Vytautas Sinica. Šimonytė ir Europos federacija

D. Pipo (DELFI) nuotrauka Sekite autorių Facebooke . Mano požiūris į Šimonytę ir Nausėdą visiems, kam įdomu, jau žinomas, net telev...

D. Pipo (DELFI) nuotrauka

Mano požiūris į Šimonytę ir Nausėdą visiems, kam įdomu, jau žinomas, net televizija pakalbino. Visgi prieš rinkimus norėčiau pridėti vieną pagrindinių savo pasirinkimo balsuoti už Nausėdą motyvų.

Nausėda paprastai kaltinamas aptakumu ir vengimu tiesiai atsakyti į klausimus. Visgi federalizmo klausimu jis labai konkrečiai ir tiesiai sako, kad yra prieš ir kad Jungtinės Europos valstijos neturėtų būti kuriamos, o nacionalinės valstybės naikinamos.

Tuo tarpu Ingrida Šimonytė, nors per rinkimus manobalsas.lt apklausoje pažymėjo, kad yra linkusi greičiau nesutikti su federacijos kūrimu, ankstesniuose pasisakymuose kalbėjo priešingai. 2018 metų pabaigoje partiečiui Bernardui Gailiui duotame interviu ji teigė, kad Lietuva privalo pasirinkti tarp federacijos ir tautinės valstybės ir kad tas pasirinkimas turi būti „stiprinantis ES“. Natūralus klausimas, kodėl ne Lietuvos valstybę?

Tame pačiame interviu ji priduria: „nesakau, kad reikia eiti priešinga federalizmui kryptimi, toks ėjimas man neatrodo simpatiškas“. Klampiau nepasakysi, bet paprasta žmonių kalba jis reikštų, kad eiti NE link federalizmo blogai. Iš ankstesnės citatos aišku, kad ir nepasirinkti vieno iš dviejų blogai. Turbūt gana aiškiai lieka vienintelis kelias - eiti LINK federalizmo.



Federalizmas yra gražus žodis ir daug kam Lietuvoje patinka, bet vėlgi nevyniojant į vatą, jis reiškia ES valstybių narių valstybingumo panaikinimą, paverčiant jas administraciniais vienetais vienoje Europos valstybėje-federacijoje. Galima visaip svarstyti, kokie įtakingi, turtingi ar saugūs joje būsime, bet Lietuvos valstybės vienareikšmiškai nebebus. Ar tai suderinama su Sąjūdžio keltais Lietuvos nepriklausomybės siekiais, kurių tesėjais skelbiasi Šimonytę iškėlusi ir remianti TS-LKD? Mano galva, visiškai nesuderinama.

Kad interpretacija teisinga ir kad Šimonytė yra už Europos federaciją („ėjimą LINK federacijos“) aiškiausiai liudija ir faktas, kad ją iškėlusios ir finansuojančios TS-LKD rinkiminėje programoje akivaizdus ir vienareikšmis federalizmo siekis, palaikoma tolesnė gilesnė integracija, kuri vadinama natūralia (nors nieko politikoje nėra natūralaus ir jau tikrai ne natūraliai savaime vyksta integracija). Kiekvienas politikas laisvas išreikšti savo atskirąją nuomonę dėl nepriimtinų partijos nuostatų, tačiau Šimonytė prieš federalizmą TS-LKD programoje nepasakė nei žodžio. Reikia suprasti, kad tinka ir kad pritaria.

Federacijos ir Lietuvos valstybingumo likvidavimo šalininkai, žinoma, pagrįstai turėtų balsuoti už Ingridą Šimonytę. Ji atstovauja jų pažiūras pagrindiniu - Lietuvos valstybės išlikimo - klausimu. Nepritariantys ES federacijos kūrimui (tarp jų ir aš) už ją balsuoti negali. Nebent, aišku, suverenios Lietuvos valstybės išlikimas yra antraeilis politinis klausimas.

Išvada viena: #SuNausėdaNebusGėda

Politinė reklama, savarankiška ir nemokama

Susiję

Vytautas Sinica 1999242009407201588

Rašyti komentarą

24 komentarai

Anonimiškas rašė...

Nei ten kas ta federacijos projekta mate, nei zino kokia ji bus, kokia suvereniteto dali reikes perduoti tai federacijai, ka mes is to islosime. Bet federofobija jau varo is anksto, avansu, dar nieko nezinant.

Anonimiškas rašė...

Lietuvos valstybės išnykimas - pakankama priežastis "varymui". Entuziastingas ėjimas į "nežinia ką" - chunveibiniškas elgesys.

Anonimiškas rašė...

Jei realiai butu kokie tai federacijos projektai, ten butu ne i ejimas i nezinia ka, o butu juodu ant balto parasyta i ka ir kaip. Tada galetu parlamentas ar referendumas spresti ar mums tai priimtina. Federacija turetu prasme tik tada, jei butu didelis valdymo efektyvumo suolis, sprendimai butu priimami daug greiciau.

Raimis rašė...

Teisingai, jeigu Myli Lietuvą Tėvynę, tai turi balsuoti PRIEŠ Šimonytę, o kadangi prieš reiškia už Nausėdą, tai tokia čia matematika, paprasta...

Anonimiškas rašė...

Prieš federalizacija. Už Lietuvių laisve, gyventi Dievo žodzžiu

ne velnio rašė...

Valstybė sparčiai nyksta jau dabar, be jokių federacijų. Kainų lygis ją sunaikins daug greičiau. Jaunimas į lėktuvą, senimas pas Abraomą. Štai ir turime įgyvendintą Suslovo planą.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Skaitytojas rašė...

Federastai jau spėjo sukurti žodį „federofobija“. Tokiems dalykams jie greiti :)

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

Dar nepastebėjot, kad žingsnis po žingsnio tylomis einama į feder.? Makrono iniciatyva dėl bendros ES armijos vienas iš tų. Kurioj vietoj stojimo į ES sutartyje parašyta, kad valstybės atsisako savo valstybiškumo? Jokioj. O dabar jau be Briuselio nė žingsnio nežengsi, net šeimos reikalus, vaikų auklėjimą, švietim, reguliuoja Centras. Imigraciją! O čia kažkas vis dar nežino, kaip atrodys federalizmas. Kaip lengva tokius okupuoti, nė nepastebi.

nemo rašė...

Aš šitoje vietoje kažkaip pasimetęs. Federacija netikiu, gal ji įmanoma po 500 metų, bet dabar tai būtų visiškai dirbtinis homunkulas, kurio įgyvendinimas pasiekiamas tik jėga ir diktatūra.

Kita vertus, netikiu ir tuo 19 pabaigos/20 amžiaus pradžios nacionalizmu, uždaru, agresyviu, susireikšminusiu, kvailu, kuris dėl "nacionalinio intereso" stabo į kalėjimą sodindavo savo pačių piliečius.

Aš nenoriu nei federacinės, nei nacionalinės diktatūros.

Be to neįsivaizduojamas globalinių jungčių atšaukimas - kelionės, mokslo konferencijos, internetas, studentų mainai, prekybos srautai ir t.t. jei tai atšauktum, tai kiekviena valstybė turėtų tapti šiaurės Korėja.

Taigi, norėtusi kažkokios pusiausvyros tarp tautiškumo ir integracijos, bet klausimas - kokios, iki kur, iki kada?

Ekskursas į istoriją:

Kuršiai sužemaitėjo, o žemaičiai sulietuvėjo tiek, kad 19 amžiaus Simono Daukanto požiūris, jog žemaičių kalbą ir istoriją yra skirtingas daiktas nuo lietuvių istorijos šiandien atrodo keistai. Bet iki tol neatrodė keistai.

Kitaip tariant, dabartinė Lietuva pati yra minifederacija, kuri gimė ištirpdydama etninių grupių sienas ir tas grupes integruodama. Ir ką, labai baisu todėl, pavyzdžiui, žemaičiams, kurių tarpe esu ir aš? Nebaisu. Normaliai jaučiuosi būdamas "lietuviu". Tai šituo požiūriu lietuvių tapimas platesnės tapatybės dalimi irgi nebūtų baisiau, nei žemaičių tapimas lietuviais.

Prieš tai visa mūsų teritorija buvo įtraukta į Rusijos imperijos ekosistemą, dar prieš tai į sąjungą su Lenkija, dar prieš tai sudarėme visetą su visomis slaviškomis teritorijomis, kurios buvo didesnės ir gausesnės už mūsų etnines teritorijas.

Bet būtent tuo metu mūsų valstybė - kai buvome dominuojanti mažuma daugiatautėje ir daugiakalbėje valstybėje - ir pasiekė ekspansijos bei galios viršūnę, kuria iki šiol didžiuojamės.

Valstybe tai didžiuojamės, bet kai žiūrime konkrečiai, tai matome, kad tokia ekspansija buvo užtikrinama, pavyzdžiui, kunigaikščių giminės atstovui vedant Kijevo kunigaikštytę, tampant ortodoksu,kalbant ir rašant slaviškai. Tai kokia to kunigaikščio ir jo vaikų tapatybė? Jis lietuvis ar nelietuvis?

Jei nelietuvis, tai tada visą tokiais metodais (vedybos/karas) grįsta ir keletą šimtų metų tęstą mūsų valstybės kūrimo istoriją turėtume laikyti ištautinimu, pakliūdami į šizofreninę būklę, nes tuo pat metu manome, jog būtent tokia valstybės istorija užtikrino mūsų išlikimą ir išgyvenimą 20 amžiuje.

Šiandien mūsų pagrindiniai išlikimo teoretikai aiškina, kad išliksime likdami grynaveisliais savo aptvare, kai istorija rodo, jog gal tik keliuose perioduose po keletą dešimtmečių buvome savistoviai, o šiaip tai visada su kažkuo kitu - sąjungoje ar santuokoje.

Šičia matau didelę fikcija mūsų nacionalizmo ir mūsų tapatybės teorizavime. Jis neatitinka mūsų realios istorinės patirties, bet tą patirtį ignoruoja ir klastoja. Norėtusi kitokio tautinės tapatybės teorizavimo, kurio pagrindinė atrama nebūtų falšyvas grynaveisliškumas.

Anonimiškas rašė...

Nereikia daug proto, tik nau ir sėdi.

Sėlis rašė...

Daug prirašyt mėgsti, bet kaip visada nusigrybauji. “Uždaras” tautiškumas, bla bla bla ir taip toliau ir panašiai... Kas čia ragina būti uždariems? Kas? Kas??? Ir kur? Kur??? Taip pat, ką reiškia tas “uždarumas”? Jei nenori įsileisti visokių juočkių ir kitų perėjūnų bei valkatų, tai savaime suprantama, nes kam jų čia reikia? Koks tolerastas gali protingai paaiškinti, kam jie čia reikalingi? Negali, nes: tolerastai yra debilai. Toliau, kas dar tas “uždarumas”? Technologijų, išradimų atsisakymas, nutraukimas visų santykių su pasauliu, t.y. “grįžimas gyventi į miškus su žibaline lempa”? Čia ir vėl minėtų tolerastų-debilų svaičiojimai ir visiškai gryni kliedesiai, pačių prisigalvoti gąsdinti vieniems kitus. Jeigu proto neužtenka suprasti, kas yra nacionalizmas, tai kaip tokiam prasrutėliui galima paaiškinti? Kokiu būdu? Nėra jokio būdo “įkrėsti proto” individui, kuris savanoriškai nori likti durnas. O apie kitus tamstos svaigalus nėra ir ką komentuoti. Tai tiek.

nemo rašė...

Sėli, kaip čia yra, kad aš mačiau, o tu ne pasvarstymų, jog kelios dešimtys tūkstančių ukrainiečių ir baltarusių mūsų statybų sektoriuje, kurie demografinės duobės, kuri mūsų laukia maždaug po 20 metų kontekste gali tapti šimtais tūkstančių, gauti leidimus gyventi, įsigyti namus, priimti pilietybę - irgi gali tapti grėsme mūsų tapatybei?

Va, paguglinau ir per 30 sekundžių radau:

1. Vokietija tampa islamo valstybe, o mes - Naująja Ukraina? (2018 metų respublikos straipsnis)

2 .Baltarusiai, rusai ir ukrainiečiai Lietuvoje: nuo imigrantų iki ateities piliečių (2012 akademinis straipsnis)

3. Trys Lietuvos perspektyvos: 600 tūkst. imigrantų, 72 metų pensinis amžius arba 12 proc. didesni mokesčiai (2018, 15 min straipsnis)

Ir pabaigai - 4:


Pono Klimkino teigimu, Ukraina vis daugiau dėmesio skiria europietiškai tapatybei, kuriai didelę įtaką daro Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės paveldas.

Anot ministro, Ukrainos valdžia ketina rūpintis, kad Lietuvoje auganti ukrainiečių bendruomenė galėtų išlaikyti savo tautinę tapatybę. (2019 Verslo žinių straipsnis)

Dabar neradau, bet tikrai neseniai skaičiau straipsnį, kuriame tiesiai šviesiai buvo siūloma riboti ne juočkius ir muslimus, bet ir ukrainiečius su baltarusiais, nes ilgainiui jie mus įstums įtapatybės krizę.


Tad tikrai nusigrybauju? O tu nenusigrybauni? Ir manai, kad mūsų dėdės, broliai, seserys, tėvai, vaikai, klasiokai, buvę bendradarbiai ar kaimynai Anglijoje, Ispanijoje, Vokietijoje, Norvegijoje, kurių kiekvienas turime po kelis ar po keliolika, taip pat yra valkatos ir perėjūnai?

Kiek aš sutikau ukrainiečių ir baltarusių, tai nelabai skiriasi nuo mūsų žmonių, plius minus tas pats išsilavinimas, lygis. Kas mažiau, kas daugiau, bet panašiai.

Čia ne aš nusišneku, o tu - beprasmiška kalbėti apie "neįsileidimą", kai JAU įsileidome ir kitos praktiškos išeities, rodos, nėra.

Sėlis rašė...

Tie baltarusiai ir ukrainiečiai čia neša rusišką kultūrą, su jais šnekama rusiškai, yra nemaža ir vietinė rusakalbių bendruomenė, pasijaučia vos ne kaip namie, o lietuviai užsienyje integruojasi, štai toks didelis skirtumas. Juočkių, muslių ir kitų perėjūnų nereikia nei vienai Europos valstybei, ne tik Lietuvai, paprasčiausiai demografijos problemas reikia spręsti vietinės populiacijos gimstamumo skatinimu, vietoj mirties kultūros - visokių iškrypimų, palaido gyvenimo būdo, abortų ir radikalaus feminizmo propagavimo.

Anonimiškas rašė...

Teisingai Seli tik taip,nes kito kelio nėra.

Anonimiškas rašė...

Kur buvo ponai Sinica, Radžvilas ir kiti, kai Juozaitis dalyvavo rinkimuose? Kaip jūs palaikėte ne federacijos, ne globalistinės Lietuvos idėją? Čia ir jūsų indėlis yra. Aš netikiu, kad esate tokie kvaili, kad nesuprastumėte. Jį turėjo palaikyti visi, panašiai mąstantys, bet jis liko vienas, apdūrintų formule N+Š+S rinkėjų minioje. Įdomu, ar bandysite taisyti klaidas ar apsiribosite str. rašimu ir atvirkštiniu veiksmu?

Gabrielė rašė...

Ir dar pridursiu. Sovietmečiu buvo toks žurnalas "Šluota", kuris pašiepdavo, kritikuodavo gyvenimo negeroves, bet Sąjūdį ėmėsi organizuoti toli gražu ne žurnalo kolektyvas...Žinoma, jūsų pavadinimas skamba rimčiau, puikus pavadinimas, bet tai tik žodis...

Anonimiškas rašė...

Iš kur ištraukėte, kad Juozaitis buvo antiglobalistinis kandidatas? Panašiau, kad jis visus apkvailino, tame tarpe ir LYČ komitetą. Argi ne Juozaitis paragino balsuoti už globalisto Guogos vedamą sąrašą?

Gabrielė rašė...

Ir dar pridursiu. Kad dabar jums tenka agituoti už stambaus kapitalo atstovą. Ar tokį tikslą sau jau buvote išsikėlę nuo vasario mėnesio, ar tai jūsų ambicijų, sąmoningumo stoka? Gyvenimas išryškins jūsų veidą ne tik mums, ir patys sužinosite, kas jūs tokie išties. Vis dar norisi tikėtis, kad jūs mūsų nekvailinote tiek metų ir jums rūpi Lietuvos reikalas. Pažiūrėsime, kokią poziciją užimsite parlamento rinkuomuose.

Anonimiškas rašė...

Kada Juozaitis tai padarė? Jeigu padarė? Nurodykite datą. Aš galiu nurodyti į str. Alkas.lt. O KADA Radžvilas palaikė A. Juozaitį? Nuo vasario mėn. atvirai demonstravo "atsiribojimą nuo politikos". Tai ko dabar deda viltis į Juozaitį?

Anonimiškas rašė...

Šypseną tik kelia.... Geriausiu atveju -#suNausėdaMAŽIAUGėda

Sėlis rašė...

Visai neseniai: https://www.delfi.lt/delfi/article.php?id=81264993
Dabar suprantu, kodėl Radžvilas nepalaikė Juozaičio. Matė, kas per žmogus. Tai žmogus, už paramėlę parduodantis savo vertybes. Žiauriai nusivyliau Juozaičiu, dar vyliausi, kad tik kaikurie juozaitininkai ten pakvaišę, bet ir pats jis ne kažką. O dar ir ruošiasi kurti partiją su Puteikiu bei keliauti į Seimą, iškart sakau, mano balso jau nebegaus.

item