksčiau, recesija euro zonoje gali dar labiau paaštrinti euro zonos šalių skolų krizę", - pažymima agentūros ataskaitoje.

"Moody's" analitikų būgštavimus patvirtina trečiadienį paskelbti Europos šalių pirmojo ketvirčio BVP duomenys. Recesija užfiksuota Prancūzijoje, kur BVP pirmąjį ketvirtį susitraukė 0,2 proc. po 0,3 proc. nuosmukio ketvirtąjį 2012 m. ketvirtį, taip pat Italijoje (atitinkamai 0,5 ir 0,9 proc. nuosmukis), Portugalijoje (0,3 ir 1,8 proc.). Čekijoje nuosmukis fiksuojamas penktą ketvirtį iš eilės, Kipre BVP mažėjo septynis ketvirčius iš eilės. Pirmąjį metų ketvirtį Čekijos BVP sumažėjo 0,8 proc., tuo tarpu analitikai prognozavo 0,1 proc. nuosmukį, o Kipro ekonomika susitraukė 1,1 proc.

Šaltinis: www.elta.lt

Susiję

Pasaulis 8592550688085356745

Rašyti komentarą

item