Šauktinių savanorių gretos didėja, apie 600 jaunuolių jau pripažinti tinkamais tarnybai

Kam.lt, I. Budzeikaitės nuotr. Remiantis šių metų vasario duomenis, jau daugiau nei 600 jaunuolių pripažinti tinkamais atlikti nuolatin...

Kam.lt, I. Budzeikaitės nuotr.
Remiantis šių metų vasario duomenis, jau daugiau nei 600 jaunuolių pripažinti tinkamais atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą. Procedūras šiuo metu atlieka apie 900 šauktinių savanorių ir 800 į 2017 m. šaukiamųjų sąrašus patekusių karo prievolininkų, kurie savo regioniniuose Karo prievolės ir komplektavimo skyriuose parašė prašymus dėl pirmumo atlikti tarnybą.

„Nuolatinė privalomoji pradinė karo tarnyba  – tai   galimybė  kiekvienam  jaunam Lietuvos piliečiui tiesiogiai prisiimti atsakomybę ir įsitraukti į krašto apsaugą, todėl dėsime visas pastangas, kad kuo daugiau šauktinių  nuolatinė privalomoji karo tarnyba būtų ne kaip prievolė, o kaip pilietinės atsakomybės išraiška“, – sako  krašto apsaugos ministras Raimundas  Karoblis.   

Paskelbus 2017 m. metų šaukiamųjų į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą sąrašus, juose esantiems karo prievolininkams informacija pateikiama sklandžiai, o jaunuoliai jau vyksta tikrintis sveikatos į jiems paskirtus medicinos patikros punktus. Kaip ir ankstesniais metais, karo prievolininkai aktyviai rašo prašymus tarnybą atlikti savo noru.

Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnyba primena ir rekomenduoja patekusiems į šaukiamųjų sąrašus rašyti prašymus atlikti tarnybą savo noru, nes toks sprendimas naudingas ir finansiškai. Kaupiamosios išmokos pirmumo norą pareiškusiems karo prievolininkams yra 15 procentų didesnės, taip pat atsižvelgiama ir į šių jaunuolių pageidavimus renkantis tarnybos vietą.

Į šaukiamųjų sąrašus nepatekę jaunuoliai nuo 18 iki 38 metų ir toliau gali teikti prašymus savo noru atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą. Jie gali pasirinkti norimą tarnybos vietą, tarnybos pradžios datą ir gauti 30 proc. didesnes kaupiamąsias išmokas.

Lyginant su ankstesniųjų metų šaukimais, visuomenė yra labiau susipažinusi su privalomo šaukimo į karo tarnybą atnaujinimu, o šiemet duris atvėrę du nauji regioniniai Karo prievolės ir komplektavimo poskyriai Kėdainiuose ir Varėnoje dar labiau priartina kariuomenę prie visuomenės ir skatina domėtis karjeros galimybėmis Lietuvos kariuomenėje.

Krašto apsaugos ministerijos užsakymu 2016 m. gruodžio mėn. visuomenės nuomonės tyrimų bendrovės RAIT atlikta apklausos duomenimis, Lietuvos gyventojai teigiamai vertina privalomosios pradinės karo tarnybos naudą.

Apie 81 proc. apklausos respondentų nurodė, kad privalomoji pradinė karo tarnyba yra naudinga jaunuoliams. 12 proc. apklaustųjų laikosi priešingos nuomonės, o 7 proc. gyventojų nuomonės šiuo klausimu neturi.

Didelė visuomenės dalis – apie 73 proc. apklaustųjų – palaiko artimo žmogaus sprendimą savanoriškai atlikti pradinę karo tarnybą. Artimo žmogaus pasirinkimo atlikti tarnybą nepalaikytų apie 17 proc. apklaustųjų Lietuvos gyventojų. Dar 10 proc. nežino, ar palaikytų tokį sprendimą.

2017 m. devynių mėnesių nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atlikti šaukiami 3 537 karo prievolininkai. Pirmieji šauktiniai šiais metais tarnybą pradeda balandį, o paskutinieji – gruodį. Nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai tarnybą atliks beveik 20-yje kariuomenės dalinių. Dalis šauktinių tarnybą pradės Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje, kur per pirmąsias aštuonias savaites įgis bazinį karinį parengtumą, o likusį devynių mėnesių tarnybos laiką tarnaus priskirtame dalinyje ir vykdys kolektyvinį rengimą, o kiti visą tarnybos laiką praleis paskirtame dalinyje.


Susiję

Politika 2434570604146683354

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

joo,o kaži,ką tie mūsų pašaukti vaikai gins?Lietuvos valdžią,kuri nepaiso Konstitucijos(kodėl sutiko nebausti prasižengusių JAV karių Lietuvoje ir kodėl sutiko leisti JAV kariams statyti objektus į kuriuos lietuviai negalėtų patekti),o gal gins,vakar Seimo priimtą,norvegišką vaikų atiminėjimo įstatymą?Beje, pažiūrėsiu,kokie užaugs tėvynės "gynėjai",auginti pagal šį įstatymą,tolerastiškoje dvasioje...Seimas apie tai nepagalvojo?

item