Jordanas Petersonas: „gender ideologija – visiška beprotybė“

Buvęs Harvardo, o dabar Toronto universiteto psichologijos profesorius Jordanas Petersonas neseniai pasmerkė moksleivių indoktrinaciją ge...

Buvęs Harvardo, o dabar Toronto universiteto psichologijos profesorius Jordanas Petersonas neseniai pasmerkė moksleivių indoktrinaciją gender ideologija, kurią pavadino „visiškai beprotiška“. 

Kalbėdamas aktoriaus Duncano Trussello podcast laidoje, Petersonas paaiškino, kad nekaltai atrodantys animaciniai herojai kaip vienaragis ar belytė duona yra pasitelkiami mokyti vaikus, esą jų biologinė lytis, psichologinis lyties suvokimas, apranga ir erotiniai jausmai yra nepriklausomi vienas nuo kito. Aptariami filmukai, rodomi 7 klasės moksleiviams kaip edukacinė priemonė, vaikams pristato keturias atskiras kategorijas: po gimimo priskirta lytis (gender assigned at birth), lyties tapatybė (gender identity), lyties raiška (gender expression) ir seksualinės preferencijos (sexual preference), iš esmės nurodančios orientaciją. Vaikams siūloma atskirai pažymėti, kur identifikuoja save kiekvienoje iš šių kategorijų, išreikštų kaip spektras, o ne „vyras/moteris“ kategorijomis. 

„Pirma problema, jog esama nepaneigiamų įrodymų apie biologinius skirtumus tarp vyro ir moters. Absoliuti dauguma žmonių teigia, kad psichologiškai jaučiasi tos pačios lyties kaip ir jų biologinė lytis. Idėja, kad savo lyties suvokimas yra nepriklausomas nuo biologinės lyties yra visiškai beprotiška“, - teigia J. Petersonas. 

„Nors esama vyrų, kurie moteriškesni už daugelį vyrų, ir moterų, kurios moteriškesnės už daugumą moterų, net moteriško charakterio vyrai linkę save suvokti kaip vyrus, o vyriškos moterys vis tiek suvokia esančios moterys“, - pabrėžė jis. 

J. Petersonas atkreipia dėmesį ir į lyties, lyties tapatybės, raiškos ir orientacijos atskyrimo nenuoseklumą. 

„LGBT lobistai yra kategoriškai priešiški nepageidaujamo lytinio potraukio pakeitimo terapijoms (conversion therapy), pačiai idėjai, kad galima pakeisti asmens dominuojančią homoseksualią tapatybę į dominuojančią heteroseksualią. Tokia terapija yra uždrausta Ontarijo provincijoje ir įvairiose JAV valstijose [nors ne federaliniu mastu – vertėjo pastaba]. Tačiau jeigu biologinė lytis, lyties tapatybė, raiška ir orientacija yra visiškai nepriklausomos viena nuo kitos, nėra jokio pagrindo daryti prielaidą, kad jų negalima pakeisti“, - kritikuoja J. Petersonas. 

Jis atkreipia dėmesį į gender teorijos teiginį, kad socialinė lytis yra absoliučiai laki (fluid), todėl gali keistis nors ir kas minutę. „Jeigu socialinė lytis yra nuolat kintanti ir priklauso tik nuo paties asmens subjektyvaus pasirinkimo, ką teigia dabartiniai [JAV ir Kanados] įstatymai, kodėl negalima to paties teigti apie lytinę orientaciją?“, - klausia jis. 

Biologinės ir socialinės lyties atskyrimą J. Petersonas lygina su Sovietų Sąjungos įstatymais. 

„Vienas baisiausių dalykų Aleksandro Solženycino „Gulago archipelage“ yra ten randamas faktas, kad tokie įstatymai jau buvo priimti Sovietų Sąjungoje XX amžiaus pradžioje. Šių įstatymų įgyvendinimas turėjo tragiškų pasekmių ir kenkė pačiai sistemai. Kas įteisina tai, ko pats nesupranta, negali numatyti ir to pasekmių. Šiandien vyksta labai pavojingas lytiškumo puolimas, įstatymu reikalaujant pripažinti, kad lyties tapatybė yra išimtinai subjektyvus dalykas“, - apibendrina J. Petersonas. 

Jordanas Petersonas visame pasaulyje išgarsėjo, kai 2016 metais „Youtube“ kanale pareiškė, jog nepaklus Justino Trudeau vyriausybės Kanadoje įtvirtintam reikalavimui į asmenis kreiptis pagal jų pačių išgalvotą lytį. Jis taip pat liudijo prieš Kanados Senato sudarytą komitetą, oponuodamas biliui C-16, kuriuo į Kanados žmogaus teisių akto ir Baudžiamojo kodekso apsaugos nuo diskriminacijos pagrindus buvo įtraukta lyties raiška (persirenginėjimas kita lytimi) ir lyties tapatybė (translytiškumas). 

versta iš lifesitenews.com


Susiję

Šeimos politika 7419221223605651008
item