Linas Kojala. Kaip vyksta rinkimai JAV ir ką sako Ajovos rezultatai?

Nors iki lemiamų JAV prezidento rinkimų liko dar daugiau nei devyni mėnesiai, žygis link Baltųjų Rūmų jau prasidėjo. Kandidatų laukia ilg...

Nors iki lemiamų JAV prezidento rinkimų liko dar daugiau nei devyni mėnesiai, žygis link Baltųjų Rūmų jau prasidėjo. Kandidatų laukia ilgas ir dvilypis kelias, nes praktiškai vyksta dvi atskiros rinkimų kampanijos: iš pradžių Demokratų ir Respublikonų partijos išrenka savo pretendentą, kurį patvirtins vasarą vyksiančiuose konventuose. Tuomet šie du kandidatai grumsis vienas prieš kitą nacionaliniuose rinkimuose, kur prie jų gali prisijungti ir nepriklausantys partijoms politikai. Lemiamas balsavimas, kurį sugniaužęs kvapą stebės visas pasaulis, įvyks lapkričio 8 dieną.

Tad kaip balsuoja amerikiečiai?

Pirmadienį naktį Lietuvos laiku Ajovos valstijos Respublikonų ir Demokratų partijų atstovai pirmieji pradėjo procesą. Šie balsavimai turi savo tradiciją: kai kuriuose valstijose žmonės ne tik ateina įmesti biuletenį, bet prieš tai ilgai diskutuoja, aptaria kiekvieno kandidato stipriąsias bei silpnąsias puses. Pasitaiko atvejų, kai nuomonė būna taip išsiskaidžiusi, jog sprendimą padeda priimti atsitiktinumas – mesta moneta. Valstija po valstijos, tai tęsis iki pat birželio mėnesio, nors praktiškai laimintysis kandidatas, ko gero, paaiškės dar balandį. Todėl ypač svarbios pirmosios valstijos – jos matematiškai neturi daug rinkėjų, bet užduoda toną tolesnei rinkimų eigai, mat išryškėja favoritai bei atmetami tie, kurie nesugebėjo įtikinti elektorato.

Partijoms apsisprendus, ateis eilė visai Amerikai. Tai pakeis kampanijos pobūdį, nes iki tol pretendentai konkuruos partijų viduje, o nuo vasaros vidurio turės įrodyti galį atstovauti visą šalį. Čia ir vėl netrūks įdomybių: pavyzdžiui, keturis kartus JAV istorijoje daugiausiai balsų vertinant absoliučiais skaičiais surinkęs kandidatas taip ir netapo prezidentu. Trys atvejai nutiko 19 amžiuje, bet naujausias – dar visai neseniai, 2000-aisais. Tuo metu už demokratą Alą Gore`ą buvo atiduota 540 tūkst. daugiau balsų, tačiau prezidentu išrinktas George`as Bushas.

Šį iš pažiūros kuriozą lemia rinkimų sistemos specifika. Balsavimas vyksta tokiu principu, kad kiekviena iš 50 valstijų bei sostinės Vašingtono deleguoja gyventojų skaičiui atitinkamą rinkikų, arba valstijos atstovų, grupę. Būtent rinkikai, kurių iš viso būna daugiau nei 500, galutiniame konvente išrenka prezidentą. Rinkikai turi balsuoti už tą kandidatą, kurį palaikė dauguma jų valstijos gyventojų. Tad nesvarbu, ar valstijoje kandidatas laimėjo didžiuliu skirtumu, ar vos keliais procentiniais punktais, visi atitinkamos valstijos rinkikai pasisako vieningai (išskyrus dvi mažai ką keičiančias išimtis).

Todėl teoriškai kandidatas gali triuškinančiu skirtumu laimėti didelę valstiją, tačiau nedidele persvara pralaimėjęs keliolika mažesnių valstijų pagal gautų balsų sumą lenks oponentą, tačiau rinkikų turės mažiau.

Visgi kol kas kandidatų dėmesys sutelktas į kovą su konkurentais savoje partijoje.

Ką mums sako Ajovos rezultatai?

Pirmadienį naktį Lietuvos laiku pirmoji balsavo Ajavos valstija, kurioje gyvena apie 3 milijonai žmonių, arba vos 1 proc. viso rinkėjų skaičiaus. Nepaisant to, ji prikaustė pasaulio dėmesį, nes uždavė toną tolesnei rinkimų eigai.

Respublikonų gretose daugiausiai balsų surinko Tedas Cruzas (28 proc.), aplenkęs Donaldą Trumpą (24 proc.) ir Marco Rubio (23 proc.). Tuo metu Demokratų gretose balsai pasiskirstė kone po lygiai: favorite laikoma Hillary Clinton, atrodo, tik minimalia persvara nurungė Bernie Sandersą.

Šie rezultatai sako kelis dalykus:

– Respublikonų gretose liko trys pretendentai. Trys lyderiai kartu sudėjus surinko apie 75 proc. Ajovos balsų. Benui Carsonui, kuris kadaise pirmavo šios valstijos apklausose, Jebui Bushui, kuris surinko kampanijai daugiausiai pinigų bei buvo laikomas partijos elito favoritu, ar Chrisui Christie mesti rimtesnio iššūkio nepavyko. Kuo toliau, tuo bus sunkiau įtikinti, kad jie dar gali atsitiesti bei konkuruoti su ryškėjančiais favoritais.

– D. Trumpo nenugalimumo mitas subliūško. Milijardierius populistas savo kampaniją grindė kalbomis apie neišvengiamai artėjančią pergalę bei oponentų negebėjimą konkuruoti su jokios politinės patirties neturinčiu pretendentu. Apklausos taip pat rodė, jog jis turi pranašumą prieš artimiausius konkurentus – nebuvo galima atmesti varianto, kad Trumpas pasieks beprecedentį rezultatą ir laimės visose trijose pirmose valstijose – Ajovoje, Naujajame Hempšyre ir Pietų Karolinoje – tuo praktiškai paklodamas sau kelią į Respublikonų partijos nominaciją. Visgi realybė pasirodė esanti daug komplikuotesnė – D. Trumpas suklupo jau pirmojo išbandymo metu.

– T. Cruzas pasirengęs ilgai kovai. Teksaso Senatorius neslėpė, jog Ajova jam – prioritetas, kadangi neurbanizuota, religinga valstija atitinka jo elektoratą. Todėl buvo dėta daug pastangų, mobilizuoti savanoriai, surengta gausybė susitikimų su bendruomenėmis tam, kad būtų iškovota pergalė. Atrodo, pradeda pasiteisinti ir ilgalaikė T. Cruzo rinkiminė strategija: jis, priešingai nei kiti Respublikonai, iki pat paskutinių savaičių vengė kritikuoti Trumpą tikėdamasis, kad lemiamą akimirką jo rinkėjai suabejos bei atiduos  savo balsus nuosaikesniam pretendentui. Sukaupęs per 20 milijonų dolerių tolesnei kampanijai, T. Cruzas tampa vienu jos favoritų.

– M. Rubio pasiekė pergalę. Jau paaiškėjus rezultatams M. Rubio savo rinkėjams pasakė ugningą kalbą, tinkamą laimėtojui. Ilgą laiką buksavęs Ajovos apklausose, M. Rubio paskutinę akimirką šovė į viršų. Nebuvo daug ekspertų, kurie prognozavo, kad šio jauno politiko rezultatas bus praktiškai lygus D. Trumpui. Kartu tai taps rimtu impulsu pasikeisti jo įvaizdžiui: jei iki šiol partijos elitas rėmė Bushą, tai dabar į šią etiketę pretenduos M. Rubio. Juk jis yra nuosaikesnis, nei Cruzas, bei gerokai patikimesnis, nei D. Trumpas.

– B. Sandersas meta iššūkį H. Clinton, bet to gali nepakakti. Pastarosiomis savaitėmis Ajovoje B. Sandersas išgyveno tikrą pakilimą: pavyzdžiui, viename jo susitikimų su rinkėjais dalyvavo 1,1 tūkst. žmonių, o tuo pačiu metu vykusiame H. Clinton renginyje, kuriame kalbėjo ir buvęs prezidentas Billas Clintonas, tebuvo 250. Nepaisant to, tas minimalus pranašumas, kurį, atrodo, H. Clinton išsaugojo, gali suvaidinti svarbų simbolinį vaidmenį. Kitaip tariant, nors B. Sanderso kreivė sparčiai kilo aukštyn, paskutinę akimirką jam nepavyko išstumti H. Clinton iš laiminčiosios pozicijos. Žinant šios politikės įdirbį bei gausią komandą, galutinę pergalę B. Sandersui iškovoti bus be galo sudėtinga. Tiesa, jis turėtų laimėti Naujajame Hempšyre.


Susiję

Pasaulis 3739115123417361685
item