Vilniaus universitete - studentų atstovybės agitacija į homoseksualų paradą (papildyta VU SA reakcija)

Socialiniame tinkle „Facebook“ sukurtas įvykis pavadinimu „Dalyvauju eitynėse „Už Lygybę“ su VU“. „Facebook“ vartotojai, priklausantys Vi...

Socialiniame tinkle „Facebook“ sukurtas įvykis pavadinimu „Dalyvauju eitynėse „Už Lygybę“ su VU“. „Facebook“ vartotojai, priklausantys Vilniaus universiteto akademinei bendruomenei, kviečiami kartu dalyvauti artėjančiame homoseksualų parade „BalticPride2016“ Vilniuje, tuo išreiškiant paramą eitynių politiniams tikslams. 

„Šiais metais eitynėse dalyvaus ir Vilniaus universiteto studentų, alumnų bei dėstytojų grupė, kartu su kitais eitynių dalyviais išreikšdama paramą ne tik atvirumo ir tolerancijos idėjoms Lietuvoje, bet ir palaikydama savo bendruomenės LGBT narius. Norime pasidžiaugti, kad Vilniaus universitetas yra ne tik seniausias universitetas Lietuvoje, bet taip pat ir pats pažangiausias, o jo nariai aktyviai dalyvauja akademiniame ir visuomeniniame gyvenime“, - teigiama renginio aprašyme. 

Nors šis kvietimo tekstas abstraktus ir neatskleidžia renginio tikslų, juos aiškiai nurodo paties „BalticPride2016“ aprašymas. Eitynių „Facebook“ paskyroje teigiama, kad „Šį kartą festivaliu bus siekiama pasinaudoti kaip pilietine platforma, aptariant diskriminacinio pobūdžio LR Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostatų taikymą LGBT* bendruomenės atžvilgiu ir skatinant konstruktyvią visuomenės diskusiją dėl tos pačios lyties porų santykių teisinio pripažinimo“. Būtent šiems politiniams tikslams telkiamas ir VU bendruomenės narių palaikymas. 

Primename, jog būtent parado tiksluose minimas Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymas draudžia nepilnamečiams prieinama forma skleisti informaciją, kuria „niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Lietuvos Respublikos Konstitucijoje ir Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse įtvirtinta, santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata“. Tačiau pačios homoseksualų eitynės kitu savo tikslu skelbia skatinti konstruktyvią visuomenės diskusiją dėl tos pačios lyties porų santykių teisinio pripažinimo. Tiek logiškai, tiek ir sprendžiant pagal visus be išimties Lietuvoje ir užsienio šalyse LGBT reikalavimus atstovaujančių politikų registruojamas pataisas, „tos pačios lyties porų santykių teisinio pripažinimas“ reiškia vienalyčių partnerysčių arba „santuokų“ įteisinimą. Viešas tokių diskusijų skatinimas kartu yra ir „skatinimas kitokios, negu Konstitucijoje ir Civiliniame kodekse įtvirtinta, santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo sampratos“. Atviras, tačiau viešumoje neužduodamas klausimas, ar pati eisena, deklaruojanti tokius tikslus, neprieštarauja galiojančiam Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymui. 

Renginio lankytojams taip pat siūloma užsisakyti specialiai šiam renginiui pagamintus marškinėlius su vaivorykšte ir užrašu „VU LGBT*“. 

Įvykio autorius - Vilniaus universiteto Studentų atstovybės (VU SA) vykdoma programa „Be etikečių“. Oficialus programos tikslas - didinti Vilniaus universiteto bendruomenės ir paties universiteto atvirumą, skatinant visuomenės mažumų pilnavertį įtraukimą į universiteto ir visuomenės gyvenimą. VU SA puslapyje vienintelis išskirtas ir minimas programos prioritetas - geresnis neįgaliųjų įtraukimas į universitetą bei palankesnės socialinės aplinkos kūrimas universitete.

Papildyta:

Reaguodama į portale propatria.lt pasirodžiusį pranešimą, Vilniaus universiteto Studentų atstovybė išplatino pranešimą, kuriame teigia, jog „palaiko savo bendruomenės LGBT+ narius“ ir kartu su kitais eitynių dalyviais „reiškia paramą atvirumo bei tolerancijos idėjoms Lietuvoje“.

Komentuodama pranešimą Studentų atstovybė savo „Facebook“ paskyroje nedviprasmiškai pareiškė, jog organizacija palaiko eitynes „Už lygybę“, kurių šių metų tikslas yra „aptarti diskriminacinio pobūdžio LR Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostatų taikymą LGBT* bendruomenės atžvilgiu ir skatinti konstruktyvią visuomenės diskusiją dėl tos pačios lyties porų santykių teisinio pripažinimo“.

Žemiau pateikiame minėtą VU SA komentarą, išreiškiantį paramą eitynėms „Už lygybę“:

„VU SA, kaip organizacija, remia savo programos „Be etikečių“ iniciatyvą tiek įkurti LGBT grupę Vilniaus universitete, tiek kvietimą dalyvauti eitynėse „Už lygybę“ palaikant VU LGBT bendruomenę bei tokiu būdu išreiškiant paramą atvirumo bei tolerancijos idėjoms Lietuvoje.“


Susiję

Pažangos ideologija 5454575668289887080
item