Seime - siūlymas naujai apibrėžti smurto prieš vaikus sampratą

Seimui antradienį planuojama pateikti projektą, kuriuo būtų uždraudžiamas bet koks smurtas prieš vaikus, taip pat taikyti jiems fizines baus...

Seimui antradienį planuojama pateikti projektą, kuriuo būtų uždraudžiamas bet koks smurtas prieš vaikus, taip pat taikyti jiems fizines bausmes. Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narė „tvarkietė“ Ona Valiukevičiūtė į Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymą siūlo įrašyti nuostatą, kad bet koks smurtas prieš vaiką yra draudžiamas. Šiuo metu įstatyme įrašyta, kad draudžiama vaiką kankinti, žaloti, žeminti jo garbę ir orumą, žiauriai su juo elgtis.

Galiojantys įstatymai ir taip numato, kad draudžiama vaiką kankinti, žaloti, žeminti jo garbę ir orumą, žiauriai su juo elgtis. Už visas šias veikas numatytos galiojančios sankcijos. Tai, kas iš tiesų nauja šiame projekte, yra "smurto prieš vaiką" apibrėžimas. 

Smurtą prieš vaiką Seimo narė siūlo apibrėžti kaip visas seksualinės, fizinės, psichologinės ir emocinės prievartos, vaiko žeminimo ir išnaudojimo, vaiko priežiūros stokos arba aplaidumo formas, sukeliančias pavojų gyvybei, faktinę ar potencialią žalą vaiko sveikatai, išlikimui, vystymuisi ar orumui, taip pat fizines bausmes. Ši Lietuvos teisėkūros istorijoje beprecedentiškai plati smurto prieš vaiką sąvoka yra itin lengvai interpretuojama, o tuo pačiu įgalinanti tėvus apkaltinti smurtu prieš vaikus ir atimti  jų tėvystės teises kone kiekvienoje šeimoje. Įteisinus tokią sampratą šeimų integralumas atsidurtų vaikų teisių priežiūros agentūrų kompetencijoje. Tokios "smurto prieš vaiką" sampratos teisinėje bazėje atsiradimo pasekmės yra gana akivaizdžios Skandinavijos šalyse, pirmiausiai Švedijoje, kur iš tėvų atimami vaikai tapę masiniu reiškiniu. 

Įstatyme parlamentarė taip siūlo nustatyti, kad teisėti vaiko atstovai už drausmės pažeidimus, vengimą atlikti pareigas gali jį atitinkamai drausminti savo nuožiūra, išskyrus fizines bausmes ar bet kokį kitą smurtą prieš vaiką. Šiuo metu įstatymas leidžia tėvams ar globėjams vaiką drausminti savo nuožiūra, išskyrus fizinį ar psichinį kankinimą, kitokį žiaurų elgesį, vaiko garbės ir orumo žeminimą.

Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas, kuriomis siūloma įtvirtinti bet kokio smurto prieš vaiką draudimą, O. Valiukevičiūtė buvo pateikusi ir anksčiau, tačiau praėjusios kadencijos Seimas jas atmetė. Parlamentarė pataisas teikia siekdama įgyvendinti Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) Vaiko teisių komiteto rekomendacijas. JTO rezoliucijoje siūloma iki 2009 metų uždrausti bet kokias fizines bausmes vaikams.

Bet kokios fizinės bausmės vaikams uždraustos Švedijoje, Norvegijoje, Suomijoje, Danijoje, Nyderlanduose, Islandijoje, Latvijoje, Ispanijoje, Portugalijoje, Graikijoje, Vengrijoje, Rumunijoje, Vokietijoje, Austrijoje, Bulgarijoje, Kroatijoje, Italijoje, Ukrainoje, Kipre, Izraelyje, Venesueloje, Čilėje, Naujojoje Zelandijoje.


Parengta remiantis: www.lrytas.lt

Susiję

Aktualijos 7631165451862793569

Rašyti komentarą

item