Paulius Stonis. LLRA tikslas - lietuvius paversti tautine mažuma savo pačių valstybėje

Kalba, sakyta 2013 n. balandžio 28 d. Nepriklausomybės aikštėje vykusiame mitinge „Už mūsų žemę, kalbą ir valstybę“. Esame susirinkę...


Kalba, sakyta 2013 n. balandžio 28 d. Nepriklausomybės aikštėje vykusiame mitinge „Už mūsų žemę, kalbą ir valstybę“.

Esame susirinkę istorinėje aikštėje. Joje rinkdavomės tada, kai į Lietuvos valstybės išlikimą kėsindavosi išorės jėgos. Tada tikriausiai niekas iš mūsų negalėjo įsivaizduoti, kad po daugiau nei dvidešimt metų toje pačioje aikštėje teks rinktis tam, kad būtų pasipriešinta atgimusiai penktajai kolonai - jėgoms, ardančioms mūsų valstybės pamatus nebe iš išorės, bet iš vidaus.

Šiandien į mūsų valstybinę kalbą, teritorinį valstybės vientisumą bei jos suverenumą kėsinasi tikrai ne Lietuvoje gyvenančių lenkų bendruomenė. Šis mitingas taip pat nėra nukreiptas prieš lenkų tautybės bendrapiliečius. Priešingai. Šiandien esame priversti stebėti, kaip mūsų bendrapiliečių lenkų interesais besidangstanti partija - Lenkų rinkimų akcija - vykdo antikonstitucinę ir antivalstybinę veiklą. 

Manipuliuodama ir dirbtinai eskaluodama tautinės mažumos klausimą, ši partija bando sukiršinti Lietuvos lietuvį su Lietuvos lenku. Turime suprasti – šiandien jokio konflikto su lenkų tautine mažuma nėra! Tai neseniai buvo atskleista ir Lenkijos instituto atliktoje Lietuvoje gyvenančių lenkų apklausoje. Jos rezultatai aiškiai ir vienareikšmiškai byloja - dauguma Lietuvos lenkų visiškai nejaučia jokios diskriminacijos.

Todėl kyla klausimas – kodėl ir kokiu tikslu taip agresyviai stumiami lietuvių kalbos valstybinį statusą paneigiantys antikonstituciniai projektai? Ko siekiama mėginant įtvirtinti, kad pavardės asmens dokumentuose bei gatvių ir vietovių pavadinimai būtų rašomi lenkų kalba? Kas verčia švietimo ministrą paskubomis atidėlioti lietuvių kalbos valstybinio egzamino tvarkos suvienodinimą visiems moksleiviams? Kokiais motyvais užsienio reikalų ministras visų Lietuvos piliečių vardu atsiprašinėja už nepriklausomoje, o ne vasalinėje Lietuvos valstybėje priimamus įstatymus? 

Jokio realaus pagrindo šiems projektams ir veiksmams nėra. Šiandien visi Lietuvos piliečiai, o taip pat ir Lietuvos vyriausybė yra tapę Lenkų rinkimų akcijos užgaidų įkaitais. Šias jų užgaidas jau esame girdėję. Prieš daugiau nei dvidešimt metų šios partijos pirmtakai Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose bandė paskelbti autonomiją. Šiandien jų įpėdiniai toliau siekia įgyvendinti šį tikslą. 

Pamažu mūsų valstybėje bandydama įteisinti dvikalbystę, Lenkų rinkimų akcija siekia politiškai ir kalbiškai nužymėti būsimosios autonomijos ribas. Kratydamiesi padoraus lietuvių kalbos mokymosi, jie siekia užkirsti kelią lenkakalbių piliečių integracijai į valstybės gyvenimą. Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose gyvenantys lenkai ir lietuviai jau daugiau nei dvidešimt metų kenčia Lenkų rinkimų akcijos vienvaldystę, o jos pasekmės šiandien aiškiai matomos. 

Savivaldybėse sukurta Lenkų rinkimų akcijai, o ne Lietuvos valstybei lojalių nomenklatūrininkų kasta. Ekonomiškai nustekentas kraštas. Nuskurdinti ir marginalizuoti šio krašto gyventojai, kuriais ir toliau manipuliuojama, uoliai jiems kalant į galvą melą, kad dėl visų bėdų yra kalta neva diskriminacinė mūsų valstybės politika.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija šiandien užsimojo lietuvius paversti tautine mažuma savo pačių valstybėje. Švietimo ministro Dainiaus Pavalkio įsakymu antrarūšiais piliečiais jau paversti lietuviškose mokyklose besimokantys moksleiviai. Užsienio reikalų ministras manipuliuoja mūsų tautos religine savimone ir teigia atsiprašinėjantis neva tai iš krikščioniškos pareigos. Nieko panašaus! Kiekvienas krikščionis puikiai žino, kad turi tarnauti Dievui ir Tėvynei, kurią turi tik vieną! 

Šiandien susirinkome tam, kad pareikalautume iš valdančiųjų vykdyti tautos jiems suteiktą mandatą ir išsivaduoti iš Lenkų rinkimų akcijos uzurpacijos. Antivalstybine veikla užsiimančiai partijai, taip pat ir lietuvių kalbą bei valstybės ir tautos interesus aukojantiems ministrams tikrai neturi būti vietos prie Lietuvos valstybės vairo.

Šiandien prasideda kova už mūsų žemę, kalbą ir valstybę. Šiandien prasideda ir dar vienas - šį kartą jau tikras - tautos atbudimas. Sovietiniu įpročiu Lietuvą pardavinėjantys valdantieji tegul išgirsta: šis atbudimas bus nesustabdomas. Rinksimės čia tiek kartų, kiek reikės. Ir jeigu reikės, mūsų čia bus ne keli, o keliolika, keliasdešimt ar šimtai tūkstančių.

Padarysime viską, kad Lietuva būtų laisva, ori ir gerbiama valstybė!

Susiję

Įžvalgos 4469426642835419352

Rašyti komentarą

item