PSO lyties tapatybės sutrikimus išbraukė iš psichinių ligų sąrašo

www.laisvavisuomene.lt Pasaulio sveikatos organizacija (toliau – PSO) išbraukė lyties tapatybės sutrikimus iš psichikos ir elgesio li...


Pasaulio sveikatos organizacija (toliau – PSO) išbraukė lyties tapatybės sutrikimus iš psichikos ir elgesio ligų sąrašo. Vis dėlto lyties neatitikimas (angl. gender incongruence) tarptautiniame ligų klasifikatoriuje išlieka: iš psichikos ligų sąrašo jis perkeltas į seksualinės sveikatos būklių sąrašą.

Sprendimas grindžiamas tuo, kad „nors yra aiškių įrodymų, kad tai nėra psichinė liga, o toks priskyrimas gali sukurti didžiulę stigmą translyčiams asmenims, tačiau išlieka didelis sveikatos priežiūros paslaugų poreikis, kuris geriausiai gali būti patenkintas, jeigu būklė bus nurodyta tarptautiniame ligų klasifikatoriuje“.

PSO pateikia paaiškinimus apie pokyčius translytiškumo ir lyties neatitikimo klausimu, kurie atsirado paskelbus 11-ąjį tarptautinį ligų klasifikatorių.

„Lyties neatitikimas yra pastebimas ir pastovus neatitikimas tarp lyties, kurios asmuo jaučiasi esąs, ir jam priskirtos biologinės lyties. Istoriškai lyties neatitikimas buvo įtrauktas į tarptautinio ligų klasifikatoriaus psichinės sveikatos skyrių. Naujausiame klasifikatoriuje jis perkeltas į naujai sukurtą seksualinės sveikatos skyrių. Pastarasis sukurtas tam, kad atsirastų vieta su seksualine sveikata susijusioms būklėms, kurios nebūtinai tinka kituose klasifikatoriaus skyriuose“, – teigia PSO Reprodukcinės sveikatos ir tyrimų departamento koordinatorė dr. LaleSay.

Komentuodama šio pokyčio prasmę L. Say teigė: „Tikimasi, kad lyties neatitikimo perkėlimas iš psichinės sveikatos skyriaus sumažins stigmą ir prisidės prie didesnio jį patiriančių individų pripažinimo“.

Tuo tarpu kalbant apie sveikatos apsaugos paslaugas, ženklaus pokyčio nesitikima, „nes ši kategorija išliks tarptautinių ligų klasifikatoriuje“. „Galbūt sveikatos paslaugų prieinamumas netgi padidės, nes bus sumažinta stigma, kas padės individams dažniau kreiptis dėl paslaugų“, – komentuoja PSO atstovė.

L. Say teigimu, sprendimas perkelti lyties neatitikimą iš psichinės sveikatos ligų skyriaus priimtas ne tik dėl pacientų grupių nuomonės. „Žinoma, labai svarbu klausyti ir išgirsti pacientų grupių balsus. Savo darbe tai darome dažnai. Tačiau šiuo atveju sprendimas pagrįstas ne tik suinteresuotų bendruomenių advokacija ar grįžtamuoju ryšiu. Visus prieinamus įrodymus peržiūrėjo ir aptarė išorinė konsultacinė grupė. Priimant sprendimą taip pat atsižvelgta į mokslinį šios būklės pagrindą, profesinės bendruomenės ir suinteresuotų bendruomenių atsiliepimus“, – pasakoja L. Say.

„Panašiai buvo priimtas sprendimas iš tarptautinio ligų klasifikatoriaus išbraukti homoseksualumą. Tai taip pat buvo pagrįsta moksliniu susitarimu, kad nėra aiškių įrodymų, jog šis klausimas turi būti traktuojamas kaip medicininis“, – pasakoja L. Say.

Susiję

Pažangos ideologija 8247529498249137626
item