Seimas svarstys siūlymą suvienodinti reikalavimus kai kuriems referendumams

www.alkas.lt Seimas svarstys Referendumo įstatymo 7 straipsnio pakeitimo projektą Nr. XIIIP-2230, kuriuo siūloma atsisakyti privalomo...


Seimas svarstys Referendumo įstatymo 7 straipsnio pakeitimo projektą Nr. XIIIP-2230, kuriuo siūloma atsisakyti privalomojo referendumo sprendimų priėmimo diferencijavimo.

Numatoma suvienodinti reikalavimus konstituciškai nereglamentuotiems sprendimams dėl Konstitucijos I skirsnio „Lietuvos valstybė“ bei XIV skirsnio „Konstitucijos keitimas“ nuostatų pakeitimo; dėl kitų klausimų, įstatymų ar jų nuostatų; dėl Lietuvos Respublikos dalyvavimo tarptautinėse organizacijose, jeigu šis dalyvavimas yra susijęs su Lietuvos valstybės organų kompetencijos daliniu perdavimu tarptautinių organizacijų institucijoms ar jų jurisdikcijai nustatant, kad privalomajame referendume svarstyti šie klausimai būtų laikomi priimtais, jeigu jiems pritartų daugiau kaip pusė piliečių, dalyvavusių referendume, bet ne mažiau kaip 1/3 piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus.

Šiuo metu galiojančiame Referendumo įstatyme įtvirtinta, kad sprendimas dėl Lietuvos Respublikos Konstitucijos I skirsnio „Lietuvos valstybė“ bei XIV skirsnio „Konstitucijos keitimas“ nuostatų pakeitimo yra laikomas priimtu, jeigu tam pritarė daugiau kaip pusė piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus. Sprendimas dėl Lietuvos Respublikos dalyvavimo tarptautinėse organizacijose, jeigu šis dalyvavimas yra susijęs su Lietuvos valstybės organų kompetencijos daliniu perdavimu tarptautinių organizacijų institucijoms ar jų jurisdikcijai, yra laikomas priimtu, jeigu tam pritarė daugiau kaip pusė referendume dalyvavusių piliečių.

Projektui po pateikimo pritarė 70, prieš balsavo 5, susilaikė 26 Seimo nariai. Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas, projektą Seimo posėdyje numatoma svarstyti birželio 26 d.

Susiję

Demokratija ir valdymas 6031619727277740528
item