Davidas Curry. Vatikanas išdavė tikinčiuosius Kinijoje

Katalikų Bažnyčios ir Kinijos valdžių susitarimas Bažnyčiai kainuos jos įsitikinimus bei kels grėsmę Kinijos katalikų gyvybėms. Dešimtmečius...

Katalikų Bažnyčios ir Kinijos valdžių susitarimas Bažnyčiai kainuos jos įsitikinimus bei kels grėsmę Kinijos katalikų gyvybėms.

Dešimtmečius trukusi Kinijos kampanija prieš religijos laisvę pavertė ją didžiausia šalimi tarp  pasaulio šalių, kuriose būti krikščioniu pavojingiausia. Be to, Katalikų Bažnyčios valdžia įgalina šį priešą.

Nepaisant Jungtinių Valstijų valstybės departamento ir žmogaus teisių agentūrų kritikos, Vatikanas atnaujina dviejų metų susitarimą su Kinijos komunistų partija, kuris suteikia Kinijos valdžiai reikšmingą vaidmenį šalyje skiriant katalikų vyskupus. Nors susitarimo detalės nebuvo visiškai atskleistos, kai kurie teigia, kad šis Popiežiaus palaikomas susitarimas yra Bažnyčios diplomatijos pergalė. Šventasis Sostas neturėjo diplomatinių santykių su Kinija nuo 1951 m. ir šis susitarimas išties palieka atvirą komunikacijos liniją.

Vis dėlto aptariamų santykių trūkumai gerokai persveria jo privalumus. Beveik bet koks diplomatinis susitarimas gali būti pasiektas savo įsitikinimų kaina.

Kinija yra viena didžiausių religinės laisvės pažeidėjų

Pastaruosius septynerius metus, kaip nevyriausybinės organizacijos „Open Doors USA“ (kuri siekia įgalinti persekiojamus krikščionis daugiau kaip 60-tyje šalių) vadovas galėjau pirmose eilėse stebėti Kinijoje vykdomą religinį persekiojimą. Kinijos valdžia yra viena didžiausių religinės laisvės pažeidėjų pasaulyje ir po to, kai Vatikanas pirmą kartą pasirašė šį susitarimą, situacija tik pablogėjo. Bažnyčia yra įpareigota rūpintis ir saugoti savo 1,2 milijardo globalių narių, bet Kinijoje  tikinčiuosius ji išdavė.

Kinijos komunistų partija su religinėmis mažumomis, kurias ji laiko potencialiu pavojumi socialinei tvarkai, niekada nesielgė maloniai. Lankytis valdžios nepripažintoje krikščionių bažnyčioje Kinijoje yra nelegalu, o sulaužius šią taisyklę galima susilaukti stiprių nuobaudų ar net įkalinimo. Valdžios atstovai vykdo pastovius reidus į bažnyčias, kas verčia beveik 100 milijonų kinų krikščionių rinktis tarp slapto ir viešo savo tikėjimo praktivavimo (antruoju atveju rizikuojant savo gyvenimo būdu ir net gyvybėmis).

Kai 2018 m. Vatikanas pradėjo derybas su Kinijos vyriausybe, daugelis iš mūsų tikėjosi, kad tai išties gali pagerinti Kinijoje esančių krikščionių padėtį. Vis tik net Vatikanas pripažįsta, kad jų susitarimo rezultatai „nebuvo ypač stulbinantys“. Atsižvelgiant į Kinijos vyriausybės elgesio modelį per pastaruosius dvejus metus, šis pasisakymas atrodo itin švelniai. 

Nuo 2018 metų vyriausybė kalina jiems netinkančius kunigus ir nuiminėja bažnyčių kryžius. Neseniai Kinijos valdžia šokiravo redaguodama Bibliją taip, kad ši „atspindėtų socialistines vertybes“. Tokiu būdu naujai tikinčiųjų kartai paliekama autoritariškai filtruota Šventojo Rašto versija. Valstybinių Kinijos agentūrų parašytoje ir išplatintoje mokymo programoje netgi perrašyta Jono Evangelija, sakant, kad Kristus teigė esąs nusidėjėlis ir kaltas dėl nužudymo.

Kinijos valdžia technologijas vertina kaip kitą įrankį įtvirtinti totalitarizmą. Jie investuoja milijardus tam, kad sukurtų ir įdiegtų naują įrangą (pvz., veidų atpažinimo, duomenų rinkimo ir sekimo srityse) bei įtvirtintų visą stebinčią valstybę. Pažymėtina, kad prieš pat šiais metais prasidėjusių pakartotinių derybų su Šventuoju Sostu pradžią įsilaužėliai, dirbantys Kinijos vyriausybėje, įsiskverbė į Vatikano kompiuterių tinklus, ką „New York Times“ pavadino „akivaizdžiomis šnipinėjimo pastangomis“.

Kinijos vyriausybė Vatikaną vedžioja už nosies

Nesuklyskite: Kinijos režimas siekia ne bendradarbiavimo su tikinčiaisiais, bet jų kontrolės. Užuot supratęs Kinijos schemą Vatikanas leidžiasi vedžiojamas už nosies.

Mažiau nei prieš metus lankiausi Kinijoje ir savo akimis galėjau pamatyti žiaurią komunistų partijos kampaniją prieš religines mažumas. Visoje šalyje vykstantis religinių mažumų stebėjimas, diskriminacija, persekiojimas, įkalinimas ir smurtas pasiekė liepto galą, o Kinija naudojasi Vatikano susitarimu tam, kad toliau slopintų religijos laisvę.

Svarbu pažymėti, kad Kinijoje krikščionys nėra vienintelė persekiojama religinė mažuma. Apie 1 milijonas uigūrų musulmonų laikomi perauklėjimo stovyklose (pavyzdžiui, Sindziango provincijoje), o vyriausybė – panašiai kaip Bibliją – redagavo Koraną. Visgi Vatikanas yra unikalus tuo, kad jam buvo pasiūlyta vieta prie derybų stalo. Taigi, Vatikano sąveika su šiuo grėsmingu režimu yra pirmaeilės svarbos, atsižvelgiant į tai, kad ji paveiks visas šiame regione persekiojamas mažumas.

Asmeniškai aš gerbiu ir žaviuosi popiežiumi Pranciškumi už jo atjauta grįstą vadovavimą Katalikų Bažnyčiai. Suprantu norą palaikyti dialogą su Kinijos vyriausybe, bet manau, kad Vatikano noras paklusti klastingos valstybės sąlygoms yra daugiau nei klaidingas. Jis kelia pavojų ir išduoda milijonus tikinčiųjų kinų, kuriems reikia, kad Bažnyčia užimtų stotų jų pusėn.

Davidas Curry yra JAV įsikūrusios „Open Doors“ organizacijos generalinis direktorius.

Versta iš 'The Vatican has betrayed the faithful in China'.



Susiję

Religija 3066462030684179689
item