Dėl Gedimino kalno skelbiama ekstremali situacija

Ketvirtadienį Vilniaus m. savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija Kultūros ministerijos prašymu paskelbė ekstremalią situaciją dėl Ge...

Ketvirtadienį Vilniaus m. savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija Kultūros ministerijos prašymu paskelbė ekstremalią situaciją dėl Gedimino kalno ir ant jo susidariusių nuošliaužų. Ekstremalią situaciją paskelbti buvo paprašyta po to, kai paaiškėjo, jog pietrytiniame šlaite susidariusioms nuošliaužoms reikalingas neatidėliotinas dėmesys. Tam, kad būtų galima operatyviai pradėti tvarkymo darbus, reikalingas finansavimas iš Valstybės rezervo.

Kaip teigė kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson: „Per pastaruosius mėnesius stabilizavus šiaurės vakarų šlaitą, dabar didžiausią rūpestį kelia pietrytiniame šlaite susidariusi situacija. Vietos, kuriose yra bent mažiausia nuošliaužų rizika, šiandien buvo atitvertos, tad lankytojams pavojaus nėra ir kalno pilis lieka atvira.“

Ekstremalios situacijų valdymo komisija operacijų vadovu paskyrė Kultūros viceministrą Renaldą Augustinavičių, o Gelbėjimo darbų vadove paskirta Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorė Birutė Kulnytė. Operacijų centras artimiausiu metu bus aktyvuotas Kultūros ministerijoje.

Gedimino kalno šiaurės vakarų šlaite avarinė situacija buvo stabilizuota vasarį, o per pastaruosius tris mėnesius buvo parengtas projektas, atrinkti rangovai ir šį mėnesį pradėti tvarkybos darbai. Tuo tarpu pietrytinio šlaito ir kalno aikštelės laikinųjų priemonių projektą tikimasi parengti iki rugsėjo mėnesio.

Skaičiuojama, jog šiaurės vakarų šlaito sutvarkymui reikia 2,9 mln. eurų, o pietrytinio šlaito ir aikštelės tvarkymui prireiks ne mažiau kaip 5 mln. eurų.

Sostinės meras Remigijus Šimašius kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas ginti viešąjį interesą ir nustatyti priežastis bei asmenis, kaltus dėl tragiškos dabartinės Gedimino kalno būklės. Miesto vadovas įsitikinęs, kad būtina reikalauti atsakomybės iš asmenų, kurie sudarė sąlygas susiklostyti esamai situacijai.

Taip pat kyla įtarimų, ar dabartinei kalno būklei susidaryti įtakos neturėjo 2003 m. Gedimino kalne įrengtas funikulierius, taip pat pačioje Gedimino kalno papėdėje 2002 m.–2009 m. vykdyti stambūs statybos darbai, t. y. atstatyti istoriniai Valdovų rūmai.

Šiuo metu Gedimino kalnas ir ant jo esančios Gedimino Pilies komplekso liekanos yra avarinės būklės. Kultūros ministro praėjusių metų pavasarį sudaryta komisija konstatavo, kad Gedimino kalno šiaurės vakarų ir vakarų šlaitai turi avarijos grėsmės požymių ir rekomendavo neatidėliojant pradėti vykdyti Gedimino kalno tvarkybos darbus. Lietuvos nacionalinis muziejus parengė Gedimino kalno šiaurės vakarų ir vakarų šlaito tvarkybos (avarijos grėsmės pašalinimo, konservavimo, restauravimo, remonto) darbų projektavimo (techninę) bei darbų atlikimo užduotį ir organizavo darbų pirkimą.

Šį mėnesį Lietuvos nacionalinis muziejus pasirašė Gedimino kalno šiaurės vakarų šlaito tvarkybos darbų sutartį, pagal kurią numatomų tvarkybos darbų vertė – 2,86 mln. eurų.


Susiję

Politika 7162607663383246208

Rašyti komentarą

2 komentarai

Anonimiškas rašė...

Šiek tiek apie dirvožemio eroziją. Beje, kodėl ją pamiršo?

https://www.youtube.com/watch?v=O3UeqWiWH_s

Remigijus rašė...

Kas yra "ekstremali situacija"?

item