VU Senato nariai kreipėsi į VU Tarybą dėl įgaliojimus viršijusio Rektoriaus

Vakarų ekspreso nuotrauka  Birželio 20 dieną dvylikos Vilniaus universiteto (VU) Senato narių grupė kreipėsi į VU Tarybą, prašydama įve...

Vakarų ekspreso nuotrauka 
Birželio 20 dieną dvylikos Vilniaus universiteto (VU) Senato narių grupė kreipėsi į VU Tarybą, prašydama įvertinti galimą VU Statuto pažeidimą, atkreipti dėmesį į vykdomų konkursų neskaidrią tvarką ir imtis priemonių VU reputacijai išsaugoti. Kreipimąsi išprovokavo VU rektoriaus veiksmai, ignoruojant birželio 12 dieną Senato priimtas išvadas, kuriose konstatuota, jog rektorius paskelbė personalizuotas konkurso VU TSPMI profesoriaus pareigoms užimti sąlygas, suformuluotas taip, kad prof. Radžvilas jokiu būdu negalėjo jų atitikti, o V. Radžvilo anksčiau užimtą etatą panaikino be jokios priežasties, kurią pagrįstų Senato tyrimui pateikti dokumentai. 

„Rektorius, ignoruodamas Senato sprendimą ir kelių fakultetų 200 studentų prašymą palikti prof. Vytautą Radžvilą dirbti profesoriaus pareigose, pasiūlė prof. V. Radžvilui užimti docento pareigas. Toks vienašališkas, nepagrįstas ir prof. V. Radžvilo asmenį žeminantis sprendimas galimai pažeidžia VU Statuto 32 straipsnį, toliau gilina jau metus besitęsiantį ir viešojoje erdvėje ne Universiteto naudai aptariamą konfliktą“, - rašoma Senato narių kreipimesi. 

Tą pačią dieną paskelbtas Vilniaus forumo pareiškimas, kuriuo atkreipiamas dėmesys, jog koncerno MG Baltic korupcijos bylos kontekste išryškėja ir galimi VU TSPMI vykdomo prof. V. Radžvilo politinio persekiojimo motyvai. 

„Iki šios bylos dar buvo galima manyti, kad MG Baltic savininko Dariaus Mockaus įkurto Lietuvos laisvos rinkos instituto (LLRI) statytinis ir buvęs ilgametis ekspertas R. Vilpišauskas ir jo bendraminčiai buvo tik beatodairiškai neoliberalią sovietinio stiliaus aukštojo mokslo reformą vykdžiusio ministro G. Steponavičiaus ideologiniai bendraminčiai. Aiškėjant, kad už korupcinę veiką teisiamas G. Steponavičius buvo nusikalstamo MG Baltic susivienijimo parankinis ir vykdė „reformą“ vadovaudamasis koncerno interesais, R. Vilpišausko ir jo komandos uoli parama „reformai“ pasirodo kitoje šviesoje ir pagrįstai gali būti vertinama kaip tarnavimas minėto koncerno interesams. Išsiaiškinti, ar šis bendrininkavimas buvo sąmoninga nusikalstama veikla, ar tik ideologinio aklumo nulemtas pasitarnavimas korupciniam projektui, yra teisėsaugos uždavinys, bet pats reformą giriančias „analizes“ teikusio ir viešojoje erdvėje ją gynusio VU TSPMI tarnystės MG Baltic koncernui faktas yra akivaizdus ir nebekelia jokių abejonių“, - teigiama forumo pareiškime. 

Vilniaus forumas konstatuoja, kad „Jeigu VU autonomija taptų kliūtimi Tarybai ir Senatui konstruktyviai išspręsti šį klausimą apginant šalies Konstitucijos ir įstatymų viršenybę bei Seimo įstatymu patvirtinto VU Statuto galiojimą universitete, visuomenė ne tik turėtų teisę, bet ir pareigą įsikišti ir pati ginti šias konstitucines vertybes. Kreipimąsi paskelbusios organizacijos dėl prof. V. Radžvilo persekiojimo jau ketina kreiptis į užsienio žmogaus teisių gynimo organizacijas ir viešinti šį atvejį tarptautinėje akademinėje bendruomenėje. Tokie rektoriaus savivalės išprovokuoti veiksmai, galimi teisminiai procesai neabejotinai pakenks Vilniaus universiteto įvaizdžiui, o kartu ir VU akademinei bendruomenei.“ 

Primename, kad šių metų gegužės 16 dieną du šimtai Vilniaus universiteto (VU) studentų kreipėsi į VU Senatą, Tarybą ir Rektorių, prašydami sudaryti galimybę darbą esamose politinės filosofijos profesoriaus pareigose toliau eiti VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesoriui Vytautui Radžvilui. Studentų prašymu reaguota į ankstesnį VU rektoriaus A. Žukausko sprendimą naikinti šį etatą ir siūlymą prof. Radžvilui dalyvauti konkurse kitų sričių profesoriaus pareigoms užimti. Toks Rektoriaus siūlymas, ypač atsižvelgiant į ilgalaikio VU TSPMI administracijos konflikto su V. Radžvilu kontekstą, buvo plačiai vertinamas kaip susidorojimas dėl politinių pažiūrų. Tuo VU TSPMI administraciją jau kaltino Mokslininkų Sąjunga, Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimas ir įvairios kitos organizacijos. 


Susiję

Vytautas Radžvilas 2880796366484404198
item