Ar teisingumas pasieks kaltus dėl D.Stakišaičio atleidimo?

Buvęs Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos padalinio vadovas prof. Donatas Stakišaitis po kone 4 metų bylinėjimosi sulaukė teismo verdik...

Buvęs Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos padalinio vadovas prof. Donatas Stakišaitis po kone 4 metų bylinėjimosi sulaukė teismo verdikto: atleidimas neteisėtas. Tarnyba skubiai išmokėjo kompensaciją, suprantama, iš mokesčių mokėtojų kišenės. Ar atlygins valstybei padarytą žalą neteisėtai pareigūną atleidęs tarnybos viršininkas Gintautas Barcys?

Prof. D.Stakišaitis pakliuvo į nemalonę, kai keliose ligoninėse, tarp jų ir Vilniaus psichikos sveikatos centre, nustatė šiurkščius vaistų klinikinių tyrimų pažeidimus ir viešai prabilo apie neteisėtus eksperimentus su žmonėmis. Minimai psichikos sveikatos įstaigai vadovavo tuometis ministro patarėjas Martynas Marcinkevičius.

Atleisti iš valstybės tarnybos kvalifikuotą darbuotoją nesant jo kaltės sudėtinga, tad tai buvo daroma labai rafinuotai, paskelbus visos Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos reorganizaciją. Tačiau Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas sausio pradžioje konstatavo, kad išmesdamas į gatvę D.Stakišaitį G.Barcys pažeidė trijų įstatymų reikalavimus.

Be to, bylos duomenimis, laikotarpiu nuo įsakymo dėl atleidimo iki faktinio atleidimo viršininko nurodymu D.Stakišaitis nebuvo įleidžiamas į tarnybą, iš jo buvo atimtos darbo priemonės. Bet paradoksas - tuo metu, kai profesoriui neleista atlikti savo pareigų, jam buvo mokamas vidutinis darbo dienos užmokestis!

„Man labai keista, kad teismai neįvertino visos valstybei padarytos žalos, nes savo skunde atkreipiau dėmesį, kad tarnyba man ilgą laiką mokėjo už tai, kad nedirbčiau, - stebisi D.Stakišaitis. - Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba netrukus po teismo sprendimo skubiai pervedė man dalį priteistos 2 tūkst. eurų sumos. Manau, kad visa žala turi būti išieškota iš paties G.Barcio.“

Sveikatos apsaugos ministerija tarnybinį tyrimą dėl galimo ministerijai pavaldžios Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos viršininko G.Barcio tarnybinio nusižengimo pradėjo tik tuomet, kai tai padaryti ją viešai paragino Seimo narys Povilas Urbšys - sausio 21 d. Ar dėl neteisėtu D.Stakišaičio atleidimu ir teismo priteista kompensacija valstybei padarytą žalą iš G.Barcio bus reikalaujama atlyginti, paaiškės įvertinus tyrimo rezultatus.

Iki šiol Lietuvoje nė vienam aukštam valstybės pareigūnui neteisėtai atsikračius pavaldinių žalos atlyginti neteko. Teismams nuolat pritrūksta įrodymų, kad susidorodami su neįtikusiais darbuotojais vadovai suvokė, kad daro nusižengimą. Vienintelis precedentas - pernai lapkritį Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas, kuriuo buvusiam vidaus reikalų ministrui Raimundui Palaičiui priteista atlyginti valstybei 15,9 tūkst. eurų žalą, kai šis iš pareigų atleido Valstybės tarnybos departamentui vadovavusį Osvaldą Šarmavičių, nors prokuratūra reikalavo išieškoti visą žalą - 61,8 tūkst. eurų.

Tačiau R.Palaitis kaipmat pasinaudojo įstatymo teikiama galimybe ir per 2 savaites sprendimą apskundė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Teismo atstovė informavo, kad iki kovo 4 d. į posėdžių grafiką R.Palaičio skundo nagrinėjimas neįtrauktas, o eilės gali tekti laukti iki 10 mėnesių. Laikas - buvusio ministro ir jo piniginės sąjungininkas.

parengė Alia Zinkuvienė


Susiję

Politika 61118234149325338

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

O kad vos ne 2 metus žmogaus į darbą neleido, bet algą mokėjo, tai gerai? Susimoki kelias dešimtis tūkstančių iš svetimos kišenės, ir gali mesti iš darbo ką nori ir kaip nori.

item