Vengrija uždraudė žemės ūkio paskirties žemės pardavimą užsieniečiams

Vengrija priėmė konstitucijos pataisą, draudžiančią užsieniečiams įsigyti žemės ūkio paskirties sklypų, ir nors vyriausybė šį sprendimą vadi...

Vengrija priėmė konstitucijos pataisą, draudžiančią užsieniečiams įsigyti žemės ūkio paskirties sklypų, ir nors vyriausybė šį sprendimą vadino istoriniu, jis gali padidinti nesutarimus su Europos Sąjunga (ES).

Užsieniečiams jau anksčiau buvo uždrausta įsigyti žemės ūkio naudmenų pagal laikiną išlygą, kuri buvo numatyta Vengrijos stojimo į ES sutartyje 2003 metais.

Išlyga, kuria siekta išvengti staigaus žemės brangimo ir užtikrinti, kad kainos pamažu pasivytų esamas kitose ES šalyse, įskaitant kaimyninę Austriją, turėjo nustoti galiojusi 2011 metais, tačiau buvo pratęsta iki 2014-ųjų balandžio pabaigos.

Vengrijos įstatymų leidėjai gruodžio 17 dieną didele persvara nubalsavo už konstitucijos pataisą, uždrausiančią užsieniečiams pirkti žemės ūkio sklypus.

„Konstitucija sergės Vengrijos žemę kaip nacionalinę vertybę, mūsų bendrą paveldą ir gyvenimo pagrindą, taip pat saugos ją nuo vidaus ir užsienio spekuliantų“, – sakoma šeštadienį išplatintame Kaimo plėtros ministerijos pranešime.

Šis balsavimas buvo „istorinis sprendimas“ ir „naujos eros žemės ūkyje“, pradžia, pridūrė ministerija.
Pasak vyriausybės, žemės ūkio plotai turi būti apsaugoti nuo spekuliantų ir bankininkų , siekiančių didelio pelno ūkininkų sąskaita.

Šaltinis: www.15min.lt


Susiję

Pasaulis 681066712036142561

Rašyti komentarą

3 komentarai

Anonymous rašė...

šaunuoliai vengrai, referendume būtų galima parodyti ir lietuvių savigarbą, jei per stebuklą pavyktų surinkti tuos parašus...

Anonymous rašė...

užtat mums dabar reikia kuo daugiau parašų rinkėjų

Anonymous rašė...

Didi tauta, pasipriešinusi eurointegrastinei beprotybei.

item