Justas Stankevičius. Sąžiningas balsavimas internetu – neįmanoma utopija

  2020 m. laprikčio mėnesį Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis bei Laisvės partija susitarė dėl centro dešinės...

 

2020 m. laprikčio mėnesį Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis bei Laisvės partija susitarė dėl centro dešinės koalicijos sutarties. Sutartyje, tarp kitų sąžiningos kritikos nusipelniusių teiginių yra planas, kuris fundamentaliai pakeis rinkimų procesą Lietuvoje. Tai yra internetinio balsavimo planai. Sutartyje koalicija rašo, jog jie sudarys „galimybę įgyvendinti pilotinį balsavimą internetu 2023 m. savivaldybių tarybų rinkimuose ir/arba Seimo Pasaulio lietuvių rinkimų apygardoje 2024 m. Seimo rinkimuose“. Turint omeny po JAV prezidento rinkimų esančiai įtampai dėl rinkimų klastojimo, būtų verta apžvelgti priežastis, kodėl balsavimas internetu yra tiesiog utopija. 

Esminiai argumentai prieš internetinį balsavimą 

Anot duomenų apsaugos specialistų, internetinis balsavimas panaikina balsavimo slaptumą. Šiuo metu prieinamos sistemos negali garantuoti, jog jos visiškai pilnai apsaugo rinkėjo anonimiškumą. Tai reiškia, kad kenkėjiškomis programomis užkrėsti įrenginiai gali pažeisti balsavimo konfidencialumą. 
Internetinio balsavimo kritikai pagrįstai teigia, kad tokio pobūdžio balsavimo metu yra daug rizikų, kurie yra susiję ne tik su balsavimo skaidrumu, bet ir su nacionaliniu saugumu. Balsų papirkinėjimas bei manipuliavimas jais taptų dar lengviau įmanomas: nėra aišku, ar tikrai internetinės balsavimo sistemos būtų apolitiškos bei „neišvalytų“ tam tikrų balsų. Taip pat reikia nepamiršti dar ir to, kad užsienio žvalgybos turėtų kur kas lengvesnį būdą manipuliuoti rinkimų rezultatais – kitaip, nei fiziniai biuleteniai, elektroninių balsų nebūtų įmanoma perskaičiuoti rankiniu būdu, nes internetinio balsavimo atveju jis būtų atliktas centralizuotai. Be to, balsuojant internetu nebūtų rinkimų stebėtojų, kurie užtikrintų sklandų balsavimo procesą. Jei internetinis balsavimas bus įgyvendintas, tiesiog būsime priversti aklai pasitikėti internetine balsavimo sistema. 

Ar tokios reformos priėmimas už akių – demokratiška? 

Deja, tačiau toks svarbus klausimas koalicijos sutartyje yra pateikiamas kaip vienas iš darbų, kurį turi nuveikti koalicija – nėra nei žodžio apie pačių rinkėjų valią. Akivaizdu, jog piliečiai turi teisę išreikšti savo pilietinę valią, kadangi kaip ir teigia viena iš esminių konstitucijos nuostatų, Lietuvos valstybę kuria Tauta, o balsavimo procesas yra vienas iš svarbiausių demokratijos sudėdamųjų dalių. 




Susiję

Justas Stankevičius 4240022766293993093

Rašyti komentarą

10 komentarų

Pikc Kažinkavičius rašė...

"2020 m. laprikčio mėnesį Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis bei Laisvės partija susitarė dėl centro dešinės koalicijos sutarties." - pala, jeigu sutartis buvo CENTRO DEŠINĖS koalicijos - tai kur CENTRO DEŠINĖS partijos, kodėl nepaminėtos? :D

Hm rašė...

Man regis, tos „dichotomijos“, ar „takoskyros“, ar kaip ten tie gudruoliai jas vadina, Lietuvoje jau kelis kartus keitėsi. Apytiksliai sakyčiau, kad nuo Nepriklausomybės paskelbimo iki Paksiaus skandalo buvo 1) lietuviai ir 2) komunistai; nuo Paksiaus skandalo iki maždaug Radžviliados buvo a) elitas ir b) runkeliai; po Radžviliados susidarė α) tautininkai ir β) europolitkorekliberalneomarksistai. Naujai susidariusių „dichotomijų“ (ar kaip ten) nariai niekada visiškai neatitikdavo senųjų (t.y. nariai iš senųjų į naująsias pereidavo ne urmu, o persiskirstydavo iš naujo ir įvairiai). Viso to tapdinimas su „kaire“ ir „dešine“ visada buvo sąlyginis ir pilnas paradoksų, pvz. buvo milijonierių kapitalistų, laikomų „socialdemokratais“, taigi „kairiaisiais“, arba pvz., buvo runkelių, daug turtingesnių už elitą (koks nors užpiskichas, pvz., arba ir pats paksius). Tai ko dabar stebėtis, jei ir Anūkas (ir jo idiotas svainis), ir visokios ingridos armonikaitės-čmilsen, ir tatuiruotos bakalaurės ir pan. dabar yra „dešinė“.

Anonimiškas rašė...

Sutartyje koalicija rašo, jog jie sudarys „galimybę įgyvendinti pilotinį balsavimą internetu Seimo Pasaulio lietuvių rinkimų apygardoje 2024 m. Seimo rinkimuose“.

Gal vertėtų "Pasaulio lietuviams" rinkimuose pradėti taikyti kažkokį nebegyvenimo Lietuvoje cenzą. Daugelis valstybių leidžia balsuoti "laikinai šalyje negyvenantiems piliečiams", bet tą laikinumą riboja. Jei natūralizacijai Lietuvoje reikia 10 metų, tai gal toks terminas tiktų ir rinkėjo "laikinio ne(be)gyvenimo" apibrėžimui. Manau, tai net paskatintų norinčius balsuoti tiesiog grįžti į Lietuvą.

x rašė...

Galima sutikti kai kuriais argumentais prieš internetinį balsavimą, bet tas pats galiotų ir balsavimui paštu, net balsavimui rinkimų dieną. Juk niekas netrukdė Suvirintojo chebrai supirkinėt iš chronciukų balsus po 5 lt.
Tai kad siūloma įvesti palaipsniui nuo mažesnės svarbos rinkimų ar tik vienoje apygardoje kur tas aktualiausia (Pasaulio lietuvių) yra gerai - būtų laiko pataisymams.
Kad LT trumpistai po kiekvienų rinkimų žviegs kaip skerdžiami neva iš jų pavogė didžias pergales, čia dar ne bėda. Nes ir dabar žviegia kaip skriaudžia tomaševskį su jareku, nors jokio internetinio balsavimo nėra.
Neįveikiamu iššūkiu čia taptų korupcija: kaip ir visi ankstesni, taip ir šis projektas būtų atiduotas vagių gaujai, kuri pasidalintų pinigais su valdininkais. Sistemos paleidimo dieną pamatytume e-sveikatos tipo feiką ir prašymą skirti papildomus 200mln. Kitokie variantai LT tiesiog fiziškai neįmanomi.
Ir nėra čia kažkas daroma už akių. Internetinis balsavimas buvo įrašytas LP programoje ir dar 100ą kartų minėtas debatuose prieš rinkimus.

Nežiniukas rašė...

Šiaip, kad balsavimas internetu vyktų "sąžiningai" - tam techninių priemonių yra. Deja, tam trūksta "politinės valios".

Va, verslas, kai turėjo "politinės valios" - tai atsirado ir internetinė bankininkystė ir elektroninis parašas. Nes, kaip sakiau, techninės priemonės egzistuoja, kad viską padaryti saugiai ir patikimai.

Žinoma, yra subjektyvios priežastys, kurios kažką ir padaro nesaugiu. Pavyzdžiui papirkinėjimas rinkėjų išaugtų. Bet jei bus internetu galima balsuoti ir pakeisti savo nuomonę kiek nori kartų, tuomet internetu balsuojant niekas nesiryš mokėti, nes tokiu atveju net ir aš priimčiau eurą ar butelį, prie mokėtojo akių prabalsuočiau kaip jam reikia, o po to galiausiai atiduodžiau balsą už tai, už ką norėjau.

Bet panašiai ir su banko slaptažodžių generatoriumi - jei jį kažkam atiduoti ir pasakai prisijungimo kodą, tai niekas nepuola aiškinti, kad toks būdas prisijungti prie banko internetu - nepatikimas.

Anonimiškas rašė...

Internetinė bankininkystė ir elektroninis parašas nesuderinami su balsavimo slaptumu. Be to, jie negarantuoja dar labiau pamatinio reikalavimo - laisvos rinkėjo valios išraiškos (kas stovi už nugaros). Pastarojo reikalavimo nepaiso ir balsavimas paštu.

Unknown rašė...

https://forumas.infomanija.org/t/ar-tikrai-neimanoma-padaryti-saugaus-skaidraus-ir-patikimo-elektroninio-balsavimo/112

Anonimiškas rašė...

Kas gali sutrukdyti viešai skelbiamą programinės įrangos kodą dviems sekundėms pakeisti kitu kodu?
Kaip patikrinsite, ar už balsuotojo nugaros nestovi "prižiūrėtojas", galintis patikrinti, ar jo prižiūrimas balsuotojas nenuėjo balsuoti "gyvai"?

x rašė...

Niekas tokių dalykų programinio kodo viešai neskelbia. "Prižiūrėtojas" irgi amžinai nestovės, o jam pasitraukus, perbalsuos iš naujo ir pakeis savo pasirinkimą. Tas buvo numatyta jau pačiuose pirmuose matmenyse. Susekt kad nebalsuotų dviem būdais yra juokų darbas, dabar irgi du kartus ir paštu, ir apylinkėje nepabalsuosi.

Šiais laikais techninės galimybės didžiulės. Bet kaip jau Nežiniuko minėta jomis pasinaudoja tik verslas, nes ten yra atsakomybė, akcininkų turto nepašvaistysi. Po karo okupuotoj Lietuvoj karo belaisviai per trumpą laiką plikom rankom pastatė Žalgirio stadioną. Nes ten irgi buvo atsakomybė, už valstybinio turto vogimą buvo net mirties bausmė. O LT - korumpų rojuje kaip? Tik žinok kokiam teisėjui kiek į kišenę įdėt ir statyk stadioną nors ir 130 metų, niekas nepaklaus kur milijonai ir kur stadionas.

Anonimiškas rašė...

Prižiūrėtojams nebūtina stovėti už nugaros amžinai, o tik tas paskutines 5-20 minučių po e-balsavimo iki e-urnų uždarymo. Kitas variantas - Bosui visai nesunku "pačekinti", ar jo prižiūrimasis pavaldinys nenuėjo po e-balsavimo balsuoti gyvai ir po to jo nubausti. Jau dabar išankstinio balsavimo metu savivaldybių merai sukviečia pavaldžių įstaigų personalą "balsuoti centralizuotai ir kontroliuojamai". Spėkit, ar po tokio balsavimo kas nors ryžtąsi Boso kontroliuojamoje teritorijoje nueiti balsuoti rinkimų dieną? o Jūs kliedite apie laisvą valios išreiškimą e-rinkimuose.

item