Olandės nuo šiol galės dėl aborto mirusius kūdikius registruoti kaip asmenis

laisvavisuomene.lt Nuo šių metų vasario Nyderlandų Vyriausybė, atsakydama į 82 tūkst. žmonių peticiją, leidžia negyvus gimusius kūdik...


Nuo šių metų vasario Nyderlandų Vyriausybė, atsakydama į 82 tūkst. žmonių peticiją, leidžia negyvus gimusius kūdikius teisiškai įregistruoti kaip asmenis. Anksčiau šalyje tai nebuvo leidžiama. Šio pokyčio labiausiai siekė mamos, norėjusios, kad jų iki gimimo mirusiems sūnums ir dukterims būtų pripažįstama žmogiška vertė.

Vis dėlto Nyderlandų valdžia nesitikėjo, kad pasirodys jauna atlikto aborto besigailinti moteris, kuri norės teisiškai kaip asmenį įregistruoti savo abortuotą vaiką. Kadangi nuo šiol motinos gali siekti iki gimimo mirusių vaikų pripažinimo, Yaros vaikas, kuris būdamas 14 savaičių amžiaus mirė vienoje iš Amsterdamo aborto klinikų, atitinka šį kriterijų. Bet kuris tėvas gali pranešti apie iki gimimo mirusį vaiką – tuomet jis įtraukiamas į Nyderlandų Asmens duomenų registrą.

Moteris kreipėsi į advokatą Doną Cederį jausdama, kad galbūt teisinis kūdikio užregistravimas taps veiksmingu simboliniu veiksmu, kuris reikšmingai prisidės bandant įveikti sielvartą. Įstatymą išnagrinėjęs advokatas nerado priežasčių, kodėl dėl aborto miręs vaikas negalėtų būti registruojamas kaip asmuo. Naujasis reguliavimas tiksliai neapibrėžia tokių veiksnių kaip mirties priežastis arba nėštumo trukmė. Nepaisant to, galima manyti, kad šis scenarijus dėl disonanso, atsirandančio traktuojant įsčiose esančią negimusią gyvybę, turėjo sukelti visišką šoką.

Advokato pasakojimu, Amsterdamo rotušės darbuotojai „empatiškai priėmė Yaros prašymą“ ir prieš suteikdami kūdikio gimimo liudijimą ir įtraukdami jį į asmenų duomenų bazę netgi „užjautė Yarą dėl jos netekties“. Taip Yara iššaukė kultūrinę diskusiją apie gyvybę įsčiose ir ką abortas tai gyvybei padaro.

„Visoms mamoms, kurios pasinaudos naujuoju įstatymu, tai akivaizdžiai yra daugiau nei formalumas. Kalba eina apie jų sielvarto ir nešioto vaiko pripažinimą ir žmogišką vertę. Man taip pat kilo klausimas, ką tai reiškia tam, kaip mes žvelgiame į negimusią gyvybę, įskaitant tą, kuri buvo nutraukta abortu?“, – svarstė D. Cederis.  

Tačiau jis nėra vienintelis, užduodantis klausimus apie tai, kaip visuomenė gali suderinti formalų mirusių negimusių kūdikių teisinį pripažinimą ir valstybės remiamą abortų režimą, kuris nutraukia įsčiose esančių kūdikių gyvybę dėl bet kokios priežasties ar netgi visai be priežasties. Bet kuriam racionaliam stebėtojui akivaizdu, kad tie vaikai negali tuo pačiu metu būti ir žmogiškąją vertę turintys asmenys, ir pašalinami ląstelių gumulėliai.

„Kas žino, galbūt visos pusės prieis išvados, kad negimusiųjų nevertinome taip nuosekliai kaip manėme, ir kad ilgiau nebegalime nuvilti tokių mamų kaip Yara. Veikiantiems politikos srityje tai būtų ženklas sekti šiuo įstatymo atnaujinimu ir imtis abortų įstatymo persvarstymo“, – sakė advokatas D. Cederis. 

Nyderlandų pro-life organizacijos Cry for Life atstovo Keeso van Heldeno teigimu, tikimasi, kad „tai paskatins platesnius debatus ir daugiau žmonių įsisąmonins, kas nutinka aborto metu. Pagal tą logiką, kad dabar moterys aborto metu žuvusius kūdikius gali teisiškai registruoti kaip asmenis […] reiškia, kad [abortais] visuomenė žudo žmones.“


Susiję

Pasaulis 7348411132547333725
item