Justas Stankevičius. Kaip radikalus politkorektiškumas kenkia savo paties tikslui?

„Jei vadinsime daiktus ne tikraisiais vardais, jų esmė pasikeis“. Tai būtų taiklus politkoretiškumo apibrėžimas vienu sakiniu, kuris tuo ...

„Jei vadinsime daiktus ne tikraisiais vardais, jų esmė pasikeis“. Tai būtų taiklus politkoretiškumo apibrėžimas vienu sakiniu, kuris tuo pačiu tarsi parodo užmaskuotą jos cenzūrinę prigimtį. Tačiau kaip ir su visomis teorijomis ar idėjomis, teorinė idėja yra pritaikoma praktikoje. Vos prieš kelias dienas pasklido žinia, jog vienas didžiausių klasikinės muzikos renginių Vakaruose „BBC Proms“, vykstantis Londone cenzūruos kelių kanoninių kūrinių tekstus. Toks perdėtas politkoretiškumas išduoda akivaizdų naratyvą: bandyti visais įmanomais būdais uždrausti ir cenzūruoti viską, kame galima įžvelgti ką nors įžeidžiančio. Tačiau kokiu rakursu šis politkoretiškumas skiriasi nuo cenzūros SSRS? Trumpai sakant, niekaip. Cenzūra yra cenzūra. Toks perdėtas cenzūravimas galimai kenkia savo paties tikslui: yra rodoma nepagarba pačioms tautinėms mažumoms tarsi jie nėra savarankiški žmonės, kurie nesugeba priimti pasaulį koks jis yra. Kitas aspektas, ar tai nėra išvirkštinis rasizmas nutaikytas prieš Europos kultūrinį paveldą? 
BBC ignoruojamas britų kultūrinis paveldas nėra nepastebimas. Kaip teigia garsus britų politikas Richardas Tice‘as „jei BBC nori atšaukti mūsų patriotizmą ir istoriją nedainuojant „Rule Britannia“ ir „Land of hope and glory“, tuomet aš noriu atšaukti savo mokėjimus BBC. Jie pažeidžia savo sutartį su britais“. Ir jis yra teisus. Kiekvienas Britanijos pilietis privalo mokėti mokestį BBC jei jo televizorius rodo BBC kanalus. Savo cenzūra BBC įrodė, jog būdama britų nacionalinė transiliuotoja ji neastovauja Britanijos žmonių ar jos kultūros. 

Politkorektiškumas oponuoja žodžio laisvei 

„Neturėti politiškai teisingos nuomonės reiškia tarsi neturėti sielos“, skelbė Mao Dzedongas, komunistų revoliucinierius Kinijoje, atsakingas už 45 milijonų žmonių gyvybes. „Politiškai teisinga nuomonė“ yra klišė, kuri buvo naudojama ne tik komunistinėje Kinijoje ar nacių Vokietijoje, tačiau atnaujinta savo forma taikoma ir šiandien. Ši klišė yra žinoma „politkorektiškumo“ vardu. 
Minties ir žodžio laisvė yra tai, kas vertė Vakarus judėti į priekį ir tobulėti mene bei moksle, tačiau šios laisvės kasdien yra puolamos radikalios kairės ar politkorektiškumo. BBC ir Britanijos kultūrinio paveldo cenzūravimas yra tik vienas atvejis. Politkorektiškumas vis labiau kelia pavojų internete: yra taikomas ne vienodas politikų matomumas Facebook, priklausant nuo politiko įsitikinimų, faktais pagrįsti pasidalinimai yra „prafiltruojami“ faktų tikrintojų ir kt. Tai yra tik smulkmenos su svarstomais Europos Sąjungos įstatymais. 2018 m. ES parlamentas pritarė siūlomoms naujos autorių teisių direktyvų 11 ir 13 straipsniams, kurių esmė yra išfiltruoti į internetą papuolantį turinį prieš jam būnant publikuojamam. Ar „filternetas“ yra kaina, kurią privalome sumokėti vien dėl to, jog kažkam gali nepatikti publikuojamo dalyko turinys? Skamba kaip ne itin įtikinamas teiginys. Tad siekiant kritiškai ir akademiškai vertinti pasaulį ir jo reiškinius, privalome įvardinti dalykus tikraisiais jų vardais, turėti kritišką bei atsakingą istorijos vertinimą vietoj griebiantis cenzūros ir kultūros griovimo.

Susiję

žodžio laisvė 3465485660436616693

Rašyti komentarą

16 komentarų

Pikc Kažinkavičius rašė...

"BBC įrodė, jog būdama britų nacionalinė transiliuotoja ji neastovauja Britanijos žmonių ar jos kultūros." - manyčiau, puikiausiai tinka ir "elertė".

x rašė...

Pas britus tas pats kas ir kitur. Prancūzijoje ar Vokietijoje jau kiek metų valstybiniai kanalai bučiuoja subinę Putinui, per tuos kanalus neišgirsi kad Krymas buvo okupuotas (ponui Putinui nepatiks?) ar pan. Nors nemažai daliai žiūrovų tokia pozicija kelia pasibjaurėjimą, bet mokėti televizijos mokestį vis tiek visi turi.

Unknown rašė...

Apie ką straipsnis? Ką cenzūruos? Tas dvi dainas? Kas tai per dainos ir kodėl jos blogos??? Nieko nepaaiškinta, tik daug rašoma, kaip blogai, kaip cenzūruoja, kaip komunistai, kaip naciai.... Iš tuščio į kiaurą pilstoma tik.

Unknown rašė...

Yra tokia informacija:
"Vokietijoje sukurta Neparlamentine коrоnа\/irusо tyrimo komisija.
Komisijos tikslas juridiškai pilnai ištirti visus neteisėtus veiksmus „Pandemijos“ metu
ir bus siekiama patraukti baudžiamojon atsakomybėn visus kaltininkus.
Taip pat bus atsakyta į tokius klausimus:
Kodėl vyksta tai, kas vyksta?
Kodėl šios priemonės buvo įvestos?
Kam tai naudinga?"
Kodel propatria.lt apie tai nieko nerašo? Kodėl skaitytojai tyli?!!
Kodėl? Kodėl? Kodėl?

x rašė...

Man atrodo Vilniuje, Parko g. kompetetingai atsakytų į visus kodėl. Taip pat paaiškintų kada patrauks baudžiamojon atsakomybėn visus kaltininkus dėl gripo, tymų protrūkių. Juk jų irgi nėra, juos sugalvojo Sorošas su evrosojuzu, ar ne, alkoholio aukele?

Unknown rašė...

Delfis pilnas komentarų apie koronos išsigalvojimą... tie "šaunuoliai" net gydytojams nebeteikia info kur galėjo užsikrėsti. Klijuok jiems savo alkoholines etiketes!
O klausimas, kodėl valdžia su Covid-19 elgiasi neadekvačiai - leidžia laisvai, piktybiškai laisvai patekti užkratui iš užsienio? Taip pat, kodėl pagal "jų" supratimo lygi medikai visuomenei neišaiškina viruso užkrečiamumo ypatumų...
---
O dabar tu mėšliau, neda.p.i.s degen.r.te dink iš akitačio !!!!
.
O dabar - C E N Z Ū R U O K I T .

Pikc Kažinkavičius rašė...

Šiaip jau, su šita "pandemija" toks akivaizdus groteskas (ir ne tik pas mus), kad realiai tą idiotišką "naratyvą" tik represijomis ir galima palaikyti - kas ir daroma. Ir tai verčia susimąstyti apie tikrąsias tos isterijos priežastis ir tikslus.

Unknown rašė...

Bent įsivaizduokit, pasiteiškia nauja tikrai baisi liga..., o žmonės netiki jokiais valdžios nurodymais... Kas tokiu atvėju būtų, net baisu pagalvoti.
Ir kas iš tikro tada būtų kaltas?
.
Ir čia ne kažkokie hipotetiniai pasvarstymai. Toks laikmetis, kai milžiniškos problemos gali užgriūti iš bet kur, bet kada ir bet kokiu pavidalu, o visuomenės radikalus nusiteikimas prieš bet kokius bet kokios valdžios nurodymus gali atsisukti prieš pačius žmones. O gal čia ir yra TOKS sumanymas - sukeliant visuotinę destrukciją padaryti tai ką norima padaryti... Kai kurie vos ižvelgiami elementai byloja, kad žmonėms tai nieko gero nežada.
.
Kokie jūsų pamąstymai.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Taip, toks scenarijus visai tikėtinas - ir kalta būtų pati valdžia, užsižaidusi galios žaidimais, nuolat, kaip tas piemuo, šaukianti "vilkas", taikanti keliagubus standartus ir represijomis verčianti žmones paklusti absurdiškiems reikalavimams. O kur dar bandymas įdiegti visuotinio skundimo sistemą...

x rašė...

Janutienės acto garintojų armija netiki jokiomis ligomis, tai netikėtų ir toliau (negi prieš draugus budulius skystas pasirodysi), net jei matytų realius 187 tūkst. antkapių JAV. Už tai besąlygiškai tiki, kad VL sugriovė kolūkius ir neomarksistų (dzin kad nežino kas jie)/sorošistų/liberastų sąmokslais. Tai vat jie ir būtų kalti (jie juk visada ir dėl visko kalti, ar ne?).
Darvinas gi ramiai paaiškintų, kad kilus baisiai ligai pirmiausia išmirtų kvailiausi individai su pačiu žemiausiu IQ. Nes kaip tik tokie elgiasi neadekvačiai: nesiskiepija, negeria vaistų (neremsiu sorošo vaistų pramonės), maro metu eina į demonstraciją ir t.t. Tipiški NS rėmėjai :)

linalk rašė...

Kaip tik per Janutienės tv sužinau daug įdomaus(apie coroną irgi). Tikėti ar netikėti - mano reikalas. Bet įvairi informacija būtina, kad galėtum dėstytis tikrą pasaulio vaizdą.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Viso "adekvatumo blyksnio" nekomentuosiu - nevertas, bet tas "maro metu eina į demonstraciją" sudomino - čia apie šliaužiojimo keliais prieš amerikonų banditą ir narkomaną akciją, Tapininę Baltijos kelio parodiją ar "grietinėlės tūsą" "ves' v belom" Vilniuje? Ar čia platesnis kontekstas - apie "lies matter" ir antifa riaušininkų "taikius protestus su ugnele" Vakaruose? :)

x rašė...

Visi šūviai pro šalį. Kontekstas platesnis - apie tokius vargšus naciukus kurie šeštadienį mosuodami kaizerinėmis vėliavomis (Adolfo uždraustos) Berlyne nesilaikydami jokio atsargumo jau antrą kartą ale prieš koroną protestavo, bet šį kartą ėmėsi ir to, ko atėjo - bandymų užimti Reichstagą. Laimei viskas baigėsi bananų balium, gumbais ir išsilakstymu.

Sėlis rašė...

Braška siūlės nuo dvigubų standartų. Naciūkaj tik visoke blogiečei, atstumų nesilaika, vyską, vyrūsą platyja, mūsū leftardų nejama vyrūsas nes mes woke! Lootinant ir riotinant vyrūsas neplynta! Moxlo yrodyta!

Pikc Kažinkavičius rašė...

Sėli, LABAI taikliai! Bet juk nebestebina, ar ne? :D

Pikc Kažinkavičius rašė...

Beje įdomus klausimas - kas yra šis kairiųjų ekstremistų stovykloje nuolat diskusijoje išryškėjantis reiškinys? "Dvejamintė" (https://en.wikipedia.org/wiki/Doublethink) ar paprasčiausia veidmainystė? Man susidaro įspūdis, kad jų "viršūnės" puikiai supranta, kokius su objektyvia tikrove nesuderinamus ir elementariai logikai prieštaraujančius kliedesius skleidžia, bet jiems "dzin", nes "tikslas pateisina priemones" - o štai "apačios" (bent jau nemaža jų dalis), panašu, visai rimtai į tuos blėnis įtikėję. Galbūt ir klystu - bet įspūdis būtent toks.

item