Popiežius Pranciškus: tikintieji galės eiti išpažinties pas Šv. Pijaus X brolijos kunigus

Popiežius Pranciškus laiške Popiežiškosios naujojo evangelizavimo tarybos pirmininkui arkiv. Rino Fisichellai paskelbė, kad jubiliejiniai...

Popiežius Pranciškus laiške Popiežiškosios naujojo evangelizavimo tarybos pirmininkui arkiv. Rino Fisichellai paskelbė, kad jubiliejiniais Gailestingumo metais, kurie Bažnyčioje prasidės 2015-ųjų gruodžio 8-ąją ir tęsis iki 2016-ųjų lapkričio 20-osios, tikintieji galės eiti išpažinties pas Šv. Pijaus X kunigų brolijos kunigus.

Laiške arkiv. R. Fisichellai, datuotame rugsėjo 1 diena, be kitų su jubiliejiniais metais susijusių temų, popiežius Pranciškus mini iš savo brolių vyskupų sulaukęs atsiliepimų apie šios tradicionalistinės brolijos kunigų „gerą tikėjimą ir sakramentinę praktiką, deja, lydimą sielovadiniu požiūriu nelengvos situacijos.“ Propatria.lt redakcija primena, kad Šv. Pijaus X brolija, kurios kunigai aukoja išimtinai tradicines lotyniškas Mišias pagal Jono XXIII Mišiolą, šiuo metu neturi reguliaraus kanoninio statuso. „Tikiuosi, kad artimoje ateityje gali būti rasti sprendimai, kaip atstatyti pilną bendrystę su Brolijos kunigais ir vyresniaisiais“, – Vatikano interneto svetainėje paskelbtame laiške sako Šventasis Tėvas.
                                                
Šv. Pijaus X brolijos kritikai teigia, kad Brolijos kunigų teikiamas išrišimas yra negaliojantis, kadangi Atgailos sakramento galiojimui reikia vietos ordinaro suteikto leidimo išpažinties klausančiam kunigui – tokio leidimo Brolijos dvasininkai neturi. Tiesa, neoficialių šaltinių teigimu, Vatikanas Brolijos kunigų klausomas išpažintis de facto visuomet laikė galiojančiomis ir kiekvienąkart suteikdavo jiems leidimą atleisti nuodėmes, kurių išrišimas rezervuotas Šventajam Sostui. Tačiau oficialiai Vatikanas niekada nėra tokios pozicijos patvirtinęs, o daugelis vyskupų pasaulyje ragino susilaikyti tikinčiuosius nuo sakramentinės išpažinties atlikimo pas Brolijos kunigus, neretai net grasindami jiems įvairiomis kanoninėmis bausmėmis. Todėl šios dienos popiežiaus Pranciškaus laiškas, kuriuo aiškiai pareiškiama, kad jubiliejaus metais tikintieji galės eiti išpažinties pas Brolijos kunigus, bent laikinai išsklaido visas abejones dėl Atgailos sakramento Šv. Pijaus X brolijos koplyčiose galiojimo ir leistinumo.

Kompetentingos Vatikano dikasterijos anksčiau yra išaiškinusios, kad katalikai gali dalyvauti šv. Mišiose Brolijos koplyčiose bei skirti joms savo sekmadieninę auką Bažnyčiai. Tuo tarpu reguliaraus kanoninio statuso suteikimo Šv. Pijaus X kunigų brolijai klausimas vis dar lieka neišspręstas – 2012-aisiais žiniasklaida jau skelbė apie pasiektą sutarimą – tuomet buvo pranešama, kad Benediktas XVI ketino Brolijai suteikti personalinės prelatūros statusą, kokį Bažnyčioje šiuo metu turi tik Opus Dei. Tačiau tada susitarimas dėl kanoninės reguliarizacijos galiausiai taip ir neįvyko – Vatikano stebėtojų nuomone, prie to prisidėjo tradiciniam Bažnyčios mokymui ištikimai Brolijai priešiškų liberalių Prancūzijos bei Vokietijos vyskupų spaudimas bei kai kurių pačios Brolijos narių nepasitenkinimas dėl susitarimo sąlygų. Apžvalgininkų nuomone, tai, ko nepavyko padaryti Benediktui XVI, dabar gali užbaigti Pranciškus. Daugelis vatikanistų pabrėžia, kad šiam žengus tokį žingsnį, liberalūs vyskupai vis tiek negalėtų ekscentriško „periferijų popiežiaus“ apkaltinti „perdėtu“ konservatyvumu ar tradicionalizmu, kuris nuolat buvo prikišamas jo pirmtakui.

Katalikiška Šv. Pijaus X kunigų brolija įsteigta 1970 metais Lozanos, Ženevos ir Fribūro vyskupo Francois Charriere‘o dekretu. Jos steigėju ir pirmuoju vadovu buvo arkiv. Marcelis Lefebvre‘as, pagarsėjęs savo pasipriešinimu po Antrojo Vatikano susirinkimo vykdytiems doktrinos ir liturgijos pokyčiams. Brolija veikia ir Lietuvoje, ji čia turi koplyčias Kaune bei Šiauliuose.

Susiję

Religija 6803607421872326222
item