Susipažinkite: Jihadas – 1 iš 16 000 Sirijos migrantų, skubos tvarka gavęs Švedijos pilietybę

www.tiesos.lt Jihadas Esmavi yra vienas iš kelių šimtų tūkstančių sirų, kuris iš anksto žinojo, kad jo kelionės tikslas – Švedija, o ...


Jihadas Esmavi yra vienas iš kelių šimtų tūkstančių sirų, kuris iš anksto žinojo, kad jo kelionės tikslas – Švedija, o ne kuri nors pakeliui aplankyta šalis, atrodytų, ne mažiau saugi nei prieglobstį jam suteikusioji, – rašo Matsas Dagerlindas tinklapyje samnytt.se.

Žinią apie skubos tvarka suteiktą pilietybę po minimalaus – ketverių metų – laikotarpio jis gavęs kaip laišką. Vien per pastaruosius dvejus metus taip buvo pasielgta ir su kitais kiek daugiau nei 16 000 sirų. Naujieji piliečiai jau dabar galės balsuoti Švedijos parlamento rinkimuose šį rudenį.

Laikraščiui „Göteborgs-Posten“ („Gioteburgo paštas“, toliau GP) Jihadas papasakojo, kad į Švediją jis atvyko kartu su savo broliais prieš penkerius metus.

Pasakojimas, užtikrinęs jam prieglobstį Švedijoje, buvo toks: jis dezertyravo iš leitenanto pareigų Sirijos armijoje, kurioje kaip kariškis jis galėjo būti verčiamas žudyti. Tuo pat metu kitoje to paties straipsnio vietoje teigiama, kad prieš gaudamas Švedijos pilietybę Jihadas buvo palestinietis be pilietybės.

Jihadas neatskleidžia, už kurią partiją jis ketina balsuoti. Tačiau nuomininkų asociacija yra socialdemokratų organizacija. Jihadas paskojo, kad balsavimo krypties pasirinkimo testas, kurį jis atliko, patvirtina jo ankstesnį supratimą apie tai, už kurią partiją jis turėtų atiduoti balsą rinkimuose.

GP straipsnyje Jihadui užduota daug klausimų apie sunkumus, kuriuos jis patyrė po to, kai paliko pabėgėlių stovyklą Damaske, apie pavojų pilną kelionę per Viduržemio jūrą kartu su prekiautojais žmonėmis ir su giminaičiais, kurie, kaip teigiama, žuvo Sirijos pilietiniame kare ir t.t.

Tačiau skaitytojai negauna jokio atsakymo į klausimus, kodėl Jihadas ir jo broliai apkeliavo kone pusę pasaulio ir pakeliui pravažiavo daug saugių šalių kol atvyko į Švediją ir kokia jo principinė nuostata dėl vadinamosios „prieglobsčio prašytojo kortelės“. Šie klausimai praleidžiami, nors Jihadą GP aprašo kaip visuomenišką žmogų, turintį nuomonę apie daugumą dalykų.

Tuo pat metu Jihadas teigia, kad karas Sirijoje privertė jį ne tik nekęsti politikos, bet ir aršiai kovoti už tai, kad „valdžia nepakliūtų į netinkamas rankas“. Kieno rankas Jihadas vadina netinkamomis politikoje gauti valdžią Švedijos, skaitytojams nepasakoma.

Parengė Daiva Jakubonienė.

Susiję

Europa 1600250539344565770
item