Vygantas Malinauskas. Diskusijai apie simbolius

propatria.lt nuotrauka  Simbolis nurodo į tam tikrą tradiciją, kuri yra mūsų tapatybės pagrindas. Todėl, kai visuomenei ir tautai reiki...

propatria.lt nuotrauka 
Simbolis nurodo į tam tikrą tradiciją, kuri yra mūsų tapatybės pagrindas. Todėl, kai visuomenei ir tautai reikia daryti lemiamus pasirinkimus simboliai tampa itin svarbūs. Simbolis nurodo su kokia tradicija save siejame. Savo ruožtu tapatinimasis su tradicija ir siekis išsaugoti tapatybę yra galingas motyvas lemiantis tautos pasirinkimus kritiniais momentais. Todėl tiek 1918 metų savanoriams, tiek pokario partizanams, tiek Sausio 13-osios gynėjams buvo labai svarbūs Gedimino stulpų, vyties, vyčio kryžiaus, trispalvės simboliai. Ir todėl jie juos pabrėžtinai naudojo. Tikra (ne tik žodžiais) pagarba ir padėka jiems - tradicijos ir tapatybės dėl kurios jie rizikavo savo gyvybe prisiminimas bei tęsimas.

Ką reiškia naujų simbolių atsiradimas? Jis tiesiog reiškia, kad ankstesnė tradicija nebėra svarbi ar nebenorima su ja tapatintis. Nauji simboliai nurodo į naują tapatybę ir į savęs siejimą su kitokia tradicija. Todėl, kai įvyksta revoliucija keičiami valstybių herbai bei kiti simboliai. Arba, kai įsigali ar primetama nauja ideologija keičiami paminklai ir gatvių pavadinimai. Įsivaizduokim jei Lietuvos kariuomenė vietoj vyčio ir Gedimino stulpų antsiuvuose ir vėliavose pradėtų naudoti liūtą, erelį arba žvaigždę ... Arba naujai pastatyta bažnyčia būtų papuošta pentagramomis.. Tai nebūtų vien tik estetikos klausimas. Tai reikštų kur kas daugiau.

Tiesa, tas pat simbolis gali atstovauti skirtingas, kartais priešingas tradicijas. Pvz. penkiakampę žvaigždę naudojo ir JAV, ir sovietų armijos. Arba Dievo akies simbolis naudojamas ir katalikų, ir masonų. Tačiau šiuo atveju jie nurodo į skirtingas tradicijas. Tad ir neužmirštuolės simbolis savaime nebūtinai turi nurodyti į masonišką ar nacių Winterhilfswerk tradiciją. Bet mūsų atveju svarbu yra tai, kad jis nenurodo į jokią tradiciją, kuri motyvavo Sausio 13-osios laisvės gynėjus. Ironiška, bet forget me not simbolio populiarinimas sykiu yra stūmimas į užmarštį tos tradicijos (ir tapatybės), kuri vaidino esminį vaidmenį sausio 13-osios įvykių metu.


Susiję

Vygantas Malinauskas 5183333769279371973
item