Užsienio reikalų komitetas siūlo kompromisinį pasiūlymą dėl asmenvardžių rašymo dokumentuose

Mindaugas Puidokas Seimo Užsienio reikalų komitetas birželio 28 d. kaip papildomas komitetas posėdyje svarstė du Seimui pateiktus alter...

Mindaugas Puidokas
Seimo Užsienio reikalų komitetas birželio 28 d. kaip papildomas komitetas posėdyje svarstė du Seimui pateiktus alternatyvius įstatymų projektus, numatančius asmens vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose pagrindinius reikalavimus.

Užsienio reikalų komitetas posėdyje išklausęs Valstybinės lietuvių kalbos komisijos, Teisingumo ministerijos, kaip Vyriausybės nuomonės rengėjos, Seimo kanceliarijos Teisės departamento, Europos teisės departamento prie Teisingumo ministerijos ir kitų posėdyje dalyvaujančių institucijų atstovų pozicijas, priėmė vieno iš klausimų kuratoriaus komiteto nario Mindaugo Puidoko pasiūlytą sprendimą sujungti iniciatorių pateiktus vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymų projektus ir pateikti Seimui svarstyti patobulintą kompromisinį įstatymo projektą su Užsienio reikalų komiteto siūlymais.

Komitetas, septyniems nariams balsavus už kompromisinį sprendimą ir vienam susilaikius, išvadoje teikiamais siūlymais laikėsi 2014 m. Konstitucinio Teismo jurisprudencijoje suformuluotų pagrindų, numatančių, kad įstatymų leidėjas, spręsdamas kaip piliečio pase turi būti rašomi asmens vardas ir pavardė, negali neatsižvelgti į gautas oficialias lietuvių kalbos specialistų, įskaitant Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK), išvadas. VLKK savo paskutiniąją nuomonę dėl svarstomų įstatymų projektų pateikė 2017 m. gegužės 23 d.: bendras principas – Lietuvos piliečių vardai ir pavardės rašomi lietuviškais rašmenimis, išskyrus tris galimas išimtis – dėl su užsieniečiais susituokusių piliečių, perėmusių užsieniečio pavardę, dėl tokiose santuokose gimusių vaikų ir dėl Lietuvos Respublikos piliečiais tapusių užsieniečių vardų ir pavardžių rašymo asmens tapatybę patvirtinančiuose dokumentuose. Vadinasi, leidžiama šiems asmenims vardus ir pavardes rašyti lotyniškos abėcėlės rašmenimis su Q, W, X raidėmis. 

Komitetas pasiūlė patobulintą įstatymo projektą papildyti nauja dalimi ir joje numatyti galimybę Lietuvos Respublikos piliečiui kitų kalbų savo vardą ir pavardę jo prašymu papildomai įrašyti Lietuvos Respublikos paso kitų įrašų pirmajame puslapyje arba kitoje asmens tapatybės kortelės pusėje lotyniško pagrindo rašmenimis, o tai reiškia – su visais diakritiniais ženklais. Asmuo kitų kalbų savo vardo ir pavardės rašybą turėtų pagrįsti dokumento šaltinio ar kito rašytinio šaltinio įrašais, Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatyta tvarka.

Toks įrašas neturėtų būti prilygintas įrašui apie asmens tapatybę valstybine kalba ir tai nesukurtų antros tapatybės, kadangi, kaip pasisakė Konstitucinis Teismas, tik „asmens vardo ir pavardės įrašas valstybine kalba yra oficialus to asmens tapatybės patvirtinimas, sukeliantis atitinkamus teisinius padarinius, susijusius su to asmens vardo ir pavardės vartojimu viešajame Lietuvos gyvenime“.

Įstatymų projektus iki svarstymo Seimo posėdyje dar turės apsvarstyti pagrindinis komitetas.


Susiję

Politika 1394122732215655227

Rašyti komentarą

2 komentarai

Markas Eyn Lettowe rašė...

// Vadinasi, leidžiama šiems asmenims vardus ir pavardes rašyti lotyniškos abėcėlės rašmenimis su Q, W, X raidėmis. // --------- Iš pradžių apsidžiaugiau, bet po to pamačiau, kad "kirilkino metodo" pagrindinės diskriminacinės nuostatos vis tiek paliktos... Nors ir mėginama pridengti taip vadinamais "kompromisais". O juk kaip tik Užsienio reikalų komitetas turėtų daryti viską, kad būtų išvengta didžiulės gėdos prieš laisvą pasaulį, prieš civilizuotus Vakarų kraštus. Nes 21 a. siūlyti projektą, kuris skirsto skirtingų tautybių ir kalbų žmones į tinkamus turėti originalias pavardes ir netinkamus jas turėti, yra gėdingas, žeminantis ir amoralus. Akibrokštas, bet būtent šis komitetas prisideda prie mūsų ir kitų šalių piliečių diskriminacijos dėl kalbos ir tautybės. Konstitucijos 29 str.: "Įstatymui visi asmenys lygūs. Žmogaus teisių negalima varžyti ir/ar teikti jam privilegijų dėl jo tautybės, kalbos". Deja, šis straipsnis ignoruojamas ir atvirai nuspręsta, kad daliai bus teikiama privilegija, o dalies teisės bus suvaržytos ir liks už diskriminacinio borto. Dėl kalbos ir tautybės nuspręsta diskriminuoti: 1) tuos mūsų piliečius ir jų sutuoktinius - kitų šalių piliečius, kurie savo pavardėse turi/turės prancūziškus, vokiškus, lenkiškus ir kitose ES šalyse naudojamus lotyniškos abėcėlės rašmenų variantus Â, Ä, Å, Æ, Ç, Ê, Ë, Ł, Ö, Ø, Ó, Ń, Ś, ß, Ü, Ź bei 2) tuos mūsų piliečius ir jų sutuoktinius - kitų šalių piliečius, kurie yra nelotyniško alfabeto vartotojai. IŠVADA: taip gaunasi, kad mūsų piliečių santuoka su vokiečiais, prancūzais, lenkais, graikais, bulgarais, rusais, baltarusiais, žydais yra Lietuvos valdžios vertinama neigiamai ir iš anksto pasmerkiama likti antrarūše, nes šių sutuoktinių teisės į originalią pavardžių rašybą liks suvaržytos. Ar galima "kirilkino metodą" laikyti bandymu atgrasyti mūsų piliečius nuo santuokų su aukščiau išvardintų tautybių ES šalių piliečiais, suprantant kaip užuominą, jog, štai su šitais sudarę santuoką galėsite turėti teisę į originalią rašybą pasuose, o su šiais - niekada, turėtų spręsti teismas. GALUTINĖ IŠVADA: idealiausia būtų rašyti pavardes tik valstybine kalba. Nes tik pavardės valstybine kalba užtikrina visų be išimties mūsų piliečių lygias teises ir galimybes. Nėra apmaudo ir diskriminacinio kartėlio.

Anonimiškas rašė...

žinant lenkiškas politinės kovos dėl valdžios tradicijas renkant rinkėjų balsus ,mūsų diplomatai tiesiog neturi leistis į jokias tokio lygio provokacijas (š.atv.dėl lietuvių valstybinės kalbos) .Juk anie nusiblūdina iki tokio lygio ,kad pradeda sapnuot ,jog net nėta girdėję apie Lietuvos valstybę,apie lietuvių Tautą kaip tokią.O seimeriai tai iš vis užsiima niekais svarstydami ne savo kompetencijos dalyką dėl valstybinės kalbos statuso ar net jos naudojimo keitimo pildant svarbiausią piliečio dokumentą Lietuvos piliečio pasą.Bent kiek savarankiškam iš jų (ko ten sprendžiant iš jų darbų) iš karto taptų aišku,kad tokį klausimą nuspręsti vienaip ar kitaip gali tik Tauta Referendumo būdu.Kitaip -niekaip

item