Lenkija ribos nevyriausybinių organizacijų įtaką mokykloms

www.laikmetis.lt Lenkijos parlamentas priėmė įstatymo projektą, kuris neleis išorės organizacijoms ir NVO veikti mokyklose. Įstatymas sulauk...

www.laikmetis.lt

Lenkijos parlamentas priėmė įstatymo projektą, kuris neleis išorės organizacijoms ir NVO veikti mokyklose. Įstatymas sulaukė kritikos iš opozicijos. Jie teigia, kad taip siekiama sustiprinti valdančiosios partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) ideologinę įtaką mokykloms.

Tačiau lenkų švietimo ministras Przemysław Czarnek (Pšemyslavas Černykas) teigia, kad naujoji sistema yra būtina „apsaugoti vaikus nuo moralinio sugedimo“. Pagal įstatymą specialiesiems mokyklų inspektoriams, kuriuos skiria vyriausybė kiekvienoje iš 16 Lenkijos provincijų, būtų suteiktos didesnės galios renkantis ir atšaukiant mokytojus iš darbo vietų. Jiems taip pat būtų leista blokuoti išorinių organizacijų vedamus užsiėmimus, net jei jiems pritartų tėvai, pažymi TVN24. Kritikai nerimauja, kad ši galia neleis mokykloms priimti tų organizacijų, kurios, kaip manoma, neatitinka vyriausybės ideologinių tikslų, pavyzdžiui, skatinančių lytinį švietimą.

Inspektoriai taip pat galės nustatyti papildomas skatinimo priemones. Mažosios Lenkijos provincijoje inspektorė Barbara Nowak jau pasiūlė papildomų nuopelnų pradinių klasių mokiniams už dalyvavimą dainų, eilėraščių, filmų ar kito meninio turinio, prieštaraujančio abortams, kontracepcijai ir eutanazijai kūrimo konkurse.

2020 m. Lodzės provincijos švietimo skyriaus vadovas teigė, kad „LGBT virusas… yra daug pavojingesnis nei koronavirusas“. Jo žodžius gynė švietimo ministras. P. Czarnekas yra žinomas kaip ultrakonservatyvus balsas PiS vyriausybėje. Jis tvirtino, kad „LGBT ideologija kyla iš tų pačių šaknų kaip ir nacizmas“, ir paragino mokyklose diegti daugiau krikščioniško mokymo, kad būtų „išgelbėta Vakarų civilizacija Europoje ir pasaulyje“.

Jo ministerija tvirtina, kad siūlomi pakeitimai būtini dėl „daugelio pranešimų iš inspektorių, tėvų, mokytojų ir mokytojų sąjungų“. Dauguma jų, kaip teigiama, yra susiję su „neteisėtais veiksmais, turinčiais įtakos mokymo kokybei ir aplinkai bei mokinių tobulėjimui“.

Šią savaitę kalbėdamas parlamente Czarnekas teigė, kad priemonės buvo būtinos, kad „mokyklos negautų turinio, kuris moraliai gadina vaikus, nes valstybė turi pareigą apsaugoti vaikus nuo moralinio sugedimo“.



Susiję

Švietimas 7744760914874042312
item