Europoje – nerimas dėl antikrikščioniškos netolerancijos

ESBO dokumentas patvirtina, kad ir Senajame žemyne religija yra nuolatinio užslėpto priešiškumo taikinys, skelbia dienraštis „Vatican in...


ESBO dokumentas patvirtina, kad ir Senajame žemyne religija yra nuolatinio užslėpto priešiškumo taikinys, skelbia dienraštis „Vatican insider“.

Lapkričio 9 d. Netolerancijos ir diskriminacijos prieš krikščionis Europoje observatorija pateikė ataskaitą ESBO (Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijai) ataskaitą apie religinės tolerancijos situaciją žemyne.

Dokumentas nurodo augantį, aktyvų priešiškumą įvairioms krikščionių tikėjimo išraiškos formoms. Observatorija užfiksavo daugiau nei aštuonis šimtus įvairių incidentų, susijusių su netolerancijos ir diskriminacijos apraiškomis prieš krikščionis Europoje „į Vakarus nuo Vienos“ per pastaruosius šešerius metus; kasmet jų įvyksta daugiau nei 130. O tai yra nerimą kelianti naujiena, palyginti su situacija, vyravusia iki 1989-ųjų, kai dauguma problemų, su kuriomis susidurdavo krikščionys, kildavo anapus „Uždangos“ dėl sovietų režimo.

Dabar atrodo, jog viskas apsivertė. „Krikščionių susitikimai, maldos vakarai, liturginiai minėjimai, eisenos yra nutraukiamos ar užpuolamos“. Observatorija atskleidžia incidentų, pvz., Austrijoje, Vokietijoje ir Ispanijoje. Raporte kaip pavyzdys minimas epizodas, paliudytas vienos olandų merginos: 2011 m. rugpjūtį per Pasaulio jaunimo dienas Madride ją užgauliojo ir išplūdo anarchistų grupuotė, kuri kėsinosi ir užgauti ją fiziškai. „Vienoje metro stotyje mane ir kitus mūsų grupės jaunuolius apšaukė, mane norėjo sumušti, tačiau jaunuoliai iš mūsų grupės spėjo apginti“.

Pasak stebėtojų, priešiškiausiai nusiteikę asmenys priklauso radikalių pažiūrų kairiesiems, feministėms ir LGBT aktyvistams, antireliginėms grupėms, vadinamosioms „antifa“. Kai kurios iš šių grupių jų gauna vyriausybinį finansavimą. „Neretai per viešus renginius kurstomas smurtas, keliamas kurtinantis triukšmas, siekiant neleisti pranešėjams kalbėti, blokuojamos gatvės arba perėjimai, kad nebūtų galima patekti į renginius, susitikimus; rengėjai patiria ir materialinių nuostolių ar net kenčia nuo fizinių išpuolių“, – skelbiama ataskaitoje.

Observatorija išreiškė ypatingą susirūpinimą dėl judėjimo, kovojančio„už gyvybę“ galimo veiklos apribojimo. „Baiminamės, kad vyriausybės ar vietiniai tribunolai gali nustatyti manifestacijų draudimo zoną aplink vietas, kur daromi abortai, kas savaime sukeltų judėjimo už gyvybę veiklos laisvės pažeidimą. Tokio pobūdžio draudimai nėra pateisinami, jei nėra privalomo potvarkio.“ ESBO asamblėja 2011 m. liepos mėn. rezoliucijoje rekomenduoja valstybėms narėms priimti įstatymus, kurie užtikrintų „krikščionių teisę visavertiškai dalyvauti visuomenės gyvenime“.

Tarp Observatorijos rekomendacijų ESBO yra ir siūlymas kontroliuoti finansinį rėmimą radikalių pažiūrų antireliginės pakraipos, feministinių ar LGBT, tarp jų ir nevyriausybinėms organizacijoms, nutraukti finansavimą, kai yra duomenų, jog šios grupės veikia prieš judėjimo laisvę.

Paskutinė rekomendacija siūlo imtis griežtesnių priemonių tvarkai palaikyti. „Rekomenduojame daugiau dėmesio skirti ugdymui, didinti sąmoningumą, kad įstatymų pažeidėjai sulauktų teisingumo, nes tai, kas vyksta, nėra paprastas nuomonių skirtumas, išreikštas civilizuotu būdu.“ Ir tai nėra vien pavieniai atvejai: „Panoramoje, sudarytoje iš socialinio priešiškumo, neigiamų stereotipų, vandalizmo ir neapykantos kurstymo, daugiau ar mažiau švelnių vyriausybės apribojimų, matome nerimą keliantį vaizdą.“

Šaltinis: www.bernardinai.lt

Susiję

Pasaulis 3560632913222388931
item