Argentinoje - masinės demonstracijos už ir prieš planuojamą abortų legalizavimą

www.laisvavisuomene.lt Argentinoje abortas yra legalus išprievartavimo, nenormalaus vaisiaus išsivystymo ar pavojaus motinos gyvybei at...

www.laisvavisuomene.lt

Argentinoje abortas yra legalus išprievartavimo, nenormalaus vaisiaus išsivystymo ar pavojaus motinos gyvybei atveju. Pagal galiojantį įstatymą, norėdama pasidaryti abortą moteris turi kreiptis teisėjo leidimo. Tačiau Kongrese netrukus vyks balsavimas dėl įstatymo, kuris leistų įteisintų abortą per pirmąsias keturiolika nėštumo savaičių.

„Kai užsieniečiams pasakau, kad abortai Argentinoje vis dar nelegalūs, jie sako „turėtumėte gyventi kaip pragare“. Ir taip, argentinietės gyvena pragare“, – teigia abortus remianti komikė Malena Pichot.



Save pro-life (liet. už gyvybę) prezidentu įvardijantis Mauricio Macris teigė, kad Kongresui priėmus įstatymą jis šio sprendimo nevetuos. „Nors asmeniškai M. Macris nepritaria abortui, „jis yra atviras tam, ką nuspręs Kongresas“, – teigė šaltinis iš Vyriausybės.

Tradiciškai katalikiškoje šalyje visuomenės palaikymas abortams didėja. Kovo 8 d. tūkstančiai moterų žygiavo Buenos Airių gatvėmis dėl lygaus darbo užmokesčio, tačiau dauguma dalyvių dėvėjo abortus remiančio judėjimo simbolį – žalią raištį. Kitoje demonstracijoje moterys ant veidų vietoje kaukių dėjosi kelnaites.

Ministras pirmininkas Marcos Peña teigė, kad Vyriausybė svarstys dėl patariamojo referendumo abortų liberalizavimo klausimu.

Dėl politikų partinių nuostatų abortų šalininkai prognozuoja lengvą projekto pergalę žemesniuosiuose parlamento rūmuose, tačiau jo likimas Senate nežinomas.

Kitas protestas įvyko kovo 25 d. 50 tūkst. argentiniečių Buenos Airėse protestavo prieš abortų legalizavimą. Protestuotojai ragino „išgelbėti juos abu“, t. y. ir mamą, ir vaiką.



„Vienijamės tam, kad perduotume savo atstovams, kurie spręs dėl įstatymo Kongrese, kad abortai nieko neišsprendžia, abortai yra visuomenės nesėkmės ir žingsnis atgal žmogaus teisių prasme“, – komentavo organizacijos Unidad Provida atstovė Ana Belen Marmona.

Pastaraisiais metais vis daugiau Lotynų Amerikos šalių perėjo prie abortų įteisinimo. Praeitais metais Čilės Konstitucinis Teismas įteisino abortus moters išprievartavimo arba negyvybingo (angl. unviable) vaisiaus atveju. 2012 m. Brazilija legalizavo abortus anencefalijos atveju. Urugvajus tais pačiais metais legalizavo visus abortus, tačiau Hondūras, Salvadoras, Nikaragva ir Dominikos Respublika vis dar pasisako už gyvybę.


Susiję

Pažangos ideologija 137477003944213036
item