Alvydas Medalinskas. Apie „Lietuvos sąrašo“ formavimo kontekstą

Įgyvendindami pažadą nuolatos informuoti apie visuomeninių sambūrių veiklą artėjant Seimo rinkimams, svetainės skaitytojų dėmesiui siūlom...

Įgyvendindami pažadą nuolatos informuoti apie visuomeninių sambūrių veiklą artėjant Seimo rinkimams, svetainės skaitytojų dėmesiui siūlome aktualias Sąjūdžio iniciatyvinės grupės nario Alvydo Medalinsko mintis, kurias jis išsakė diskusijoje internetiniame socialiniame tinkle, po to, kai buvo apie jas paklaustas. Jose atsikleidžiami visuomenėje dar nežinomi momentai apie kai kurių visuomeninių ir politinių darinių susiformavimo aplinkybes bei A. Medalinsko siūlymai, ką reikėtų padaryti, kad dar labiau nebūtų pakenkta visuomenininkams šiuose Seimo rinkimuose siekti apčiuopiamų rezultatų.

***

Mano nuomone, yra mažiausiai keturi keisti momentai, steigiant partiją -ne partiją „Lietuvos sąrašas“. Pirmas, tas, kas žiniasklaidoje jau buvo minėta, kad D.Kuolys suvažiavime Daukanto aikštėje turėjo virš tūkstančio įgaliojimų ir tai irgi panašu į teisybę, nes į aikštę susirinko keletas dešimčių žmonių, o atstovavo virš tūkstančio. Antra, kad susirinkta, kažkodėl ne kokioje nors salėje, kaip steigiama partija, o aikštėje. Trečia, kad suvažiavimo delegatams dar prieš suvažiavimą patvirtinti siūlyta partijos vadovu D. Kuolį ir balsuoti už visas rezoliucijas, dokumentus, jų net nemačius, kas bus pasiūlyta suvažiavime. Ir, ketvirta, aišku, ne mažiau skandalinga: kad įgaliojimą pasiūlyta duoti būsimam partijos pirmininkui iki 2016 metų. Beje, yra dar vienas keistas dalykas, susijęs ir su paties Naglio ( Naglio Puteikio, pasiūliusio šią diskusiją Facebook puslapiuose-red.) dalyvavimu šiame procese. Anketose siūloma visus klausimus dėl partijos steigimo spręsti su juo, nors jis yra konservatorius. Tai kieno projektas: „Lietuvos sąrašas“, paviliojęs ir ne vieną padorų žmogų? Neabejoju, kad kito asmens tokiu būdu steigiamas projektas nebūtų užregistruotas Teisingumo ministerijoje, vadovaujamoje liberalų, išskyrus žmonių, kurie turi labai tamprius reikalus su liberalais, ar kitais jų koalicijos partneriais: konservatoriais. Man tai atrodo keista demokratijos forma ir aš tai sakau.

Esu įsitikinęs, kad D.Kuolys stipriai pakirto judėjimo Už teisingumą galimybes eiti bendru frontu tiek į politinį gyvenimą, tiek likti visuomeniname gyvenime tvirta atsvara, stabdant valdžios savivalę, tam, kad galėtų įsteigti SAVO junginį, bet nemanau, kad apie visas aplinkybes, kaip tai atsitiko, dabar reikėtų kalbėti. Tai bus galima padaryti po rinkimų. Dabar bet kokios kalbos gali būti išnaudotos oponentų, ypač, jeigu jose bus neišvengta nekorektiškumo. Raginu tik nustoti kalbėti apie kokį nors D. Kuolio vadovaujamo „Lietuvos sąrašo“ dalyvavimą rinkimuose, nes tokio dalyvavimo ir nėra. Paremti kokiu nors pareiškimu bet kokios kitos partijos kandidatus gali ne tik D.Kuolys, bet ir bet kas iš mūsų, tačiau tai nėra savos politinės jėgos dalyvavimas rinkimuose. Priešingai, esu įsitikinęs, kad toks sumaišties nešimas dabar su tuo „Lietuvos sarašu“, kuriame yra ir padorių, gerų žmonių, bet nedalyvaujančių rinkimuose, gali pakirsti antisisteminių jėgų pozicijas, nes žmonės ims kalbėti, kad jie dėl kažko nesusitaria, pykstasi, o rinkimų kampanijos metu gali būti sugalvotas ir toks triukas, kad į kokius nors debatus bus kviečiamas, atseit nuo naujų partijų D. Kuolys, o ne kokios nors realiai dalyvaujančios rinkimuose partijų atstovai, nors nei D. Kuolys, nei jo partija rinkimuose nedalyvaus. Ar pasinaudoti įstatymų spragomis, kuriant absurdo situaciją, yra demokratiška?

Man labai gaila, kad nepavyko susitarti dėl apygardų suderinimo tarp antisisteminių partijų atstovų, tačiau galiu pasakyti, kad Nacionalinis susivienijimas Už Lietuvą Lietuvoje tam dėjo labai daug pastangų. Tačiau dabar reikėtų pasiekti, kad bent jau nacionaliniu, šalies mastu antisisteminėms partijoms būtų sudaryta galimybė pateikti idėjas ir programas. Nacionalinis suvienijimas Už Lietuvą Lietuvoje baigia ruošti tokią programą, bet nežinau, ar turėsime pakankamai galimybių ją žmonėms pristatyti. Laikausi principo, kad į kito FB draugo sieną kažką įkelti galima tik jo atsiklausus asmeniniu laišku, todėl net ir atsakymą į jo laišką pačiam Nagliui perkelsiu į jo FB puslapio sieną tik tokiu atveju, jeigu jis tam pritars.

Naudodamasis proga, noriu pasakyti viena: SUKŪRĘS VISIEMS MUMS UŽ NUGAROS SAVO KEISTĄ POLITINĮ DARINĮ IR JO KŪRIMUI PAIMDAMAS IDĖJAS BEI PATEIKDAMAS , KAIP SAVAS, BET IŠKRAIPYDAMAS JŲ ESMĘ TAIP, KAD JŲ TIKRIEJI AUTORIAI NEBEGALI PAŽINTI, D.KUOLYS GALĖTŲ BENT IKI RINKIMŲ SUSTOTI IR DAUGIAU NEBEDRUMZTI VANDENS. NETRUKDYTI SUSIKONCENTRUOTI ANTISISTEMINĖMS JĖGOMS RINKIMŲ KAMPANIJAI, KURI YRA LABAI SUNKI, KAI BE PINIGŲ, O TIK SU IDĖJOMIS TENKA EITI PRIEŠ MILIJONAIS APRŪPINTAS SEIMO BIUDŽETINES PARTIJAS, DAR GAUNAČIAS IR ŽINIASKLAIDOS ETERĮ, KO NESISTEMINĖS PARTIJOS NEGALI GAUTI. ŠIS UŽDAVINYS DAR LABIAU PASUNKĖJA, KAI TENKA ŠVAISTYTI LAIKĄ IR ENERGIJĄ, AIŠKINANT KAS YRA KAS TOJE SĄMONINGAI AR NESĄMONINGAI PRIPAINIOTOJE SITUACIJOJE, PO TO, KAI BUVO SUŽLUGDYTAS VISUOMENINIS JUDĖJIMAS UŽ TEISINGUMĄ. IR TO DABAR NESINORĖTŲ DARYTI.


Susiję

Politika 5201891526282117761

Rašyti komentarą

7 komentarai

Linas Stankevičius rašė...

Ar nebūtų protinga nustot Kuolį "reklamuot"? Ar nebūtų laikas ULL (Už Lietuvą Lietuvoje) pasielgti panašiai, kaip pasielgė DK (Drąsos kelias), paskelbdamas 2 viešus pareiškimus, daugmaž:
1) padėkoti Dariui Kuoliui už paramą, leisti suprast kad ta parama nebūtina, ir ... palinkėt jam sėkmės prezidento rinkimuose;
2) padėkoti Dariui Kuoliui už atskirų ULL kandidatų rėmimą ir siūlomą programą, tuo pačiu pabrėžiant, kad ULL turi savą programą ir ULL nariai vykdys ją, o ne kitų partijų programas.
Ar nenusibodo:
1) Alvydui Medalinskui dejuot, koks Kuolys blogas, ir su N. Puteikiu viešoj erdvėj santykius aiškintis?
2) O Algimantui Matulevičiui Drąsos kelią puldinėt?
Siūlau racionalesnę veiklą, ponai:
1) ULL visuomenei pristatinėkit. Šiandien galutinio aiškumo dėl kandidatų ir sąrašų diena, išeinam į finišo tiesiąją;
2) Aiškinkit rinkėjams, kad ULL kitokią programą turi ir vykdys, nei dabartinių biudžetinių partijų darbo jėgos tiekimo Vakarų Europai "programa".
Sėkmės ULL Seimo rinkimuose :)

Anonymous rašė...

Labai nusiviliau, paskandinot Viltį, nes Nijolė ir Alvydas pradėjo skalambyti. Partijos vieningesnės, jos savų neišduoda.

Alvydas Medalinskas rašė...

Gerb. Linai, aš tai ir norėjau, kad būtų padaryta, kaip Jūs siūlote. Šią diskusiją Facebook puslapiuose sukėlė Naglis Puetikis, o aš tik atsakiau į jo iškeltus klausimus. Daugiau ta tema kalbėti, kaip ir sakiau, siūlau kalbėti po rinkimų, o dabar tikrai ULL geriaus jiems ir susikoncentruoti

Alvydas Medalinskas rašė...

Gerb. Linai, visiškai sutinku, kad taip ir reikėjo pasielgti. Šis komentasa yra ne specialiai papildomai parašytas, o perteiktas iš diskusijos Facebook puslapiuose ir ją ten pasiūlė Naglis Puteikis, kai uždavė man klausimus, į kuriuos aš ir atsakiau. Tai tik perspausdinta ištrauka šios diskusijos. Pats diskutuoti ta tema daugiau nebenoriu, bet čia dar buvo ir raginimas nedrumzti daugiau vandens. Iš tikrųjų, ULL geriau yra susikoncentruoti į rinkimus, nes laukia nelengvas darbas

Anonymous rašė...

Man gėda, kad tokio lygio ir turinio tekstas patalpintas propatria tinklalapyje. Su pagarba

Naglis Puteikis rašė...

Alvydas , kažkodėl, patrumpino citatas iš mudviejų diskusijos, todėl skelbiu necenzūruotą:
""Pirmas, tas, kas žiniasklaidoje jau buvo minėta, kad "D.Kuolys suvažiavime Daukanto aikštėje turėjo virš tūkstančio įgaliojimų ir tai irgi panašu į teisybę, nes į aikštę susirinko keletas dešimčių žmonių, o atstovavo virš tūkstančio."



N.P.: 800 žmonių pasitikėjo D.Kuoliu ir pasirašė įgaliojimus. Kuo tai skiriasi nuo 1900 visuotinio susirinkimo dalyvių , arba 119 delegatų, atstovaujančių po 10 partijos narių, balsavimo? Kuo tai skiriasi nuo 700 įgaliojimų Emigrantų partijai, 500 įgaliojimų Brazauskienei, 400 įgaliojimų DK aktyvistei ir pan.?



"Antra, kad susirinkta, kažkodėl ne kokioje nors salėje, kaip steigiama partija, o aikštėje."



N.P.: Įstatymas nedraudžia steigti organizacijų ir ant šaligatvio, bet būtų trikdomas eismas, o aikštė nuo graikų laikų yra demokratijai skirta vieta. Kuo skiriasi aikštė nuo salės?: 1. Taupymu - nereikia švaistyti sunkiai surinktų nario mokesčių. 2. Fliuksu - asimetrinis atsakymas papuvusiai sistemai, 3. Viešieji ryšiai -žurnalistams lengva filmuoti, fotografuoti visais rakursais, imti interviu, laisvai judėti nieko netrikdant - puikus demokratijos ir viešumo triumfas prieš užsidariusius prabangiuose viešbučiuose liberalcentristų forumus, pasibaigiančius beveik orgijomis prabangiuose baruose ir kambariuose už biudžeto pinigus (tai nekliūna?).



"Trečia, kad suvažiavimo delegatams dar prieš suvažiavimą patvirtinti siūlyta partijos vadovu D. Kuolį ir balsuoti už visas rezoliucijas, dokumentus, jų net nemačius, kas bus pasiūlyta suvažiavime."



N.P.: įgaliojime triskart parašyta, kad įgaliojama veikti TIK DĖL STEIGIMO.



"Ir, ketvirta, aišku, ne mažiau skandalinga: kad įgaliojimą pasiūlyta duoti būsimam partijos pirmininkui iki 2016 metų."



N.P.: įgaliojimai duoti tik dėl steigimo, taigi gali iki 2016 steigti partiją, bet tik steigti. Matyt rengėjai galvojo, kad surinkti 800 ir daugiau įgaliojimų D.Kuoliui gali prireikti 4 metų. Kaip matome, apsiskaičiavo, nes surinko per 11 dienų, ar tai dėl per didelio pasitikėjimo D.Kuoliu, ar dėl pernelyg gerai organizuoto rinkimo (matyt, parašų rinkikai karštai įtikėjo sėkme, ar reikalingumu) , o gal dėl visų šitų trijų dalykų sinergijos?

puteikis rašė...

A.Medalinskas: "Raginu tik nustoti kalbėti apie kokį nors D.Kuolio vadovaujamo „Lietuvos sąrašo“ dalyvavimą rinkimuose, nes tokio dalyvavimo ir nėra.
N.P.: raginu nenustoti kalbėti, kad prieš ką nors parašant, gal reikėtų pasiskaityti, o tada būtų galima pamatyti, kad LS kelia du kandidatus: L.Jakimavičius Žirmūnų apygardoje nr. 4 ir Šarūnas Navickis Baltijos apygardoje Nr. 20

item