Seimas 2021-uosius paskelbė Juozo Lukšos-Daumanto metais, LŽB vadovė - prieš

Seimas, atsižvelgdamas į tai, kad 2021 m. rugpjūčio 10 d. sukanka 100 metų, kai gimė partizanas, vienas Lietuvos pasipriešinimo sovietų o...

Seimas, atsižvelgdamas į tai, kad 2021 m. rugpjūčio 10 d. sukanka 100 metų, kai gimė partizanas, vienas Lietuvos pasipriešinimo sovietų okupaciniam režimui lyderių Juozas Lukša-Daumantas, 2021-uosius paskelbė Juozo Lukšos-Daumanto metais.

Už tai numatantį Seimo nutarimą (projektas (Nr. XIIIP-4994(2) balsavo 91 Seimo narys, susilaikė 1 parlamentaras.

Dokumente pabrėžiama, kad rezistentas J. Lukša-Daumantas buvo vienas svarbiausių kovotojų už Lietuvos laisvę, taip pat įvertinami nuopelnai ginant Lietuvos nepriklausomybę laisvės kovose, jo veikla prasiveržus už geležinės uždangos, besąlygiška ištikimybė partizano priesaikai.

„Lietuvos Respublikos Seimas, atsižvelgdamas į tai, kad 2021 m. rugpjūčio 10 d. sukanka 100 metų, kai gimė partizanas, vienas Lietuvos pasipriešinimo sovietų okupaciniam režimui lyderių Juozas Lukša-Daumantas; pabrėždamas, kad rezistentas Juozas Lukša-Daumantas buvo vienas svarbiausių kovotojų už Lietuvos laisvę; įvertindamas Juozo Lukšos-Daumanto nuopelnus ginant Lietuvos nepriklausomybę laisvės kovose, jo veiklą prasiveržus už geležinės uždangos, besąlygišką ištikimybę partizano priesaikai; akcentuodamas, kad Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio istorija turi ypatingą reikšmę tautos istorinei atminčiai ir nacionalinei tapatybei; siekdamas pažymėti Juozo Lukšos-Daumanto darbų svarbą ir reikšmę, nutaria paskelbti 2021 metus Juozo Lukšos-Daumanto metais ir pasiūlyti Vyriausybei parengti Juozo Lukšos-Daumanto metų programą, ją patvirtinti ir 021 metų valstybės biudžete numatyti lėšų šios programos įgyvendinimui“, - rašoma Seimo priimtame nutarime. 

Liepos 1 dieną į Seimo pirmininką kreipėsi Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky ir Geros valios fondo vadovas rabinas Andrew Baker, ragindami nesiimti jokių veiksmų, kurie pagerbtų bet kurį Lietuvių aktyvistų fronto lyderį ar narį. Tuo paprašyta neminėti ir LAF priklausiusio J. Lukšos-Daumanto metų. Būtent Geros valios fondas, finansuojamas ir iš Lietuvos biudžeto, praėjusiais metais skyrė daugiatūkstantinę paramą naujausios Rūtos Vanagaitės knygos apie Holokaustą Lietuvoje leidybai. 

„Lietuvos žydų bendruomenė jau daro viską, kad būtų verta ir teisinga paskelbti ją antivalstybine organizacija. Kremlius aktyvesnio ir didesnes bangas sukeliančio ruporo Lietuvoje (ir apie Lietuvą pasaulyje) šiandien neturi“, - reaguodamas į šį pareiškimą teigė politologas Vytautas Sinica. 


Susiję

Juozas Lukša-Daumantas 7928890336629790033
item