Minime Lietuvos karinių pajėgų atkūrimo 100-metį

KAM nuotr. Šių metų lapkričio 23 d. sukanka 100 metų, kai 1918 m. lapkričio 23 dieną buvo išleistas pirmasis įsakymas atkurti Lietuvos ...

KAM nuotr.
Šių metų lapkričio 23 d. sukanka 100 metų, kai 1918 m. lapkričio 23 dieną buvo išleistas pirmasis įsakymas atkurti Lietuvos ginkluotąsias pajėgas. Ši diena yra minima kaip Lietuvos kariuomenės diena.

Lietuvos kariuomenė buvo kuriama sunkiomis sąlygomis – 1918 metų pabaigoje, po Pirmojo pasaulinio karo, iš Lietuvos traukėsi vokiečių kariuomenė, jos pėdomis žygiavo Raudonoji armija. Pirmieji Lietuvos kariuomenę ėmėsi organizuoti lietuviai karininkai, grįžę iš Rusijos. Mat dar 1917 metais Rusijos lietuvių karių iniciatyva sukurta lietuvių karininkų sąjunga. Buvo sudaryti atskiri daliniai: pusantro tūkstančio karių lietuvių batalionas Vitebske, atsargos batalionas Smolenske, lietuvių batalionas Rovne, Vytauto Didžiojo batalionas Sibire ir kiti. Tačiau karininkų sąjunga ir daliniai buvo priversti išsiskirstyti po Spalio revoliucijos.

Lietuvos kariuomenės šimtmečio akivaizdoje kariuomenės prasmę ir svarbą valstybei minėjimo išvakarėse vykusioje spaudos konferencijoje pabrėžė ir Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis bei Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas.

„Kariuomenė visada buvo valstybingumo garantas. Be kariuomenės kovų vasario 16-osios aktas galėjo istorijoje likti tik politine deklaracija, tačiau tarpukario Lietuvos kariuomenė apgynė naujai susikūrusią Lietuvos valstybę. Pokariu partizaninis judėjimas tapo valstybingumo tęstinumo simboliu, o parlamento gynėjai 1990-1991 m. yra nepriklausomos Lietuvos kariuomenės užuomazga“, - sakė krašto apsaugos ministras R. Karoblis.

Pasak ministro, būtina pabrėžti, kad gynyba kainuoja. „Tik skirdami pakankamai dėmesio ir resursų rodome, kad rimtai ir atsakingai žiūrime į gynybą. Po Ukrainos pademonstruotas nacionalinis politinis konsensusas dėl gynybos – iki šiol beprecedentis, ir aš džiaugiuosi, kad 100-metį kariuomenė pasitinka būdama stipresnė nei bet kada, turėdama tiek politinę, tiek visuomenės paramą bei tinkamą finansavimą.

„Tad drąsiai galiu konstatuoti, jog kariuomenė šimtmetį pasitinka būdama stipriausia nuo valstybės atkūrimo. Didžiuojuosi matydamas, kaip stiprėja Lietuvos kariuomenė, auga jos karių gretos ir toliau didėja Lietuvos žmonių parama kariuomenei. Tai – nepriekaištingos karių tarnybos ir pasiaukojimo rezultatas“ , - sakė ministras.

Savo ruožtu Lietuvos kariuomenės vadas padėkojo tiems, kurie supranta šiandieninę geopolitinę situaciją, NATO idėją ir todėl palaiko mūsų sąjungininkų karių buvimą ir veiklą regione bei šalyje.

„Tai, kad tikėdami Lietuvos kariuomene ir matydami prasmę jos veikloje žmonės savanoriškai prisideda prie to, kad karys būtų saugesnis ir galėtų geriau atlikti savo pareigą, rodo mūsų valstybiškumą ir vienybę. Apie tai susimąsčius sukyla pasididžiavimo kario profesija ir mūsų šalimi jausmas. Nuoširdžiai dėkoju visiems prie to prisidėjusiems“, – sakė gen. ltn. J. V. Žukas.

Lapkričio 24 dieną minint atkurtos Lietuvos kariuomenės šimtmetį Vilniuje vyks šventiniai renginiai. Pagrindinis – iškilminga karių rikiuotė ir karinės technikos paradas – vidurdienį įvyks Konstitucijos prospekte Vilniuje.

Renginyje dalyvaus aukščiausi šalies vadovai, karinė vadovybė, užsienio šalių delegatai, svečiai – atstovai iš 27 valstybių.

12 valandą Konstitucijos prospekto dalyje ties Nacionaline dailės galerija įvyks vėliavų pakėlimo ceremonija ir iškilminga karių rikiuotė, kurioje dalyvaus apie 1800 karių, iš viso 49 karių būriai. Be Lietuvos karių rikiuotėje dalyvaus karių būriai arba vėliavų grupės iš 14-os NATO ir partnerių valstybių. Pasibaigus rikiuotei kariai išžygiuos Konstitucijos prospektu Kalvarijų gatvės kryptimi, tuomet nuo Edukologijos universiteto žiedo pusės pajudės karinė technika – visuomenei bus parodyta beveik 80 įvairios paskirties karinės technikos vienetų.

„Nuo seniausių laikų drausminga karių rikiuotė yra ir tinkamo karinio pasirengimo simbolis. Tai galioja ir XXI amžiuje - mūšio lauke kariniai daliniai taip pat privalo veikti darniai, kovos veiksmų sinchronizacijai yra skiriamas didžiulis dėmesys. Vieninga ir tvarkinga rikiuotė atspindi kariuomenės gebėjimą tinkamai veikti ir mūšio lauke.“ – sakė Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas brigados generolas Valdemaras Rupšys. Artėjančiame renginyje generolas vadovaus visai karių rikiuotei ir technikos paradui.

Parade dalyvaus naujausios Lietuvos kariuomenės pėstininkų kovos mašinos „Vilkas“ prototipai, savaeigės haubicos „PzH 2000“, šarvuoti visureigiai „HMMWV“, Specialiųjų operacijų pajėgų keturračiai, motociklai ir visureigiai, įvairios paskirties logistinis transportas, oro gynybos ginkluotė. Sąjungininkai į paradą atgabens tankus, pėstininkų kovos mašinas, savaeigius artilerijos pabūklus, visureigius ir kitą techniką. Jungtinių Amerikos valstijų kariai specialiai paradui atveš ir visuomenei parodys tolimojo nuotolio oro gynybos sistemą „Patriot“. Renginio dalyvius skrydžiu virš Konstitucijos prospekto pasveikins NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse atliekančių Belgijos kariuomenės Karališkųjų Karinių oro pajėgų orlaiviai.

Renginį visuomenė galės stebėti abiejose Konstitucijos prospekto pusėse. Karinis paradas vyks nuo Lietuvos edukologijos universiteto žiedo ir tęsis iki Kalvarijų gatvės. Renginį stebėti bus galima ir specialiai įrengtuose ekranuose, taip pat visą ceremoniją ir paradą tiesiogiai transliuos LRT televizija.

Susiję

Istorijos politika 6434020056232555310
item