Seimo nariai kreipėsi į Klaipėdos savivaldybę dėl Martyno Jankaus įamžinimo

propatria.lt nuotr. Seimo nariai A. Ažubalis bei L.Kasčiūnas, kreipėsi į Klaipėdos miesto savivaldybę bei uostamiesčio merą, prašydami ...

propatria.lt nuotr.
Seimo nariai A. Ažubalis bei L.Kasčiūnas, kreipėsi į Klaipėdos miesto savivaldybę bei uostamiesčio merą, prašydami atkreipti dėmesį į nepakankamą M. Jankaus nuopelnų įvertinimą mieste. 

Seimo narių rašte pažymima, jog Lietuvai ir ypatingai Klaipėdos kraštui Martyno Jankaus 160-osios gimimo metinės itin reikšmingos. Martynas Jankus, vienas iš „Aušros“ leidėjų, germanizuotame Klaipėdos krašte pasiaukojamai savo veikla sugebėjo įtvirtinti nepralaužiamą tautiškumo pamatą ir užkirto kelią Klaipėdos krašto germanizacijai. Martyno Jankaus vadovaujama patriotinė Mažosios Lietuvos inteligentija daug prisidėjo prie to, kad Lietuva taptų nepriklausoma valstybe, o Klaipėdos kraštas – integralia šios valstybės dalimi.

Pabrėžiama, kad Martynas Jankus drąsiai kėlė Mažosios ir Didžiosios Lietuvos suartėjimo idėją. Dar 1890 m. jis įsteigė pirmąją lietuvininkų politinę organizaciją. 1917 m. Peterburge paskelbė deklaraciją dėl Mažosios ir Didžiosios Lietuvos sujungimo, o 1918 m. grįžęs į tėvynę tapo vienu iš Tilžės akto signatarų. 1922 m. M. Jankus tapo Vyriausiojo Mažosios Lietuvos gelbėjimo komiteto pirmininku. Šio aktyvaus Lietuvos patrioto veikla tuometinei Vokietijos valdžiai anaiptol nebuvo priimtina – už jai nelojalią veiklą M. Jankus baustas net 40 kartų: areštu (9 kartus) bei piniginėmis baudomis.

Rašte nuogąstaujama, kad, nepaisant M. Jankaus nuopelnų ir pasiaukojimo, jo atminimas iki šiol nėra deramai įamžintas. Klaipėdoje jau anksčiau įgyvendinta Klaipėdos Forumo iniciatyva rinkti parašus dėl šio iškilaus Klaipėdos krašto asmenybės įamžinimo, jam pastatant skulptūrą senamiesčio teritorijoje ir pervadinant vieną iš miesto aikščių arba skverų Martyno Jankaus vardu. 

Susiję

Martynas Jankus 9113490401988263300
item